Tuesday 30 August 2011

Krogmoms: bra att någon räknar

Liten uppdatering vad gäller restaurantmomsen.

Vi har räknat på det här visar på den skeva fördelningspolitiska effekten av det hela:
Nästan en fjärdedel (23%) av skattesänkningen skulle alltså gå till den rikaste tiondelen vilket är drygt fem gånger mer än vad som skulle nå den fattigaste tiondelen. Sammanlagt går 29% (eller 1,5 miljarder) till de hushåll på den lägre halvan av inkomststegen medan 71% (eller 3.8 miljarder) tillfaller hushållen på den övre halvan.


De fortsätter:
 Det troliga är alltså att sänkt restaurangmoms på kort sikt har ringa positiva effekter på ekonomin och på lång sikt är ren klasspolitik. Hur det än blir kan man vara säker på att restaurangägarna, en av Sveriges mest kriminella företagargrupper (Stockholms länsstyrelse bedömer t.ex. att 30 % av branschens omsättning är svart och kallar fusket i restaurangbranschen för ”Systemhotande för det svenska samhället”), skrattar hela vägen till banken.
 Linkande tankar har Ann-Helen Meyer von Bremen:
....det är också en bransch som är tyngd av fiffel, svarta pengar, kriminalitet och rätt många utnyttjade människor som slavar i disken, köket och i serveringen till usla löner.Krogbranschen behöver ingen skattesänkning, den behöver en sanering så att de som kör med vita papper slipper den ohederliga konkurrensen.
Mina tidigare inlägg i frågan:

Krogmomsbidrag till de redan rika - och expansion av marknaden (11 april 2011)
Rut, Rot och Rest - Subventioner till rika och uppblåst tillväxt (3 januari 2011)


Andras inlägg:
Kommentar: Sänkt krogmoms mer taktik än jobbpolitik (Dagens Industri 24 augusti)
Resturatörens artiklar om krogmoms

No comments: