(pdf version kan laddas ned på denna länk, och får gärna spridas vidare)
En
strategi för den goda maten
Regeringens föreslagna livsmedelsstrategi
går i det industriella jordbrukets gamla hjulspår, och lägger liten vikt vid matkvalitet,
miljö och näringsvärde. Vår analys av denna ensidiga strategi kan läsas här.
Här lägger vi fram en alternativ strategi.
För att göra det enklare att se skillnaderna
har vi strukturerat vårt förslag ungefär på samma sätt som regeringens
föreslagna strategi och delat in texten i en problemanalys, en övergripande
målsättning och identifikation av strategisk inriktning för vissa områden. För
varje sådant område ger vi exempel på konkreta åtgärder. Det rör sig alltså
inte om någon fullständig åtgärdslista utan är mera ett att levandegöra vad de
mer abstrakta formuleringarna betyder.
Strategin ska ses i förhållande till dagens situation och de förhållanden som kan antas gälla fram till 2030. På längre sikt är det sannolikt att vi måste frigöra oss mer från marknadens dominans över livsmedelsproduktionen. Vårt förslag pekar ut en sådan inriktning samtidigt som den försöker hitta vägar att få den nuvarande marknaden att fungera bättre. Strategin måste också förhålla sig till att Sverige för närvarande är EU-medlem samt deltar i ett antal andra internationella avtal vilka begränsar vår handlingsfrihet. Vi tar ändå ut svängarna och föreslår vissa åtgärder som möjligen står i strid med dessa. Men dessa kan antingen leda till att reglerna ändras eller till att det uppstår olika typer av konflikter som måste lösas. Det är viktigt att kunna se bortom den existerande ordningen, men också att förändringar sker gradvis så att de olika aktörerna kan förhålla sig till dessa.
En strategi värd namnet måste givetvis stötas och blötas av olika intressen. Det gäller inte minst alla konkreta förslag om genomförande. Vissa saker skulle behöva utredas ytterligare. Vårt förslag ska således inte ses som en färdig produkt utan som ett alternativ till den analys och strategi som regeringen har presenterat.
Strategin ska ses i förhållande till dagens situation och de förhållanden som kan antas gälla fram till 2030. På längre sikt är det sannolikt att vi måste frigöra oss mer från marknadens dominans över livsmedelsproduktionen. Vårt förslag pekar ut en sådan inriktning samtidigt som den försöker hitta vägar att få den nuvarande marknaden att fungera bättre. Strategin måste också förhålla sig till att Sverige för närvarande är EU-medlem samt deltar i ett antal andra internationella avtal vilka begränsar vår handlingsfrihet. Vi tar ändå ut svängarna och föreslår vissa åtgärder som möjligen står i strid med dessa. Men dessa kan antingen leda till att reglerna ändras eller till att det uppstår olika typer av konflikter som måste lösas. Det är viktigt att kunna se bortom den existerande ordningen, men också att förändringar sker gradvis så att de olika aktörerna kan förhålla sig till dessa.
En strategi värd namnet måste givetvis stötas och blötas av olika intressen. Det gäller inte minst alla konkreta förslag om genomförande. Vissa saker skulle behöva utredas ytterligare. Vårt förslag ska således inte ses som en färdig produkt utan som ett alternativ till den analys och strategi som regeringen har presenterat.
Problemanalys
Jordbruken var tidigare mångsidiga
matproducenter som direkt och indirekt sysselsatte många människor och därmed
utgjorde stommen i landsbygden. Jordbruket förvaltade landskapet och
upprätthöll jordens bördighet och den biologiska mångfalden, både den vilda och
den ”tama” i form av växtsorter och lantraser. Jordbruket bedrevs på ett regenerativt
sätt, det vill säga det återskapade de alla de nödvändiga resurserna – från matjorden
till arbetskraften. I dag har jordbruket omvandlats till en produktionsapparat
för råvaror vars främsta syfte är att säljas. Den omvandlingen har inneburit en
hög grad av specialisering och rationalisering. Idag köper jordbrukarna nästan
alla sina insatsmedel — konstgödsel, bekämpningsmedel, traktorer, foder och
arbetskraft – för att kunna producera mat. Specialiseringen har också inneburit
att den biologiska, sociala och kulturella mångfalden i jordbrukslandskapet har
minskat mycket snabbt. Ett allt mer industrialiserat jordbruk innebär bland
annat att djuren får betala priset i form av ovärdiga förhållanden, men också
vi själva i form av vår egen hälsa, som i fallet med den kraftigt ökande
antibiotikaresistensen.
För att motverka en del av de negativa effekterna av hur jordbruket drivs, utformar samhället lagar och regler samt beskattar vissa typer av insatsmedel (t.ex. diesel). Sverige har också rent allmänt ett högt kostnadsläge. I kombination med allt öppnare gränser leder detta till att vissa sektorer och stora delar av jordbruksbygderna inte längre är ”konkurrenskraftiga” och jordbruk läggs ned i snabb takt. De som blir kvar får rationalisera ännu mer och ännu snabbare.
Synen på mat som rena handelsprodukter går igen i hela livsmedelskedjan. Det mesta av livsmedelsberedningen domineras av ett fåtal större företag som ofta ägs av stora internationella företag. Den gemensamma måltiden som en viktig social och kulturell mötesplats förlorar allt mer sin betydelse. Alltfler människor äter sin mat ensamma, ofta i form av hel- och halvfabrikat, som take-away, färdiga måltider i restaurangkedjor eller som något man tar i farten. Även om medellivslängden ökar och vår mat inte är direkt hälsovådlig, varnar Livsmedelsverket för att en fjärdedel av oss riskerar att få kroniska sjukdomar eller dö i förtid på grund av felaktig kost. Vi äter fler kalorier än vi behöver, hälften av alla män och en tredjedel av alla kvinnor är överviktiga eller feta. Det är uppenbart att det finns en rad fysiska och psykiska problem som kan förknippas med maten och hur den produceras, bereds, säljs och äts.
Avståndet mellan konsumenter och producenter har ökat mycket och på samma sätt har kopplingen mellan platsen för matproduktionen och våra tallrikar blivit allt svagare i takt med internationaliseringen av livsmedelshandeln. Många konsumenter saknar kunskap om hur mat produceras och förstår inte sambanden mellan landskap, lantbruk och tallriken. En del förstår inte vilka ramar som sätts av ekonomi och biologi, utan tror att de kan äta vad som helst. Det finns också en föreställning om att ny teknik ska kunna åstadkomma gratisluncher. Kunskapsbristen finns inom hela livsmedelskedjan. Livsmedelsföretag och handel ägnar sig åt avancerad storytelling om produkternas identitet, men de vackra bilderna har sällan något att göra med verkligheten. Det råder jordgubbsäsong året runt och hållbarhet handlar mera om policydokument än reellt arbete. Stormarknader och externhandeln breder ut sig och förstärker de anonyma kontaktytorna, samtidigt som de slagit ut både kunniga specialbutiker i innerstaden och lanthandlare inom en timmes bilkörnings avstånd. Andelen kunnig personal inom livsmedelsbutikerna har kraftigt minskat.
Många lantbrukare känner sig — med all rätt — övergivna av konsumenter och samhället som å ena sidan ställer höga krav men å andra sidan inte vill betala vad det kostar. De får ständigt signalen att rationalisera men när de gör det får de kritik.
Antalet sysselsatta i de senare leden i livsmedelskedjan, restauranger och butiker, har ökat kraftigt under senare årtionden. Däremot har jobben inom primärproduktionen och den storskaliga livsmedelsindustrin minskat kraftigt, inte i första hand på grund av minskad produktion men genom ökad rationalisering och produktivitetsutveckling. Inom den småskaliga livsmedelsförädlingen har sysselsättningen ökat något.
Importen av mat ökat betydligt snabbare än exporten och självförsörjningsgraden av livsmedel sjunker stadigt. Även det som produceras inom Sverige är idag nästan helt beroende av import av kritiska insatsvaror som drivmedel, reservdelar, konstgödsel, foder, veterinärmediciner och bekämpningsmedel samt specialingredienser för livsmedelsindustrin. Utöver det är själva distributionsapparaten mycket känslig för störningar. I händelse av kris blir vi väldigt snabbt utan mat.
Det finns en gryende motreaktion mot den anonyma massmarknaden och mot det allt mer storskaliga lantbruket. Den tar sig en mängd olika uttryck: stadsodling, matlagning, andelsjordbruk, direkthandel, REKO-ringar, mathantverk, Slow Food, veganskt, ekologiskt står alla för en önskan om något annat. Mycket är ännu i sin linda, men det visar på ett stort engagemang för maten och hur den produceras. Här betonas ofta värden som god och hälsosam mat och omsorg om djur, människor och natur. Man strävar efter en närmare relation till maten och begreppet ”relationsmat” används ibland. En livsmedelsstrategi ska stödja och stimulera denna utveckling.
Samtidigt är det viktigt att det etablerade jordbruket ges goda möjligheter att både överleva och utveckla produktionen i en ny riktning med fler människor, ökad hänsyn till djur, kultur och natur. Våra förslag möjliggör detta.
För att motverka en del av de negativa effekterna av hur jordbruket drivs, utformar samhället lagar och regler samt beskattar vissa typer av insatsmedel (t.ex. diesel). Sverige har också rent allmänt ett högt kostnadsläge. I kombination med allt öppnare gränser leder detta till att vissa sektorer och stora delar av jordbruksbygderna inte längre är ”konkurrenskraftiga” och jordbruk läggs ned i snabb takt. De som blir kvar får rationalisera ännu mer och ännu snabbare.
Synen på mat som rena handelsprodukter går igen i hela livsmedelskedjan. Det mesta av livsmedelsberedningen domineras av ett fåtal större företag som ofta ägs av stora internationella företag. Den gemensamma måltiden som en viktig social och kulturell mötesplats förlorar allt mer sin betydelse. Alltfler människor äter sin mat ensamma, ofta i form av hel- och halvfabrikat, som take-away, färdiga måltider i restaurangkedjor eller som något man tar i farten. Även om medellivslängden ökar och vår mat inte är direkt hälsovådlig, varnar Livsmedelsverket för att en fjärdedel av oss riskerar att få kroniska sjukdomar eller dö i förtid på grund av felaktig kost. Vi äter fler kalorier än vi behöver, hälften av alla män och en tredjedel av alla kvinnor är överviktiga eller feta. Det är uppenbart att det finns en rad fysiska och psykiska problem som kan förknippas med maten och hur den produceras, bereds, säljs och äts.
Avståndet mellan konsumenter och producenter har ökat mycket och på samma sätt har kopplingen mellan platsen för matproduktionen och våra tallrikar blivit allt svagare i takt med internationaliseringen av livsmedelshandeln. Många konsumenter saknar kunskap om hur mat produceras och förstår inte sambanden mellan landskap, lantbruk och tallriken. En del förstår inte vilka ramar som sätts av ekonomi och biologi, utan tror att de kan äta vad som helst. Det finns också en föreställning om att ny teknik ska kunna åstadkomma gratisluncher. Kunskapsbristen finns inom hela livsmedelskedjan. Livsmedelsföretag och handel ägnar sig åt avancerad storytelling om produkternas identitet, men de vackra bilderna har sällan något att göra med verkligheten. Det råder jordgubbsäsong året runt och hållbarhet handlar mera om policydokument än reellt arbete. Stormarknader och externhandeln breder ut sig och förstärker de anonyma kontaktytorna, samtidigt som de slagit ut både kunniga specialbutiker i innerstaden och lanthandlare inom en timmes bilkörnings avstånd. Andelen kunnig personal inom livsmedelsbutikerna har kraftigt minskat.
Många lantbrukare känner sig — med all rätt — övergivna av konsumenter och samhället som å ena sidan ställer höga krav men å andra sidan inte vill betala vad det kostar. De får ständigt signalen att rationalisera men när de gör det får de kritik.
Antalet sysselsatta i de senare leden i livsmedelskedjan, restauranger och butiker, har ökat kraftigt under senare årtionden. Däremot har jobben inom primärproduktionen och den storskaliga livsmedelsindustrin minskat kraftigt, inte i första hand på grund av minskad produktion men genom ökad rationalisering och produktivitetsutveckling. Inom den småskaliga livsmedelsförädlingen har sysselsättningen ökat något.
Importen av mat ökat betydligt snabbare än exporten och självförsörjningsgraden av livsmedel sjunker stadigt. Även det som produceras inom Sverige är idag nästan helt beroende av import av kritiska insatsvaror som drivmedel, reservdelar, konstgödsel, foder, veterinärmediciner och bekämpningsmedel samt specialingredienser för livsmedelsindustrin. Utöver det är själva distributionsapparaten mycket känslig för störningar. I händelse av kris blir vi väldigt snabbt utan mat.
Det finns en gryende motreaktion mot den anonyma massmarknaden och mot det allt mer storskaliga lantbruket. Den tar sig en mängd olika uttryck: stadsodling, matlagning, andelsjordbruk, direkthandel, REKO-ringar, mathantverk, Slow Food, veganskt, ekologiskt står alla för en önskan om något annat. Mycket är ännu i sin linda, men det visar på ett stort engagemang för maten och hur den produceras. Här betonas ofta värden som god och hälsosam mat och omsorg om djur, människor och natur. Man strävar efter en närmare relation till maten och begreppet ”relationsmat” används ibland. En livsmedelsstrategi ska stödja och stimulera denna utveckling.
Samtidigt är det viktigt att det etablerade jordbruket ges goda möjligheter att både överleva och utveckla produktionen i en ny riktning med fler människor, ökad hänsyn till djur, kultur och natur. Våra förslag möjliggör detta.
Övergripande mål
Ett nytt samhällskontrakt för jordbruket
En livskraftig matproduktion försörjer
befolkningen med tillräckligt med högkvalitativa livsmedel genom lokala och
regionala livsmedelskedjor. Matproduktionen bygger på relationer och ömsesidig nytta
och respekt, samtidigt som den vårdar och återskapar naturresurserna och den
mänskliga kulturen.
Det övergripande målet representerar ett nytt
samhällskontrakt mellan lantbruket, livsmedelsindustrin och medborgarna. Målen bygger
på jordbrukets, fiskets och renskötselns tre grundläggande roller:
- Att producera mat åt medborgarna
- Att vårda naturresurserna
- Att utveckla vår kultur.
De tre rollerna behöver i ökad utsträckning
integreras i stället för att behandlas som skilda åt.
Strategiska områden
Ökat värdeskapande och relationsmat
I livsmedelskedjan ska ökat värdeskapande och
nya relationer mellan konsumenter och producenter ge lönsamhet.
Exempel på åtgärder:
- Utvecklingsprojekt för andelsjordbruk
- Utvecklingsprogram för stadsnära odling för städer med över 50 000 invånare, inklusive avsättande av jordbruksmark i jordbruksreservat som undantas exploatering
- Stöd till gårdsförädling, mathantverk, småskalig förädling av livsmedel och besöksgastronomi
- Kvalitetsprogram (utbildning, vägledning och nätverk) för restauranger och gatukök som utveckla lokal gastronomi
- Utvecklingsprojekt för att ge låginkomsttagare, glesbygdsbefolkning och andra missgynnade grupper tillgång till högkvalitativ mat.
Ett resilient livsmedelssystem
Livsmedelsförsörjningen ska klara externa
påfrestningar i samband med klimatförändringar, naturkatastrofer eller
samhällskriser. Produktionssystemen ska vårda och återskapa naturresurserna och
näringsämnen ska återcirkuleras i livsmedelskedjan så långt det är möjligt.
Exempel på åtgärder:
- Mål för självförsörjningsgrad
- Utred hur livsmedelskedjans sårbarhet kan minska i alla led i livsmedelskedjan, från gård till konsument
- Mätmetoder och test av sårbarhet i kedjan
- Gör jordbruksmarkens bördighet till ett nytt nationellt miljömål. Inför en åtgärdsplan för åkermarkens bördighet och kolbindning i odlingsmark och betesmark
- Bevarandeåtgärder för lantraser och gamla växtsorter
- Stöd till innovativa produktionssystem som kan bidra till målet, t.ex. skogsträdgårdar, plöjningsfria odlingar, skogs- och ängsbetesdrift med herdar
- Stöd till kolinlagring i odlingsmark och betesmark
- Mål för ett fossilfritt lantbruk 2040, inklusive fossilfri konstgödsel (eller avveckling av konstgödsel)
- Statligt stöd till särskilda åtgärder för minskad sårbarhet (t.ex. beredskapslager).
- Mål för och stöd till ekologiskt jordbruk
Marknad, handel och EU medlemskap
Sverige ska gentemot sin omvärld prioritera
lokal livsmedelsförsörjning, ett miljövänligt jordbruk och minskad sårbarhet.
Exempel på åtgärder:
- En överenskommelse mellan livsmedelskedjans aktörer, staten och kommuner och landsting om gemensamma sociala, miljö och djurskyddskrav på livsmedel, vilka ska tillämpas för import
- Överenskommelser med grannländer om ömsesidiga livsmedelsgarantier
- Initiativ inom EU för att ändra EU:s jordbrukspolitik och handelsregler i riktning med denna strategi
- Kompensera svensk produktion för kostnader relaterade till miljö och djurskydd. En utredning ska tillsättas för att se hur detta ska ske genom, till exempel, införandet av importavgifter eller riktade stöd till produktionen utifrån en analys av kostnadsnackdel
- Globalt initiativ för att undanröja patent på utsäden
- Arbete för att EU och FN ska anta avvecklingsplaner för kemiska bekämpningsmedel
- Förbud för import av animalier från länder som inte kan påvisa aktiva och effektiva åtgärder mot antibiotikaresistens
- Utredning om hur svensk livsmedelsexport ska utformas för att inte underminera produktion i andra länder, särskilt utvecklingsländer
Regler och Villkor
Samhällets skatter, regler och andra
villkor ska sträva efter att stödja det övergripande målet. De ska vara väl
anpassade till olika sorters produktion, av olika storlekar och organiserade på
olika sätt.
Exempel på åtgärder:
- Uppdra åt berörda myndigheter att förenkla regler så långt det är möjligt och att särskilt beakta hur regler och tillsyn påverkar små företag, företag med mångsidig produktion och nya affärsområden, samt förslag till ändringar i lagar med samma syfte
- Förenkla regler för handel med utsäden
- Undanröja hinder för användning och utveckling av lokala växtsorter och lantraser
- Införa miljöavgifter (på diesel och konstgödsel mm) som återförs till näringen i form av minskade sociala avgifter – gynnar arbetsintensiv verksamhet, missgynnar miljöskadlig verksamhet
- Inför avgiftsfri kontroll och tillsyn för ekologiskt jordbruk, småskalig slakt och livsmedelsförädling och gemenskapsprojekt på livsmedelsområdet
- Förenkla regler för upphandling av lokal mat
- Skydda åkermark från exploatering
- Inför principstopp för fler etableringar av externhandelsområden och fortsatt stöd till lanthandel
- Underlätta för nya ägande och driftsformer av jordbruksföretag, men ingen öppning för att aktiebolag, fonder eller liknande ska kunna köpa jordbruksmark
- Avveckla kemiska bekämpningsmedel i jordbruket till 2030, och inför avgiftsfri registrering av biologiska bekämpningsmedel
- Utforma landsbygdsprogrammet och andra EU-program för att stödja strategins genomförande.
Utbildning och information
Befolkningen ska ha grundläggande kunskaper
i delarna av vårt livsmedelssystem och ha goda förutsättningar att välja näringsriktig
kost producerad på ett bra sätt.
Exempel på åtgärder:
- Utökad hemkunskap: Odling, djurskötsel, livsmedelsberedning och matlagning ges mer utrymme i skolundervisning
- De officiella kostråden ska även omfatta sociala, gastronomiska och miljömässiga aspekter
- Stöd till utveckling av regional mat och terroir
- Kunskapslyft för hela livsmedelskedjan.
Innovation, forskning och rådgivning
Forskning och rådgivning ska inriktas på
hållbara system och stödja de andra målen för strategin.
Exempel på inriktning:
- Alternativa strategier för att kontrollera skadedjur och sjukdomar i lantbruket
- Sociala innovationer för livsmedelsproduktion, distribution och konsumtion
- Småskaliga mångsidiga odlingssystem
- Regenerativa odlingssystem som ökar mullhalt
- Lokal växtförädling
- tveckling av nya avlopps- och avfallssystem
Genomförande
Utan tvekan kommer de föreslagna åtgärderna
leda till ökade kostnader. Vi har ingen möjlighet att beräkna det, men vi ser
det heller inte som ett avgörande problem. Att satsa på ett uthålligt och
robust livsmedelssystem är en investering för framtiden. Vissa kostnader kommer
att reflekteras som högre produktpriser medan andra kommer att behöva täckas av
statsbudgeten. På sikt torde budgeten avlastas från de externa kostnader som
jordbruket ger upphov till.
2017-02-24
Ann-Helen
Meyer von Bremen & Gunnar Rundgren
5 comments:
Så uppfriskande att läsa! Tack!
Vad säger du om det här förslaget: https://ideas.repec.org/p/pra/mprapa/48150.html - Det tekno-økonomiske paradigmeskiftet. Konsekvenser for norske distrikts- og ressurbaserte næringer
Där har man Graubündens och Emilia Romagnas satsning på nischer och undvikande av bulk som lösning. Ju mer lantbrukaren förädlar själv, och ju mer hen undviker att göra samma sak som alla andra, desto mindre "perfekt (pris-)konkurrens" och desto bättre ekonomi i verksamheten.
Jag kanske också kan be dig kommentera Via Campesina Europas förslag http://www.ukabc.org/european-food-declaration.htm och Confédération Paysannes förslag http://www.confederationpaysanne.fr/sites/1/generique/documents/10_mesures.pdf?
Jag började läsa det norska för ett tag sedan, det var mycket intressant. Skall skriva en artikel om People''s food policy, https://drive.google.com/file/d/0B2lmNM8IZCecNlBHWVl3QzNFTWs/view den närmaste tiden och kommer titta på de andra förslagen du länkat till Jan.
People's food policy verkar vara en utveckling av European Food Declaration, för engelsk räkning. Väldigt ambitiöst verkar det vara i alla fall. Tack för tipset.
Post a Comment