Alla behöver
hjälpas åt för att minska utsläppen, men de men de verktyg som tas fram måste
hålla måttet, annars riskerar de att göra mer skada än nytta. Klimatmärkning av
mat med angivande av utsläpp av växthusgaser har inte en stabil vetenskaplig
grund.
Flera företag har
börjat märka enskilda produkter med angivande av hur stora utsläpp av
växthusgaser de ger upphov till. Märkningarna, som sker direkt på produkten
eller på annat sätt, bygger på så kallade livscykelanalyser, en metod för att
studera en varas påverkan från vaggan till graven. Metoden har ett femtiotal år
på nacken och sitt ursprung i industrin. Rätt använd kan den vara ett bra
verktyg för att hjälpa företag att förbättra sin produktion, men det finns en
rad svagheter i hur livscykelanalyser används på livsmedelsområdet. Jag har därför anmält den här typen av
klimatmärkning till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring.
Många av
svagheterna har att göra med att jordbruksproduktionen inte är lika
kontrollerbar och likartad som industriella processer. Klimatdeklarationerna
utgår från genomsnittsvärden som men de verkliga utsläppen kan variera med en faktor om
tio. Ingen skulle
acceptera att varor märktes med en vikt som är dubbelt så hög som den verkliga
vikten eller att sockerhalten skulle kunna vara fem gånger högre än det som
står på etiketten, men det är verkligheten när det gäller klimatmärkning av
livsmedel.
De växthusgaser
som enligt analyserna orsakar de största utsläppen, lustgas och metan, kan inte
bestämmas och kontrolleras på samma sätt som koldioxid. De som gör livscykelanalyserna
har inte mätt de faktiska utsläppen av lustgas utan beräkningarna bygger på
schabloner. Men variationerna och osäkerheten i hur stora utsläppen av lustgas
är mycket stora, vilket bekräftas av både Naturvårdsverkets nationella
klimatrapportering och FN:s klimatpanel, IPCC. Det är bara om man kontrollerar hela
produktionskedjan inklusive jordbruksproduktionen och mäter de faktiska
utsläppen som man kan fastställa lusgasutsläppen, men något sådant förekommer
knappast i den starkt globaliserade livsmedelsindustrin. Eftersom lustgas står
för ungefär en tredjedel av jordbrukets utsläpp har det stor betydelse.
Metan utgör
större delen av de beräknade utsläppen från de idisslande djuren, kor, får och
getter. I livscykelanalyserna räknas dessa utsläpp om till så kallade
koldioxidekvivalenter. Ledande klimatforskare vid Oxforduniversitetet har
klargjort att detta sätt att räkna inte är korrekt och inte tar tillräcklig hänsyn till
metanets korta livslängd i atmosfären. Konstanta metanutsläpp leder till mycket
små temperaturökningar medan konstanta koldioxidutsläpp leder till fortsatt
temperaturökningar. Koldioxidutsläppen
måste ned till noll för att inte leda till fortsatt ökad temperatur, men det
gäller inte metan.
De avgränsningar
och antaganden man gör och hur man fördelar utsläppen mellan huvudprodukten och
biprodukter påverkar analysernas resultat mycket och leder ibland till rent
absurda resultat. Som man räknar nu har läder, lever och talg från en ko noll i
klimatpåverkan medan köttet från samma ko är värsta klimatförstöraren. Det
finns många fler invändningar mot de metoder som används, vilka jag utvecklar i min anmälan.
Vissa
klimatdeklarationer innefattar inte heller hela ledet fram till konsument. Mat.se som nyligen
lanserade klimatmärkning av 3 000 livsmedel inkluderar varken
förpackningens klimatpåverkan eller sin egen lagring och distribution.
Ovanstående debattartikel var införd i ETC på nyårsafton, fast det inledande stycket var inte med. Det är viktigt att artikeln, och min anmälan gäller klimatmärkning i form av klimatdeklaration av utsläppen i relation till enskilda produkter. Min anmälan riktar ingen kritik mot exempelvis IP Sigills klimatcertifiering eller andra koncept som handlar om att minska utsläppen.
No comments:
Post a Comment