Det är fler människor som odlar och plockar
vårt kaffe än alla de som arbetar i det svenska jordbruket och
livsmedelsindustrin tillsammans! Hur dyr skulle kaffekoppen vara om de hade
samma löner som svenskarna?
Tillsammans med finnarna dricker vi mest kaffe
i världen, cirka åtta kilo per person och år.
Omräknat till koppar blir det tre koppar om dagen eller drygt tusen
koppar per år. Omräknat till pengar handlar det om en marknad på fem miljarder
kronor (i butik, räknar vi priset på caféerna är det mycket mer). Vi importerar kaffe för cirka 4 miljarder årligen, men eftersom vi
också exporterar kaffe kan vi anta att det kaffe som säljs för fem miljarder
köps för kanske tre miljarder (det skall ju rostas och paketeras i Sverige). Om
vi i sin tur räknar med att odlarna får cirka två tredjedelar av
världsmarknadspriset och att arbetskostnaderna är ungefär två tredjedelar av
odlarnas pris, så betyder det att arbetsersättningen för att odla och skörda
vårt kaffe är cirka 1,3 miljarder årligen.
Det uppges allmänt att cirka 20 miljoner
människor är engagerade i kaffeodlingarna, som odlare eller som plockare. Och
det odlas kaffe på cirka 10 miljoner hektar mark. Sverige importerar ungefär en
procent av världens kaffeproduktion, vilket i så fall betyder att 100 000
hektar mark används till att odla svenskarnas kaffe och 200 000 människor
arbetar med att odla och plocka det.
Om vi slår ut de 1,3 miljarder som vi betalar
för odlarnas och plockarnas arbete på 200 000 personer så blir det 6500
kronor per person och år. I själva verket får nog odlarna avsevärt mycket
större del av kakan och plockarna mindre, i alla fall på de stora
kaffeodlingarna (se nedan).
Jag får något lägre siffror om jag räknar på
världsproduktionen av kaffe (8,4 miljarder kilo) * odlarpriset (18 kr/kg) / 20
miljoner arbetare = 7 500 kronor per person av vilket kanske två tredjedel
kan anses vara för arbete, dvs cirka 5 000 kronor per person och år. Eller
om vi vänder på det: odlarna av kaffe skulle behöva få mer än femtio gånger mer
betalt för att närma sig svenska årslöner.
Kaffeplockar i Vietnam uppges tjäna så lite
som 15 000 dong om dagen, vilket motsvarade 10 kronor per dag. Från Guatemala
rapporteras att kaffeplockarna tjänade i genomsnitt 33 kronor om dagen och att
de arbetade mer än 46 timmar i veckan. Men den egentliga lönen är mycket sämre
för i de flesta fall hjälpte deras barn eller maka dem med skörden utan att få
någon lön alls. Om plockarna fick samma löner som svenska arbetare skulle det
kosta cirka 2500 kronor att plocka en svensk årskonsumtion. Med liknande påslag
i procent i alla led som idag skulle svenskens kaffeköp i affären kosta minst
10 000 kronor om året, i stället för de 500 kronor det kostar idag.
Ett annat sätt att se fakta på är att det är
fler människor som odlar och plockar vårt kaffe än alla de som arbetar i det
svenska jordbruket och livsmedelsindustrin tillsammans!
Vi exploaterar inte bara andra människors
arbete utan också deras naturresurser. Den areal som det svenska kaffet odlas
på är större än den areal vi själva använder till potatis och ungefär lika stor
som den mycket kritiserade sojan för svenskt bruk odlas på, och långt mycket
större än den areal som används till att odla palmolja för den svenska
marknaden.
Vattenfotavtryck
Vi hör ofta
siffror om hur mycket vatten det går åt för att producera olika produkter, det
uppges tex att ett
kilo kött förbrukar 14 000 liter vatten. Samma miljöekonomer som räknat ut
det har beräknat att det går åt 140 liter vatten för varje kaffekopp vi
dricker. Vår kaffekonsumtion motsvarar då 140 000 liter vatten per person
och år. Det motsvarar då 10 kg nötkött (eller 700 kg morötter!), men medan
köttet innehåller värdefullt protein och energi innehåller kaffe i stort sett
ingenting.
Njut av koppen, brorsan. Men kom ihåg att
det är mycket ojämlika maktförhållanden som gör att du kan njuta av den.
Data:
Det mesta data ovan kommer från
Naturskyddsföreningens kampanjunderlag Vem
betalar priset för ditt kaffe? som jag deltog i att ta fram underlag till.
Det är svårt att räkna på det här. Odlarpriserna
varierar mycket både mellan länder, beroende på kvalitetet och mellan olika år.
Och “odlarpriset” är inte alltid det pris som odlarna får, utan ibland det pris
som ett exporterande handelsföretag får. Statistiken över antalet person som
arbetar i kaffenäringen är ofullständigt, särskilt i de länder där småbönder
står för större delen av produktionen. Jag har själv arbetat med småbönder som
odlar kaffe. Även om kaffet har varit den viktigaste grödan är det svårt att
säga hur mycket arbete som läggs ned på odlingen. Många småbönder har småjobb
vid sidan av. Och även småbönder kan anställa en behövande kusin i plockningen,
och kusinen tar med sina barn och systerns barn i odlingen. International
Coffee Organization anger att 20 miljoner människor är engagerade i kaffeodling
och plockning. I Afrika beräknas cirka
10 miljoner bönder odla kaffe, 4 miljoner i Asien, en halv miljon i
Centralamerika och en och en halv miljon i Sydamerika. Cirka 3 miljoner
lantarbetare arbetar i kaffesektorn, varav de allra flesta i Central och
Sydamerika. Det är sannolikt att inte alla de tjugo miljonerna jobbar heltid,
men motsvarande uträkningar om hur lång tid det tar att plocka kaffe stöder att
det i stora drag är så här många människor engagerade. Plockarna är ofta
säsongsarbetare, men de flyttar sig mellan olika regioner allteftersom kaffet
mognar och arbetar därför en stor del av året.
En skicklig plockare i en kommersiell odling
kan plocka hundra kilo kaffebär om dagen vilket motsvarar ungefär femton kilo
rostat kaffe. Det tar alltså drygt en halv dag att plocka genomsnittssvenskens
årskonsumtion av kaffe. I sämre skötta odlingar där buskarna ger låg skörd,
kan plockningen ta betydligt längre tid, mer
än en dag.
Sen måste man hela tiden hålla tungan rätt i
munnen när det gäller priset, är det för de råa bären, för de torkade bönorna
eller för rostat kaffe? Det sker ju arbete och omvandlingsförluster i alla led
(t.ex så blir ett ton gröna bönor cirka 850 kg rostat kaffe).
Siffrorna och mina uträkningar skall tas
med en nypa kaffe, de kan säkert vara 25% fel, men det spelar egentligen inte
så stor roll, eller hur?
En annan — viktigare — invändning är att om
arbetslönerna var femtio gånger högre skulle 1) kaffekonsumtionen minska
drastiskt och/eller 2) odlingarna skulle rationaliseras på samma sätt som vi
har mekaniserat vårt jordbruk. Skuggkaffeodlingar på branta sluttningar skulle
slås ut och monokulturer på öppna fält skulle ta över produktionen eftersom det
är där man kan mekanisera skörd och andra odlingsåtgärder som beskärning. Dvs
det är ett helt orealistiskt scenario att kaffeodlingen skulle se ut som den
gör med kraftigt höjda priser.
Men det tar inte bort värdet av att tänka tanken
”om…”
2 comments:
Oj! Tänkvärt. Tror nog det finns en del människor som lägger en tusenlapp i månaden på latte, men de skulle kanske inte göra det på bryggkaffe. Själv dricker jag te och antar att ungefär samma förhållanden gäller där?
Nu menade jag summorna som man betalar för obryggt kaffe i butiken. Det man betalar på cafeerna är redan femtio gånger mer än vad odlarna får med dagens pris.
Post a Comment