Du tror kanske att du gör en god gärning när
du skär upp din grillade kålrotsskinka. Men inget kan vara mer bedrägligt.
Grönsaksmaffian har de senaste decennierna lyckats manipulera konsumenterna
till att tro att grönsaker är bra, för dig, för miljön och för klimatet. Men
sanningen är en helt annan.
I höstas besökte jag en av
Europas största producenter av paprika. På 14 hektar åker ”under glas”, dvs i
växthus odlas varje år 30 miljoner paprika vilka plockas av utländska
säsongsarbetare. För varje kilo paprika används naturgas motsvarande en liter
olja för uppvärmning. Enorma mängder konstgödsel tillförs med droppbevattning.
Växthusodlade grönsaker är den mest
energislösande mat man kan tänka sig, det går åt mycket mer energi för ett kilo
tomater än för ett kg kött och ungefär 13 gånger så mycket energi som för
odling av ett kg spannmål. Har du tänkt på hur mycket mer mat till svältande
människor som skulle produceras i de växthus som nu odlar din gurka? De 14 hektar
växthus som jag besökte använder 43 miljoner kWh energi. Det skulle räcka för
att ge mer än en miljon hushåll två timmars lampljus så att barnen skulle kunna
läsa sina läxor varje kväll.
Reaktorssalen med tankar av konstgödsel och bekämpningsmedel i modern växthusodling |
Mer än en fjärdedel av alla bekämpningsmedel i världen används för
frukt och grönsaksodling. Hundratusentals lantarbetare och fattiga bönder dör
varje år av dessa bekämpningsmedel och i Sverige har två tredjedelar av all
frukt och grönt rester av bekämpningsmedel. I USA sprutas antibiotika på äpplen
och päron. Hormoner används också flitigt.
Efterlevande av Bhopalkatastrofen där 20000 människor dog av en explosion i en fabrik för bekämpningsmedel. |
Om du är bekymrad över klimatet så är det inte
bara de växthusodlade grönsakerna du skall vara bekymrad över. De svenska mulljordsodlade morötterna är ena
riktiga klimatbusar. Mulljordar i Skandinavien och på Borneo står för en mycket
betydande del av jordbrukets växthusgasutsläpp. En grupp av europeiska experter
(CLIMSOIL) uppskattar att mellan 20 och 40 ton
koldioxid per hektar släpps ut från mulljordar som odlas – det är mer än
utsläppen från fem kor. Ca 7 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid
och 30-40 procent av jordbrukets utsläpp kommer från mulljordarna. Konsultföretaget McKinsey anser att
igenplantering av mulljordar är den mest betydelsefulla åtgärden för att minska
växthuspåverkan av jordbruket.
Och innerst inne, vet du inte att också växter har känslor?
I väntan på slakt för tillverkning av vegetarisk julskinka ligger kålroten på den blanka hårda diskbänken |
2 comments:
Hej! Jag har inte ätit kött sedan 1974 och hatar kålrotsskinka, har alltid undrat varför man skall äta vegetariska, skinkor, "köttbullar" biffar mm. Använder sällan soyaprodukter och köper numera aldrig och har sällan köpt växthusodlad paprika eller för den delen sällan växthusodlat mat. Jag tycker din blogg och det du presenterar är alldeles utmärkt och synd att inte fler får upp ögonen för dina åsikter och fakta men vi är ju en del på facebook som sprider den:)
Undrar var i Sverige det odlas på mulljordar - vet du? Jag köper sällan kålrötter, men ganska ofta morötter. Det skulle kännas bra att veta om det är värre på ena eller andra hållet. Morötter är ofta från Gotland eller Sundsvallstrakten där jag handlar (om jag inte får tag på lokalproducerat).
Post a Comment