En ny rapport från FN beräknar att
matproduktionen orsakar kostnader på natur och hälsa som är avsevärt större än
matens pris. Veteproduktion i Tyskland har nästan nio gånger högre externa
kostnader än vetes pris och nötköttsuppfödning i Venezuela orsakar kostnader
tolv gånger det som bonden får betalt.. Det visar tydligt att marknaden för
jordbrukprodukter inte fungerar för att styra jordbruket i rätt riktning. De totala kostnaderna för
matproduktionen skulle bli lägre om vi lade om jordbruket till ekologisk
produktion och liknande.
En rapport från FN:s jordbruksorganisation FAO
som nyligen publicerats, Natural Capital Impacts in Agriculture (ung. Inverkan
på naturkapitalet av jordbruk) har försökt uppskatta hur stora externa
kostnader (”externaliteter” kallar ekonomer det) dessa skador orsakar. Det
handlar om de skador på miljö, hälsa, klimat som jordbruksproduktionen leder
till. Skador som betalas av framtida generationer, samhället i stort, människor
i andra länder, bönder och lantarbetare. Kostnaderna för dessa skador finns inte med i
priset i kassan när vi köper mat.
FAO har studerat hur fyra viktiga grödor, majs
sojabönor, vete och ris samt nötkött, mjölk, fläsk och fjäderfä (kyckling)
påverkar naturen och de för oss livsviktiga ekosystemtjänsterna, samt
människors hälsa. Genom valet av grödor och produkterna omfattas stommen av det
globala livsmedelssystemet och mänsklighetens huvudsakliga försörjning av
kalorier och en ännu högre andel av proteinet.
De fyra grödorna orsakade kostnader på
naturkapitalet (1,15 triljoner dollar) som var 1,7 gånger högre än
produktionsvärdet, dvs priset på dessa grödor borde egentligen vara 2,7 gånger
högre än det är idag. För de fyra animalieprodukterna var de externa
kostnaderna 1,34 gånger högre än produktionsvärdet.
Användning av konstgödsel och kemiska
bekämpningsmedel, föroreningar, utsläpp av växthusgaser och omvandling av andra
värdefulla ekosystem till jordbruksmark orsakar alla stora kostnader. Rapporten
redovisar också ett antal fallstudier om hur bättre metoder, som ekologiskt
jordbruk, kan kraftigt minska dessa kostnader. Om man tittar på data för
produktionen av de olika grödorna och produkterna per land ser man mycket stora
skillnader. Det beror dels på att produktionssätten skiljer sig mycket, men
ännu mer därför att värderingen skiljer sig. Så beräknas kostnaden för en viss
vattenförorening vara mycket högre i länder med brist på vatten. Kostnaderna
för användandet av ett kemiskt bekämpningsmedel kan vara fyrtio gånger högre i
ett land än ett annat och kostnaden för övergödning med ett ton fosfat varierar
från 0 kronor till 818 000 dollar(!). Däremot har kostnaderna för
växthusgasutsläpp givits samma värde (115 dollar per ton) för alla länder
eftersom växthusgasutsläpp är ett globalt problem.
Veteproduktion i Tyskland är den odling
produktion som har högst externa kostnader i förhållande till varans pris,
nästan nio gånger högre. Om vi tittar på externa kostnader uttryckt i relation
till varans pris är värstingarna i de olika kategorierna:
Majs i Frankrike (588%) och Brasilien (382%)
Ris i Bangladesh (496%) och Vietnam (402%)
Sojabönor i Brasilien (305%)
Vete i Tyskland (893%) och Frankrike (525%)
Nötköttsproduktion i Venezuela (1237%),
Brasilien (1183%) och Mexico (803%)
Mjölkproduktion i Iran (282%)
Fläskproduktion i Nederländerna (459%) och
Danmark (380%)
Även om man säker kan ifrågasätta detaljerna i
de här siffrorna (FAO är tydliga med att de siffror som finns i rapporten inte
kan tas som exakt vetenskap utan snarare indikationer av vilken storleksordning
vi pratar om), så leder rapporten, bland annat, till slutsatsen att det är en
helt orealistisk väg att gå att försöka ta in (”internalisera” på ekonomiska)
dessa kostnader i varornas pris. Det skulle kräva samhälleliga ingripande i en
halv miljard jordbrukares verksamhet på ett sätt som skulle få planekonomi att
framstå som en liberalvästanfläkt. Det skulle också få effekten att t.ex.
veteodling skulle helt upphöra i Tyskland och Frankrike för att det skulle vara
mycket billigare att importera från Ryssland, Kina, Kazakstan, USA eller
Australien.
FAO rapporten redovisar också fallstudier som
visar att en övergång till ekologisk produktion och andra miljövänliga
produktionsformer skulle kunna avsevärt minska skadorna på naturen och
människors hälsa. Ekologisk produktion är helt enkelt billigare.
Låt mig för ordningens skull säga att jag
egentligen inte är förtjust i begreppet naturkapital, eftersom det försöker
uttrycka naturens värde i en form av penningvärde, på samma sätt som begreppet
ekosytemtjänster. Jag utvecklar varför jag tycker illa om begreppen i mina
böcker, Trädgården Jorden och Global Eating Disorder, samt i några blogginlägg
(t.ex, det här:Sätta pris på naturen - eller värdera den på sina egna grunder). Trots begreppens nackdelar så har de också fördelen att de är
enkla att kommunicera. Utöver de principiella invändningarna mot att värdera
naturen är det givetvis stora problem med metodik och data för att göra
värderingarna.
1 comment:
Hej!
Är det månne så att jordbruket på ett förenklat sätt tvingas in i den ekonomiska "handel och vandel" cirkusen? Så att jordbruket, dvs bruket av jorden som ska ge människan föda, tvingas vara lönsamt - kosta vad det kosta vill? Vilket leder till att bönderna tvingas förgifta själva grödorna för att bli kvitt med ex ohyra för att skörden ska blir så stor som möjligt för att nå upp till lönsamhetens gränser (vilket det förmodligen aldrig gör, jorden ger den gröda den ger och som kristen tror jag dessutom att skörden beror på Guds goda vilja - vi skördar det vi sår). Det är ju helt idiotiskt att tvinga in matproduktion, jordbruket i ekonomiska kalkyler utan det borde vara och förbli i de nödvändiga kalkylerna - inget jordbruk ingen mat. Sedan har vi ju den nästa viktiga sak, ekonomiskt lönsamt jordbruk som producerar giftig, knappt tjänlig föda... vilka tokerier!
Måtte våra ögon öppnas och förbli öppna!
Guds frid på dig och fortsätt att skiva
Ann-sofie Kassberg
Post a Comment