Ny forskning visar på
betydande möjligheter att binda kol i betesmark. Den betande kon kanske inte
bara vårdar en stor biologisk mångfald utan producerar ett klimatsmart kött. Påståendet
att spannmåls- och sojagödd kyckling skulle vara mer klimatsmart än betesbaserat
nötkött har åtminstone fått sig en rejäl törn.
Djurhållningens klimatpåverkan uppstår på flera olika sätt. En
del uppstår genom odling av foder, där det är koldioxid från fossila bränslen
och framför allt lustgas från gödsel och ännu mer från konstgödsel som är
problemet. I vissa fall omvandlas skog till åker för foderodling eller bete och
då uppstår koldioxidutsläpp både från eventuell bränning av skog och från
nedbrytning av organiskt material i jorden. Detta
kan orsaka stora utsläpp, men andelen djur som föds upp på bete från mark som
avskogats de senaste tjugo, trettio åren är liten i ett globalt perspektiv, och
har egentligen inget att göra med vare sig svensk produktion eller konsumtion
av kött. Även nyodling för foderproduktion är relativt blygsam i ett
globalt perspektiv (men kan vara ett stort lokalt och regionalt problem) och
nyodlingen i t.ex. Brasilien kompenserar för mark som övergivits och blivit till
skog i USA och Europa. Att Europa importerar en massa soja är för att det är
billigare än att producera fodret i Europa.
Det sker en del metangasavgång och lustgasavgång från gödsel
men den största enskilda utsläppskällan
av växthusgaser från djurhållningen är metan från idisslare, dvs från kor,
får och getter. Metanutsläppen är en del av hur deras matsmältning är uppbyggd.
Det är i stor utsträckning detta som gör att nötkött orsakar mycket mer
växthusgasutsläpp än gris (människor, grisar och fåglar har en annan
matsmältning och avsöndrar små mängder metan).
Frågan är dock mer komplicerad. För det första är uppdelningen
av metanutsläppen i antropogena och naturliga inte särskilt logisk. För det
andra är hur man räknar om metan till koldioxidekvivalenter beroende på
tidsperspektivet. Betydelsen
av metanutsläppen i allmänhet och idisslarnas i synnerhet överdrivs i mitt
tycke genom de förhärskande sätten att redovisa.
*
Vissa för fram att idisslarna genom bete kan bidra till att
binda koldioxid i marken. Vissa, som Allan Savory (se TED
talk), hävdar att denna kolbindning kan vara så stor att den helt upphäver
klimateffekterna från idisslarnas utsläpp av metan, Inte nog med det,
kolbindningen kan vara så stor att den helt upphäver övriga utsläpp av
växthusgaser, till och med de historiska utsläppen. Andra avfärdar det som löst
prat eller dimridåer.
Vi luras lätt att tro att det mesta kol finns i träd och det
som vi ser växa, men själva jorden innehåller oftast betydligt större mängder
kol. Globalt innehåller all jord mer än allt kol som finns i atmosfären och i
vegetationen tillsammans. Kolet i jorden har bildats genom en rad biologiska
processer där kol som växterna bundit genom fotosyntesen omvandlats till
stabilare former av organiskt material. En torvmosse är det mest extrema
exemplet på det, där finns lite ovanjordisk vegetation, men massor av kol i
jorden. Extremen åt andra hållet är en tropisk regnskog som oftast (men
undantag finns, t.ex. Indonesiens sumpskogar) har mycket växtmassa men lite
organiskt material i jorden.
Åkerjord som bearbetas och där man odlar ettåriga grödor, vilka
är de som dominerar vårt jordbrukssystem, tenderar till att förlora organiskt
material (mull, humus). Det organiska materialet utgörs i stor utsträckning av
kol och när det bryts ned bildas koldioxid (1 kg kol bildar 3,67 kg koldioxid).
Processen kan också gå åt andra hållet, dvs att man bygger upp kolförråden. Det
är möjligt att göra det i åkermark genom en rad olika odlingsåtgärder som
minskad bearbetning och odling av fleråriga grödor, men det är lättare att
binda koldioxid i skogsmark eller betesmark.
Många av världen bästa åkerjordar (den nordamerikanska
prärien, den stora centraleuropeiska stäppen, pampas osv) var stäpp eller
savann, dvs gräsmarker, som plöjts. Innan de plöjdes betades de av vilda eller
tama djur, och organiskt material ackumulerades i mycket stor omfattning och
detta pågick under lång tid. Så det råder ingen tvekan om att betesmarker kan
binda betydande mängder kol. Men det är fortfarande inte helt klart vilka
förutsättningarna skall vara för att detta sker.
En
sammanställning av olika forskningsresultat gjord av EPOK (SLU) tillbakavisar Allan Savory’s påståenden att
kolbindningen skulle kunna ”neutralisera” alla växthusgasutsläppen. Men
sammanställningen visar samtidigt att kolbindningen kan vara betydande.
Genomsnittligt skulle förbättrade metoder för betesdrift kunna binda runt 350
kg C per hektar och år, vilket motsvarar mer än ett ton koldioxid per hektar
och år. Om detta kunde tillämpas på all betesmark i världen skulle det innebära
en koldioxidbindning av cirka 3 miljarder ton per år. Idisslarnas
metangasutsläpp är cirka 100 miljoner ton per år. Med en omräkning av 1 kg metan
till 28 koldioxidekvivalenter, vilket är det allmänt vedertagna, skulle metantutsläpp och koldioxidbindning
ta ut varandra.
Det är kanske inte realistiskt att alla betesmarker skulle
kunna skötas på detta sätt och det är oklart hur länge kolbindningen skulle
kunna pågå. Å andra sidan så är den vedertagna omräkningsfaktorn för metan till
koldioxidekvivalenter också baserad på en kort tidshorisont. Med en längre
tidshorisont får man använda ett lägre omräkningstal, dvs det behövs mindre
koldioxidbindning för att neutralisera metanutsläppen ju längre tidsperspektiv
man har.
Det är viktigt att komma ihåg att både Savory’s påståenden och de som kritiserar honom bygger på
mängder av antaganden och modellerande medan vi fortfarande saknar tillräckligt
med forskning där man faktiskt mätt vad som händer. Enstaka forskningsresultat
kan inte användas som generella bevis åt
vare sig det ena eller andra hållet eftersom jordart, betesdrift, nederbörd,
djurslag, vegetation mm skiljer sig så mycket åt. Men nyligen har två studier
publicerats som stöder tanken att kolbindning i betesmark kan vara betydande.
En nyligen publicerad artikel i Biogeosciences, The nitrogen, carbon and greenhouse gas
budget of a grazed, cut and fertilised temperate grassland, redogör för
en nioårig studie av gräsmarker i Skottland som betats av kvigor och får. Man
har gjort balanser för kol, kväve och växthusgaser. På den aktuella platsen har
mängden koldioxid som bundits uppgått till cirka 8000 kg per hektar och år.
Detta uppväger mer än väl alla utsläpp av lustgas och metan från de djur som
betat marken eller ätit gräs som skördats. Nettoeffekten (NGHGB), när alla
flöden tas med, beräknas av forskarna till en bindning av cirka 1800 kg
koldioxidekvivalenter per hektar och år. Se bild från artikeln.
Forskning
från en gård i Ungern visar också att extensivt bete under perioden
maj-december fungerar som en sänka för växthusgaser (i storleksordning ett par
hundra kilo koldioxid per hektar och år) även när man tagit hänsyn till metan
och lustgasutsläpp från korna. Däremot blev det betydande nettoutsläpp när man
utfodrade korna med skördat gräs. För hela gården var nettoeffekten av
växthusgasutsläpp neutral över åren. Detta scenario motsvarar ganska väl hur
svensk betesbaserad köttproduktion ofta ser ut.
Båda dessa forskningsrapporter bygger på existerande
produktion byggd på hög användning av bete och i båda fallen är
växthusgasutsläppen från hela produktionen negativ eller neutral. I det skotska
försöket hade marken varit betesmark i mer än 20 år innan försöket. Det
ungerska försöken skedde i en nationalpark och gräsmarken uppgavs ha fler än 60
olika arter, vilket tyder på att det är mark som varit gräsmark under lång tid.
Dessa två exempel visar därför att kolbindningen kan fortgå under lång tid. Det
finns också annan forskning som stöder detta. C-14 datering av organiskt
material i en fransk betesmark visade att det organiska materialet i genomsnitt
var flera tusen år
gammalt i de djupare jordlagren. En ökning av det organiska materialet
motsvarande 1 ton koldioxid per år (vilket är det som SLU rapporten rapporterar
som det man skulle kunna uppnå genom förbättrade betesmetoder) innebär att
mullhalten i den översta halva metern i jorden ökar med knappt en procentenhet
på hundra år, vilket inte alls är orimligt. En sådan ökning kan pågå i länge,
sannolikt i hundratals år.
En del avfärdar resonemang om betesdrift med att det
betydelselöst för köttproduktion i den omfattning som vi konsumerar kött idag.
I Sverige har vi låtit större delen av våra betesmarker växa igen, de utgör
numera bara 450 000 hektar jämfört med fyra gånger så mycket för 150 år
sedan och ännu mer tidigare. Bilden nedan visar hur markanvändningen förändrats på Selaön och det finns skäl att tro att den är relativt representativ för stora delar av Södra Sverige. Brukad åkermark och skog har successivt ersatt naturbetesmarker.
Men vi skulle kunna återupprätta
betesdriften i djurproduktionen, det skulle också vara bra för den
biologiska mångfalden. Det skulle medge en konsumtion av nötkött som är i klass
med den nuvarande, men uppenbarligen skulle det inte föda många kycklingar och
grisar (och det är främst fågelkött som ökat på senare år). Det är snarare
mjölkproduktionen än köttproduktionen som skulle bli lidande med ökad
användning av betesmark för nötkreatur.Begränsningen under svenska förhållanden är odlingen av vinterfoder snarare än själva betet.
Det är oklart hur stor den globala produktionspotentialen är
från betesdrift, men fortfarande utgörs drygt
hälften av allt djurfoder i världen av bete. Nästan två tredjedelar av det
lantbruksdjuren äter är fortfarande gräs, och det är en mycket högre andel för
idisslare. Av djurens foder är det 54 % som kommer från betesmarker, 10 % som
kommer från gräs som odlats på åkermark, 16 % kommer från grödor som odlats för
foder samt avfall från livsmedelsindustrin och 20 % är skörderester. Vissa hävdar
att man med förbättrade metoder inte bara kan öka kolbindningen utan också öka
produktionen från betesmark väsentligt, det är i själva verket huvudpoängen i
Alan Savorys budskap.
De som avfärdar
kolbindning i betesmark som irrelevant bör nog ta sig en funderare. Påståendet
att spannmåls- och sojagödd kyckling och fejkkött skulle vara mer klimatsmart
än betesbaserat nötkött har fått sig en rejäl törn. Sista ordet är säkert inte
sagt ännu, men denna forskning borde
få de olika debattörerna att tagga ner sin retorik avsevärt.
Lika viktigt är det att inse att den ”moderna”
nötkreatursuppfödningen och mjölkproduktionen i vissa länder (det är dock mycket stora skillnader mellan länderna)
har gått ifrån betesdrift och huvuddelen av fodret odlas på åkermark. I de
systemen kombineras de stora metanutsläppen från nötkreaturens ämnesomsättning
med växthusgasutsläpp från foderodling på åkermark utan att någon kolbindning
sker. Förespråkarna för sådana system, t.ex. den amerikanska feedlot-industrin
och svensk mjölkproduktion* argumenterar dock att eftersom djuren har mycket
hög produktion blir utsläppen per kg kött eller mjölk ändå lägre än i extensiva
betesbaserade uppfödningssystem. En svensk mjölkko anses släppa ut bara en tredjedel
så mycket växthusgaser per liter mjölk än en indisk mjölkko. Men tar man hänsyn
till kolbindningen i betesmark kan rankningen kanske kastas om.
Det är också viktigt att frågan om djurens roll i
jordbrukssystemet och i vår mat inte reduceras till ett bollande av
koldioxidekvivalenter. Det finns många andra både positiva och negativa sidor
av djurhållningen som förtjänar minst lika stor uppmärksamhet. Men om det är
klimatpåverkan som styr ditt kostval kan du äta ditt betesuppfödda nötkött med
väldigt gott samvete. I alla fall tills forskningen visat motsatsen.
5 comments:
Tack för bra sammanställning och grattis till debattartikeln.
Men nu börjar det bli svårt att hitta tillbaka till alla dina goda artiklar och länkar. Går det att ordna ett söksystem på något smart sätt. (eller är det bara jag som inte fattat hur man söker smart med bloggens moln av taggade sökord?)
/Jonas E
tack Jonas,
Ditt bekymmer är också mitt!!!
Någon dag den kommande vintern skall jag se om jag kan strukturera om bloggen på något sätt. Radera en del strunt och upprepningar och på något sätt kategorisera resten i två nivåer.
Alla läsartips om hur man kan göra det så bra som möjligt är välkomna!
Kanske någon annan form av publicering....
Rapporten fra SLU (EPOK) er spredt vide omkring i verden. Kan dere oversette denne utmerkede artikkelen til engelsk? Så skal vi se til at den også blir spredt ut i verden!
Mvh
Ulf Ullring
Jo jag har funderat på att översätta den till engelska! Tack.
Radera en del strunt och upprepningar och på något sätt kategorisera resten i två nivåer.
เกย์ไทย
Post a Comment