Det råder nästan totalt konsensus i vårt land om frihandelns välsignelse. En vän till mig sa en gång, att när det råder konsensus betyder det att folk inte har förstått.
Jag grubblar mycket över utvecklingsfrågor, över effekterna på marknaden på våra liv, och inte minst på livet för våra sämre lottade systrar och bröder i andra länder, och då särskilt inom jordbruket. Enligt svensk utvecklingsideologi så skall de fattiga jordbrukarna driva jordbruk i konkurrens på världsmarknaden och de skall på något sätt odla sig ur fattigdomen, generera överskott som kan investeras osv.
Men det jag ser "på fält" är att inga fattiga bönder klarar av att odla sig ur fattigdomen med att odla stapelgrödor (majs, vete, ris, potatis, kassava osv) dvs den mat som håller igång mänskligheten. Ett mindre antal fattiga bönder kan odla sig ur fattigdom genom att satsa på någon specialgröda, eller på ekologiskt eller någon annan form av nisch. Men de kommer vara en mycket liten del av bönderna, och de kommer alltid vara under hotet att ny teknik kommer slå ut dem. De är också nästan alltid bönder som redan från början hade det bättre ställt (läs några inlägg här,Ny teknik inte främsta vägen ur fattigdom,Is commercialized farming the cure for smallholders' ills?)
I själva verket erbjuder inte den fria världshandeln någon bra utvecklingsmöjlighet för dessa jordbrukare - som jordbrukare. Och det beror inte i första hand på att de rika länderna dumpar sitt överskott på de fattiga länderna (vilket vi gör och det är helt fel), utan det beror i första hand på de enorma energiresurser som rika bönder har till sitt förfogande. De har använts för att ersätta mänskligt arbete med traktorer och
skördetröskor. År 1850 tog det 250 arbetstimmar att skörda och tröska 1
ton korn i Sverige, år 2000 tar det 5 minuter. Ett annat sätt
energiresurserna används på är till konstgödsel. Den ökar skörden
kraftigt och gör samtidigt att bonden kan specialisera mer (då ingen
växtföljd behövs) och kan då på så sätt använda maskiner ännu mer
effektivt.
Ett oljefat med 159 liter olja (det vi kallar för oljefat är större än det universella oljefatet) kostar 700 kronor. Den måste rafineras, transporteras osv för att kunna användas, så låt oss ta ett saltat dieselpris vid macken: 2500 kronor. Energin i den motsvarar 25 000 arbetstimmar mänskligt arbete (om du är intresserad av detaljerna så får du köpa min bok Trädgården Jorden) eller cirka 14 årsarbeten. Tio öre timmen är kostnaden för dessa oljearbetstimmar. Men det kostar ju en massa att ha maskiner för att använda oljan, så säg 1 krona timme instället - 10 gånger mer. Det är ganska exakt den "timersättning" som den fattigaste miljarden människor lever på. Det är ingen tillfällighet utan en helt logisk följd av att de konkurrerar på marknaden - deras muskler mot vår diesel och traktorer.
Och det värsta är att den fria marknaden leder till att de får det sämre, i alla fall i rollen som jordbrukare (de kan få billigt penicillin och mobiltelefoner i stället).
Användandet av fossila bränslen har pressat ner priserna på jordbruksprodukter så att de är mycket billigare än tidigare. Men för den som inte har tillgång till dessa resurser är arbetsinsatsen och skörden ungefär som den var för 100 år sedan. Om priserna sjunkit till hälften så inser man snabbt att de faktiskt blivit rejält mycket fattigare.
Man inser också att det är en oerhörd fördel att göra den här omvandlingen först. De som först ersätter mänsligt arbete med olja får en oerhörd konkurrensfördel. Och för den som inte ligger i fronten, blir omvandlingen mer och mer omöjlig i takt med att priserna sjunker. De får inget som helst överskott att investera. Man har inte ens råd att ha dragdjur utan får exploatera familjen mer och mer. Frågan är om man inte skall se den stora barnaskaran i landsbygdsfamiljerna som just en effekt av denna konkurrens? Det gäller ju att få mer arbetskraft.
Frihandelsförespråkarna kan ju nu säga att, ja men då får de väl sluta driva jordbruk och flytta in till städerna i stället. Det är möjligt (fast jag är inte särskilt övertygad), mitt inlägg handlar om det förljugna i att frihandelns skulle vara bra för de fattiga ländernas jordbrukssektorer. Att många av de fattigaste länderna har förvandlats till nettoimportörer av mat är ett tydligt tecken på att det inte fungerar.
Friday, 30 August 2013
Monday, 26 August 2013
Jorden behöver tid
Jag vet inte om jag skall bli glad eller ledsen när jag läser sådant som är skrivet för länge sedan och som träffar så mitt i prick att det inte kan sägas eller skriva bättre idag. Det är klart att jag är glad för att någon har sett ett sammanhang. Samtidigt kan det vara lite deprimerande som skribent att inse att det kanske inte spelar någon som helst roll om det jag skriver är rätt. Kanske någon läser det om hundra år och säger: "tänk, han såg det redan då - men det gjorde ingen som helst skillnad".
Det jag just läst är boken Fred med Jorden av Elin Wägner och Elisabeth Tamm skriven under brinnande krig och utgiven 1940. Och trots att den skrevs under andra världskriget så handlar den inte i första hand om människors krig mot varandra utan om människans krig med jorden och naturen. Jag fick boken genom den tragiska händelsen att min före detta sambo, Kari Örjavik, avled. Hon hade fått den som en symbol för ett stipendium från stiftelsen Fred med jorden 1993. Av någon anledning läste jag den aldrig. Men nu har jag alltså läst den, och kan varmt rekommendera den.
De lyckas beskriva det som vi kallar "ekosystemtjänster" idag på ett tydligt sätt med enkelt språk. Några godbitar:
Elin Wägner. Nu måste jag helt enkelt leta rätt på Väckarklocka och läsa den igen. Var är den, var kan jag lagt den?
Det jag just läst är boken Fred med Jorden av Elin Wägner och Elisabeth Tamm skriven under brinnande krig och utgiven 1940. Och trots att den skrevs under andra världskriget så handlar den inte i första hand om människors krig mot varandra utan om människans krig med jorden och naturen. Jag fick boken genom den tragiska händelsen att min före detta sambo, Kari Örjavik, avled. Hon hade fått den som en symbol för ett stipendium från stiftelsen Fred med jorden 1993. Av någon anledning läste jag den aldrig. Men nu har jag alltså läst den, och kan varmt rekommendera den.
De lyckas beskriva det som vi kallar "ekosystemtjänster" idag på ett tydligt sätt med enkelt språk. Några godbitar:
"Det är på lång sikt till människornas egen fördel att avstå från att odla upp och utnyttja hela jordklotet. Jorden måste få behålla stora områden där hon får vara ifred. Hon behöver behålla ett mått av frihet för att livet skall kunna arbeta i alla sina variationer: vatten, sten och mark, växt och djur."
"Människan har blivit alltmera rastlös, men jorden har sin egen rytm. Hon behöver tid till allt det arbete hon skall utföra."
"Om man också införde arbetsplikt för medborgarna från vaggan till graven kan deras arbete aldrig ersätta den obetalda arbetskraft som naturen gett oss."Birger Schlaug har utfört ett fantastiskt arbete för att föra fram Elin Wägners rika gärning. Läs mer på
Elin Wägner. Nu måste jag helt enkelt leta rätt på Väckarklocka och läsa den igen. Var är den, var kan jag lagt den?
Thursday, 22 August 2013
Kommer mina barnbarn vara hungriga?
Många människor ser kombinationen av fortsatt växande befolkning och en redan pressad jord och oroar sig för att vi kommer att få brist på mat. Att en miljard människor redan går hungriga till sängs och att spannmålspriserna har haft två kraftiga uppgångar 2008 och 2011/12 förstärker känslan av en nära förestående katastrof.
Jag har skrivit en serie av artiklar om hur vi skall kunna föda en växande befolkning. För att få fram mer mat kan vi utöka arealerna som vi odlar på och öka skördarna på de existerande arealerna. Vi kan också minska svinnet i hela livsmedelskedjan. Ett annat alternativ är ändra kosten, det vill säga byta grödor till sådana som ger mer mat per ytenhet eller förändra våra matvanor till sådant som kräver mindre resurser, till exempel äta mindre kött. Slutligen kan vi producera mer mat på andra sätt än genom odling.
En liten sammanfattning. Det är möjligt att öka jordbruksarealerna rejält, särskilt i Afrika och i Latinamerika. Till och med i tätbefolkade Europa finns det en hel del outnyttjad åkermark och USA har stora arealer i träda. I Sverige har vi lagt igen mer än en miljon hektar betesmark och snart lika mycket åkermark. Men, och det är ett viktigt men, utökningen av åkerarealen sker till priset av ytterligare inkräktning på andra naturtyper.
Det är fullt möjligt att omvandla områden till rena jordbrukslandskap utan nästan någon vild natur, det ser vi i stora delar av kontinentala Europa, i Kina och Indiens bördiga floddalar. Kanske, kanske, kanske kan vi genom förbättrade metoder och mer naturnära jordbruk omvandla hela klotet till ett odlat landskap. Men helt oundvikligen skulle vi utrota ett mycket stort antal andra arter, och stora delar av den mänskliga kultur som är kopplad till denna natur. Vi skulle orsaka stora förändringar i livsviktiga cykler av kol, vatten, kväve, metan, fosfor. Vi vet genom växthuseffekten att effekten av sådana förändringar är svåra att förutse och kan få mycket långtgående konsekvenser.
De stora områden som fortfarande inte är uppodlade är jättelika buffertar som tar hand om en rad livsviktiga funktioner som vi behöver, så som vattenrening, nedbrytning av avfall, återskapande av naturresurser och biologisk mångfald. Om vi odlar upp mer behöver vi återskapa dessa funktioner inom det odlade landskapet. Det kan vara svårt, kostsamt och i många fall kanske ändå omöjligt. På global nivå är därför fortsatt uppodling inget bra alternativ.
Mer än tre fjärdedelar av den ökade tillgången av mat de senaste femtio åren har kommit från ett mer intensivt utnyttjande av arealerna genom högre skörd eller genom flera skördar per år (mycket viktigt i till exempel Kina). Ökad bevattning har varit en mycket viktig del av skördeökningarna, ökad användning av konstgödsel och förbättrade utsäden har också bidragit. Många, t.ex. Lester Brown, varnar för att det inte är möjligt att fortsätta öka skördarna. Min bedömning, som också är FAOs åsikt, är att högre skörd också framgent kommer vara mycket viktigt för att producera mer mat.
Det största problemet med skördeökningarna är att de har haft ett högt pris. Aralsjön och Kaspiska havet är skrämmande exempel på sjöar som bara pumpats ut till bevattning. Grundvattenytan faller snabbat i stora delar av världen. Konstgödsel leder till föroreningar av sjöar och hav, med algblomning och döda bottnar som följd. Nitrathalterna i grundvattnet stiger, och den biologiska mångfalden i odlingslandskapet förändras.
Problemen med bekämpningsmedel är mycket stora och Världsbanken som ju i stort inte precis är någon förespråkare för ekologiskt jordbruk, uppskattade 2008 att 350 000 människor dör årligen av användning av kemiska bekämpningsmedel. 41 miljoner anges lida av olika effekter av bekämpningsmedel, enligt The Guardian.
I den industrialiserade delen av världen är det inte sannolikt att vi kan -eller bör - driva upp skördarna högre, i stället bör vi söka att öka utrymmet för andra arter än vår mat i jordbrukslandskapet. Men i de delar av världen där de många nya människorna kommer födas finns mycket stora möjligheter att öka skördarna, som fortfarande är på den nivå de var här för hundrafemtio år sedan. Och det är fullt möjligt att göra det med ekologiskt riktiga metoder.
Om vi slösar mindre kommer vi ha mer kvar, det är nog rätt uppenbart för alla. Uppemot en tredjedel av all mat som produceras i världen, 1,3 miljarder ton, går till spillo, i teorin tillräckligt för att föda en lika stor befolkning till.
Utan tvekan så finns det en potential här, men jag tror inte att den är så stor som många tror. Det som slarvigt kallas ”svinn” har många olika komponenter. Genomsnittskonsumenten i Europa och Nordamerika slänger ungefär 100 kilo mat per år, medan de i Afrika inte ens slänger 10 kilo, trots att väldigt få människor i Afrika har kylskåp eller andra lämpliga utrymmen för att lagra mat. I själva verket tror jag inte att det ”slängs” någon mat av de allra fattigaste, om den inte äts av någon gamling så äts den upp av kycklingar.
Svinndiskussionen närmar sig diskussionen om de sociala och ekonomiska faktorer som påverkar vem som är mätt och vem som är hungrig. På det stora hela så slänger man mat i de rika länderna för att den är för billig och för att demonstrera sitt överflöd. Det slängs exempelvis väldigt mycket exotiska frukter i affärerna, och de kan betraktas som dekorationer, och restauranterna serverar portioner som är för stora. Om vi skulle få brist på mat i Sverige är det ingen tvekan om att vi kommer sluta slösa på det sättet.
Att diskutera förändrade matvanor är den del av matekvationen som tilldrar sig mest uppmärksamhet. Men tyvärr diskuteras frågan väldigt endimensionellt. Vissa diskuterare den utifrån en i huvudsak etisk utgångspunkt i om det är rätt att döda djur, andra utifrån en eller annan kostlära, ytterligare andra utifrån effekterna på klimatet.
När jag hör vissa inlägg i den debatten kommer jag att tänka på ett barn som sitter och skriker på en restaurant i Thailand och vill ha köttbullar trots att inga sådana finns att få. Vad vi äter är faktiskt i ganska liten utsträckning ett uttryck för vad vi vill ha utan mer ett uttryck för vad som går att producera (på ett billigt sätt).
Jordbruket är ett system som bygger på samverkan mellan många olika delar. Hur man bedriver jordbruk bestämmer vad man kan få ut av det, och i vilka proportioner olika typer av livsmedel kommer produceras. Lika lite som vi ser – eller vill se – några älgar på Afrikas savann, så kan vi förändra de platsgivna förhållanden som bestämmer hur jordbruket bedrivs och därigenom hur vår kost behöver utformas.
För en mer utvecklad diskussion om det laddade köttet är det lika bra du läser hela det här inlägget. Det är inte bara kött eller inte kött som är meningsfullt att diskutera när det gäller möjligheterna att producera mer mat från marken. Rotfrukter producerar till exempel mycket mer mat per ytenhet än spannmål, men de är mer arbetskrävande och svårare att mekanisera, vilket är anledningen till att vi inte odlar mer av dem. Djuphavsfisk och växthusgrönsaker är exempel på livsmedel som är mycket resurskrävande.
När man diskuterar kosten i sammanband med att försörja befolkningen med mat så borde man fokusera på protein, fett och kalorier. Att jämföra ett kg växthusgurka, ett kg potatis, ett kg soja och ett kg ost som livsmedel – eller för deras effekt på klimatet – är en tämligen meningslös exercis.
Jag besökte företaget Grodan för ett år sedan. De tillverkar de stenullsmattor som växthusodlare använder för odling av tomat och gurka. De talade om hur deras produkter kan bidra till att föda en växande befolkning. När jag frågade om de kunde ge mig ett exempel på att riktig mat, dvs sådant som spelar någon roll för vår livsmedelsförsörjning som spannmål, potatis, bönor odlades i stenull blev det i det närmaste förolämpade. Nya högteknologiska metoder att producera mat förespråkas främst av två grupper, företag som har en produkt som de vill sälja eller forskare som vill få anslag för nya forskningsprojekt.
Det finns gott om idéer om hur vi skall producera på andra sätt än genom jordbruk. Det som tilldrar sig mest intresse i media, som syntetiska hamburgare eller höghushodlingar, är i mitt tycke oftast de minst intressanta lösningarna.
Det oglamorösa (och troligen inte helt nyttiga) spannmålet, rotfrukter och oljeväxter i kombination med betande djur, kommer också i fortsättningen vara stommen den globala livsmedelsförsörjningen. Spannmål är lika viktigt oavsett om den äts i form av gröt, bröd, pasta eller hela korn, eller om den omvandlas till gris. Den räcker självklart längre om den inte tar vägen genom grisen. Vi kan utnyttja vild mat av olika slag mycket bättre.
Fiskodling kommer säker öka, men den är i dagens läge antingen byggd på rovfiske i havet eller på spannmål, och på så sätt skiljer den sig inte särskilt mycket från kycklingproduktion. Trots allt så finns det lika mycket eller mer biomassa i haven som på land, men vi får bara en bråkdel av vår mat därifrån. Odling av alger, musslor och andra enklare organismer skulle kunna innebära kraftigt ökad matproduktion. Hittills har dock fiske och valfångst (de är ju en form av biologiska trålar) varit de mest effektiva sätten att skörda alger på.
******
I föda världen diskussionerna är våra antagande om den framtida befolkningens storlek självklart mycket viktiga. Allt talar för att vi kommer landa på någonstans mellan nio och tio miljarder människor om fyrtio-femtio år. Mycket talar för att vi når en stabilisering där. Föda-världen-diskussionen har en fysisk och biologisk dimension men ofta tappar man bort den sociala och ekonomiska dimensionen. Den som har makt eller pengar har alltid kunnat äta sig mätt. Att en miljard går hungriga till sängs idag är inte ett resultat av att det produceras för lite mat. I själva verket producerar vi mat för både den och flera till miljarder, de kan bara inte köpa maten. Svaret på rubrikens fråga - kommer mina barnbarn vara hungriga - har därför inte mycket att göra med om det kommer produceras tillräckligt med mat, utan vem som kommer få äta den.
I två kommande inlägg kommer jag att belysa befolkningsfrågan och jordbruket och livsmedelsförsörjningens sociala sidor. Stay tuned.
Wednesday, 21 August 2013
Sex i topp
Det är intressant att se vilka av mina inlägg som har flest läsare:
(jo det är ett billigt trick att ha ordet SEX i titeln, inlägget får ofelbart fler läsare)
Totalt sett ökar antalet läsare och antalet sidvisningar är nu mer än 2000 per månad. Tack för att ni läser.
Nu skall jag plocka kantareller.
| |||||||||||
Wednesday, 14 August 2013
Mat utan jordbruk?
3D utskrift av mat framställs i ingressen i en artikel i the Guardian i
juni som en sätt att bekämpa världshungern. Läser man vidare så ser man att
NASA satsar någon miljon på projektet att tillverka en pizza via
tre-dimensionella skrivare. Oj va cool! Men läser man ännu mer så ser man att i
rymdkapseln måste det finnas pulver av alla de viktiga delarna som protein och
kolhydrater. Vad skrivaren gör är inte att skapa mat utan laga mat, vilket
är något helt annat, och definitivt inget som har med världshungern att göra.
Vi har nu kommit till den sista pusselbiten* i
hur vi skall kunna försörja en växande befolkning. Kan vi producera mat på
andra sätt än genom vanligt jordbruk?
Det finns en uppsjö av olika källor till mat. Hav, städer, skogar,
laboratorier kan alla bidra till vår försörjning. Media, penningsugna forskare
och entreprenörer och allmänna teknikoptimister har tyvärr ett ömsesidigt
intresse att blåsa upp nya metoder helt utom proportion.
Haven lär
producera ungefär lika mycket biomassa som fastlandet och borde därför kunna föda miljarder. Den antarktiska krillen (en sorts
lysräka) ensam lär ha en biomassa lika stor som jordens alla kor och
hoppkräftorna har en ännu större biomassa – en biomassa som vi kunde äta. Det är vår klumpiga
förvaltning och bristande utveckling som gör att vi skadar fisket så att flera
fiskebestånd är utfiskade och andra har kollapsat. Utöver fisk, kan vi öka
användningen av alger, musslor och annat.
Kombinationen av snabbt ökande befolkning, utfiskning
och ny teknik har gjort att fiskodling har ökat snabbt. Så snabbt att mängden odlad
fisk redan är större än mängden vildfångad fisk. Fiskodling dras med problem och förläggs ofta i känsliga områden, räkodlingar har lett till
förstörelse av mangroveskogar, laxodlingar i Norge släpper ut en massa
antibiotika tex. Men utan tvekan kommer fiskodling spela en större roll för vår försörjning i framtiden.
Algodlingar har hypats rejält i media (se tex SvT),
men kommer de närmaste decennierna inte vara av den omfattning och inriktning
att de kommer producera betydande mängder basföda. Deras inriktning är än så
länge kosmetik, kosttillskott och annat som kostar minst tio gånger mer än
basmat.
Vild mat har
traditionellt sett varit viktiga och de upplever just nu en renässans som chic
gourmetmat, stenålderskost eller cool vagabondmat i de industrialiserade länderna.
Särskilt för fattiga människor är insamlandet av vilda växter både en viktig
inkomstkälla och näringskälla. Hälften
av födan i norra Thailand är vild mat. Cirka 500 miljoner kilo bär växer i de
svenska skogarna varje år, dvs femtio kilo per person, men bara några procent
samlas in. Vild mat är inte bara växter. I södra och mellersta Sverige kan det
finnas uppemot 40 rådjur per 100 hektar och rekordsäsongen 1997/98 sköts 210
000 rådjur i Sverige, ungefär lika många som antalet slaktade lamm.
Vild mat kan säkert spela en större roll – om
vi förvaltar den rätt. Gränsen mellan odlad mat och vild mat är heller inte så
skarp, många vilda växter trivs i odlingslandskapen. Många landskap har varit
en samverkan mellan människa, jordbruk och vild miljö där man systematiskt
manipulerar miljön för att öka skörd av vilda resurser, det gäller särskilt
beteslandskapen. Mycket av det Nordamerikanska landskapet som mötte
kolonisatörerna var sådana landskap, även om de inte förstod det. Men på det
stora hela har jägar- och samlarsamhällen inte lyckats med att föda mycket mer
än en eller ett par människor per kvadratkilometer. Jordbruket ökar det hundra
gånger.
Stadsodlingar
skrivs det också mycket om i dessa dagar. Odling i staden är sannolikt lika gammalt som
staden. Det finns cirka 300 koloniträdgårdsföreningar i Sverige, och intresset
för odling i staden är stort, i både nya och gamla former. Själv är jag med i
den kollektiva Matparken i
Uppsala sedan tre år. Det har varit ett sätt att få färska ekologiska
grönsaker, bli smutsig, få motion och träffa människor jag troligen aldrig
träffat annars.
Trots allt så är det i fattiga länderna där
stadsodlingen spelar en stor roll. Cirka 800 miljoner människor beräknas vara engagerade
i stadsodling eller stadsnära odling enligt FN:s jordbruksorganisation FAO. Av
dem är 350 miljoner kommersiellt engagerade. I Hanoi produceras mer än
150 000 ton frukt och grönsaker och vart fjärde hushåll är
engagerat i det. När Sovjetunionen rasade samman försvann Kubas mycket fördelaktiga
byte av socker mot konstgödsel, och landet stod inför en försörjningskris,
förvärrad också av det amerikanska embargot. En satsning på ekologiskt jordbruk
och stadsodling var svaret, och det lyckades bra. Idag är 117 000 personer i
Havanna sysselsatta i stadsodling – fler
än antalet sysselsatta I hela Sveriges jordbruk.
Också för stadsodlingar förekommer ofta
felaktiga föreställningar om hur viktiga de är för livsmedelsförsörjning.
Uppgifter om att en viss storstads grönsaker till hälften kommer från staden,
blir plötsligt ”hälften av all mat odlas i staden”. I verkligheten produceras
nästan ingen riktig basmat (spannmål, rotfrukter, bananer, mjölk) i
städerna.
Utanför Linköping projekteras den sk
Plantagonen, en höghusodling. Dessa moderna intensivodlingar, som för
det mesta stannar på ritborden, saknar oftast det ekologiska sammanhang som
präglade de tidigare stadsodlingarna. De använder inte kompost eller
skörderester och de odlar inte heller i jord, utan i stenull. Näring tillförs
som steriliserad droppbevattning, luften koldioxidgödslas och man använder
konstljus eller tillskottsbelysning.
Man kan uppnå väldigt höga skördar i sådana
superintensiva odlingarna. I holländska växthus skördar man upp emot 60 kg tomater
per kvadratmeter –minst 10 gånger mer än vad som skördas på vanliga åkrar.
Systemen är mycket dyra och används bara för produkter som gurka, tomat,
paprika och sallad, förvisso nyttiga men i stort betydelselösa för
försörjningen av en växande befolkning. Det samma gäller hydrokultur,
växtväggar, takodlingar och andra liknande system.
Och så var det där med syntetisk mat, visst
förekommer det. Man framställer t.ex. syntetiskt vanillin från rutten granved,
urea används som tillskottsfoder som gör att kor kan bättre tillgodogöra sig
halm eller annat grovt växtmaterial, och syntetiska aminosyror gör att man kan
föda upp höns på billig majs.
I
dagarna har man serverat en syntetisk hamburgare som tagits fram med betydande insatser,
2,5 miljoner har satsats hittills. ”Det fiffiga med det odlade köttet är att
produktionen kan ske i‑stort sett utan belastning av jorden eller påverkan på
klimatet” skrev SvD i
en artikel 2007 där man sade att det bara skulle ta åtta år innan
produkterna skulle finnas i affärerna. Men syntetisk kött felar på båda
punkterna: Det är mycket långt kvar att jobba fram något som fungerar. Till och
med de som står bakom den syntetiska hamburgaren säger att det kommer ta tjugo år innan
tekniken är mogen (och det har man sagt om fusionsenergi sedan sextiotalet...).
Fördelarna med syntetiskt kött är inte alls så stora som de framställs.
Forskarna undviker att tala om att också syntetisk kött kommer behöva odlat
”foder”. De jämför kornas omvandling av gräs till protein med deras
laboratorieomvandling av soja, alg eller majsprotein till köttmassa. Men den
mer rättvisande jämförelsen borde vara med fisk, kyckling eller gris. Och då är
omvandlingen i laboratorier sällan särskilt imponerande.
Men syntetisk mat kan ju också vara
vegetabilisk, svamp eller bakterier. Ett sådant exempel är quorn (som jag
skrivit mycket om tidigare). Men också dessa behöver ju ”foder”. Att
omvandla soja eller spannmål i tankar till något nytt – är inte det minsta
nytt. Tofu och öl är två sådana exempel. Visst kommer vi människor säkert hitta
nya sådana metoder. Men på det stora hela handlar det om livsmedelsförädling
och inte primärt om matproduktion.
I själva verket är termen ”syntetisk mat”
missledande. Den dag vi har mat framställd av olja eller någon annan
icke-biologisk råvara kan vi kanske prata om syntetisk mat. Men det faktum att
vi på alla möjliga sätt försöker ersätta olja med odlade biologiska råvaror
talar för att det är betydligt enklare att omvandla liv till energi än
energi till liv.
Jordbruket har genomgått en enorm
effektivisering, specialisering och mekanisering de senaste 100 åren. Men
själva grunderna för jordbruket har ändrats väldigt lite. Det är fortfarande
odling av spannmål som försörjer större delen av mänskligheten, även om en
större del numera tar omvägen via gris eller kyckling. Att så lite ändrats
beror nog inte på brist på ansträngningar eller försök eller brist på teknik
eller vetenskap. Utan på att den bas som vi byggt upp den mänskliga
civilisationen på helt enkelt är rätt solid. Och det är bäst att vi vårdar de resurser som behövs
för att driva jordbruk snarare än att sätta vårt hopp till andra hippa sätt att
skaffa käk på.
*Jag har
skrivit en serie av artiklar om hur vi skall kunna föda en växande befolkning. För
att få fram mer mat kan vi utöka arealerna som vi odlar på och öka skördarna på de existerande arealerna. Vi kan också
minska
svinnet i hela livsmedelskedjan. Ett annat alternativ är ändra
kosten, det vill säga byta grödor till sådana som ger mer mat per
ytenhet eller förändra våra matvanor till sådant som kräver mindre resurser,
till exempel äta mindre kött. Det här är den sista artikeln i serien och
handlar om hur vi kan producera mat på annat sätt än genom odling.
Subscribe to:
Posts (Atom)