Se & Hör

Inlägg på engelska finns här

Det är i de mest rationella jordbruksbygderna som landsbygden är minst livskraftigt. Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren föreslår istället att vi skall bygga vidare på den kraft och energi som vuxit fram i olika former av relationsmat. 

Föreläsning om de stora globala trenderna som styr vår livsmedelskonsumtion. 




Intervju på Ordfronten

Vilken är den största miljöboven i jordbruksindustrin? Hur kommer det sig att Sverige exporterar 40 000 ton animaliskt fett samtidigt som vi importerar palmolja? Och är det ekologiskt hållbart att vara vegan i Sverige?

Gunnar Rundgren har arbetat med ekologisk odling i över 30 år och var en av grundarna till KRAV-certifieringen. I Ordfronten #12 berättar han om en jordbruksindustri som slagit knut på sig själv för att producera så mycket som möjligt så billigt som möjligt, och vilka förändringar som måste till för att vi ska få ett uthålligt jordbruk.

 

På Bokmässan 2016

Jag hade möjlighet att prata fem gånger om min senaste bok på Bokmässan i Göteborg, det var roligt - men svårt - att försöka plocka fram det viktigaste i en bok på 400 sidor. Du kan se ett av framträdandena på Internationella torget här.

<

Boken ges ut av Ordfront förlag och finns att köpa i bokhandeln och på nätet. 


Intervju om Global Eating Disorder



Jag blev intervjuad av Radio Uppland om min nya bok - Global Eating Disorder häromdagen. Lite tråkigt att bokens titel blev fel i inslaget. "We cannot afford cheap food" är en slogan jag använder på bokens framsida.





Lanseringen av boken Jorden vi äter



Hur ska framtidens mat produceras för att inte ta kål på planeten? 
Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen reser runt i världen på jakt efter det uthålliga lantbruket. I december kan man läsa om resorna i  Naturskyddsföreningens årsbok, som kan beställas här:

Medverkande:
Ann-Helen Meyer von Bremen och Stefan Jahge
Inspelning och klippning: Stefan Jahge
Musik: Karl Meyer von Bremen


Del 1: Jordbruket som en komponentindustri, USA  
Del 2: Brasilien och jordbruket i nybyggarlandet Mato Grosso
Del 3: Afrika och jordbruket i mänsklighetens vagga  

Del 4: Indien och den Gröna revolutionen några decennier senare
Del 5: Jorden vi äter - en summering


Ekologiskt Jordbruk i Världen

Gunnar RundgrenGunnar Rundgren höll ett lunchseminarium där han berättade om sina erfarenheter från arbete med ekologiskt jordbruk både internationellt och i Sverige. Han var noga med att påpeka att ekologiskt jordbruk är mer än det som sker enligt de olika regelverk och certifieringar som finns. Se hela presentationen på EPOKs webb TV.





Krav-grundare vill se ny världsordning

Publicerat: tisdag 7 december 2010 kl 16:03
Gunnar Rundgren är en av dem som var med och införde KRAV-märkningen  i Sverige, för ekologiska varor. Som 19-åring hoppade han av gymnasiet och lämnade Uppsala för att bli självförsörjande bonde i Värmland. Som VD för KRAV långpendlade han mellan Värmland och Uppsala. Nu är han bosatt här igen, men jobbar som konsult i ekologiskt lantbruk åt bl a FN, och reser mycket, inte minst till Afrika. Han tror att vi måste ändra vår inställning till Jorden, om den ska kunna räddas, och har nyligen skrivit boken Trädgården Jorden.  
Lyssna: Gunnar Rundgren veckans uppländska profil

No comments: