Thursday 28 April 2011

Varg AB - hur verkligheten igen överträffar mina vildaste fantasier!

Jag hade en uppenbarelse häromdagen, att regeringen skulle lansera VARG AB, ett privat bolag för att ta hand om vargstammen. Regeringen skulle sätta vissa regler, sedan skulle VARG AB ta hand om vargstammen som ett kommersiellt företag. I stället för att förbjuda vargjakten skulle man göra det till ett attraktivt nöje som folk skulle betala för. På så sätt skulle jägarna och lokalbefolkningen bli positiva, och sluta tjuvjaga - varför tjuvjaga när man kan få betalt av andra som kan skjuta helt lagligt. Folk skulle kunna investera i Lupus Obligationer och Canis derivat. Genom privatiseringen av "vargen" skulle VARG AB kunna sälja kommersiella rättigheter till användandet av bilder på vargar i reklam eller nämnandet av varg i musik och litteratur (tänk Hesses Stäppvargen här!).

Det jag inte visste då är att så kallade artbanker, species banking, redan är stort i USA, där det finns över 100 sådana. I stora drag går det ut på att om du vill förstöra en arts habitat så betalar du till artbanken som ser till att skydda en motsvarande areal någon annanstans. Verkligheten överträffar igen mina vildaste fantasier!

2 comments:

Anonymous said...

VARG AB finns redan. Och du är delägare. http://michaelericson.wordpress.com/2011/11/24/en-bra-investering/

Gunnar Rundgren said...

Vi har väl inte precis samma syn på vargen Michael, men ditt inlägg var rätt skoj att läsa i alla fall - och visar på en del av problemen med att driva ekosystemen som företag....