Tuesday 8 March 2022

Effekten på livsmedelsförsörjningen av kriget i Ukraina

Småbruk i Ukraina 2008, foto: Gunnar Rundgren


År 2008 cyklade jag genom Ukraina från den polska gränsen till Krim (jag har nyss publicerat några reseminnen från den turen här på bloggen). Det var ett bra sätt att rent fysiskt uppleva hur stort landet är. Större delen av ytan upptas av åker – drygt 40 miljoner hektar, det mesta bördig svart jord - ungefär lika mycket som hela den svenska landytan. Nu pågår ett krig som givetvis i första hand är en tragedi för dem som direkt drabbats. Det är deras hem som förstörs och deras välbefinnande och liv som hotas. Här tänkte jag dock skriva något om hur kriget kan påverka livsmedelsförsörjningen i världen och Sverige.   

Både Ryssland och Ukraina är mycket stora jordbruksproducenter och de är ännu mycket viktigare som exportörer där de två länderna står för ungefär en tiondedel var av världshandeln med spannmål. Ryssland är den tredje största producenten av vete och den största exportören. Ukraina är nummer sju i världen för vete och strider om tredjeplatsen i exportligan med Kanada och Australien (USA är nummer två). Tillsammans står Ryssland och Ukraina för ungefär en tredjedel av all vetehandel i världen. Ukraina är också en storexportör av majs och andra djurfoder. Båda länderna är också stora exportörer av solrosfrö, raps och vegetabilisk olja. 

EU är en nettoexportör av vete, detta gäller också Sverige. Men all Ukrainas och det allra mesta av Rysslands export av spannmål går via hamnar i Svarta havet och dessa transportvägar är nu blockerade, vilket leder till en global brist. Detta påverkar priserna också i Sverige och EU. Vetepriserna stiger brant och är nu 40 % högre än för en månad sedan. Om kriget drar ut på tiden kan det också påverka kommande års skörd i Ukraina och leda till akut global brist. För vissa länder som Egypten, Libanon och Turkiet är import av vete från Ukraina eller Ryssland helt livsavgörande och brist eller fördubblade vetepriser skulle mycket väl kunna leda till ekonomisk och politisk kris i dessa redan instabila länder.

Ryssland är den fjärde största producenten av konstgödselkväve i världen, och står ensamt för ungefär en sjundedel av världshandeln, och ännu högre andel av kalium och fosforgödsel. Ryssland är den i särklass största leverantören av konstgödsel till EU-länderna. Redan innan kriget i Ukraina var konstgödselpriset rekordhögt och ännu högre priser är att vänta, vilket kommer att slå igenom i form av minskad livsmedelsproduktion och högre matpriser. Det kommer att påverka hela livsmedelsmarknaden. Skall man se det positiva kommer det att göra ekologiska produkterna mer konkurrenskraftiga på marknaden.  

Både Ryssland och Ukraina har en blandning av extremt stora gårdar och mängder av små gårdar. Husbehovsodlingar har en lång och stark tradition i båda länderna och har gjort att befolkningen har klarat livhanken även i svåra tider. Och är det något man har i Ukraina så är det erfarenhet av att klara sig i svåra tider.

Artikel för Ekolådan. Europas kornbod brinner. 

2 comments:

GuDu said...

Jag har fått för mig att landgrabbing av utländska intressen varit en väldigt stor sak i Ukraina. Hur är det med det?

Gunnar Rundgren said...

Jo det har varit mycket sådant i Ukraina, men de flesta projekt har misslyckats både i Ukraina och Ryssland. Sedan kan man alltid diskutera vad som är landgrabbing