Kon har spelat
en avgörande roll för att bygga samhällen och kulturer, inte minst vår egen. Hennes mångsidighet har förutom mat gett oss skinn, rep, dragkraft, gödning, bränsle, byggmaterial,
fungerat som kapital, vårdat landskap, jorden och biologisk mångfald men också
gett tröst och sällskap under 11 000 år.
Idag är har många kor avhornats och förvandlats till hårt jobbande industriarbetare. I stället för att symbolisera skapelsen, anklagas nu kon i stället för att förstöra den. Idisslarnas trumfkort, att kunna omvandla gräs och grödor som vi människor inte kan äta till näringsrika livsmedel, ses som en belastning i form av klimatförstörande metanutsläpp och stor markanvändning. Lösningen blir då att fortsätta intensifiera uppfödningen för att få korna att mjölka ännu mera och växa ännu snabbare, eller att utrota kon.
Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen anser
att kon fortfarande är en viktig kompanjon för att bygga en mer hållbar värld,
men då måste hennes mångsidighet och ekologiska roll tas tillvara. Författarna blandar
sina egna erfarenheter som nyblivna koägare, med möten med kor och deras
människor i andra länder, historia och vetenskapliga rön. De har skrivit en
kärleksförklaring till kon, men också en svidande kritik av det kapitalistiska matsystem som förvandlar korna till planetskadande produktionsmaskiner.
Bokens källor finns här.
Bokens källor finns här.
Du kan beställa Kornas planet från internetbokhandeln, välsorterade bokhandlare har den hemma, andra kan ta hem den. Du kan också få den skickad direkt från författarna för 250 kronor.
Beställning: Skicka din adress till gunnar@grolink.se eller via sms till 070-5180290. Ange om betalning sker med Swish till 123 174 21 05, bankgiro 5033-1768. Skriv "bok + ditt namn" vid betalningen. Du kan också betala via eller paypal eller kreditkort med knappen nedan, och då får du ange adressen i samband med betalningen Om du önskar kvitto på betalningen skriv det i beställningen så lägger vi det i paketet. Leverans sker med Postnords blå kuvert.
No comments:
Post a Comment