Jag har nyligen
skrivet ett antal inlägg om kväve eftersom jag anser att kvävecykeln,
lustgasutsläppen och konstgödseln diskuteras alldeles för litet trots att de
representerar stora problem och utmaningar.
Den forskning som
trots allt sker tränger inte igenom i mediebruset, inte ens lantbrukspressen
refererar den i någon större utsträckning.
En nyligen
publicerad studie av Usman Akram med kollegor från Linköping, Enhancing nutrient
recycling from excreta to meet crop nutrient needs in Sweden – a spatial
analysis, publicerad i Scientific Reports, visar att om man tog
vara på all näring i husdjursgödseln och den mänskliga avföringen (jag kallar
dem ”gödseln” fortsättningsvis, utom när det finns skäl att skilja olika
sorter) skulle den motsvara 75 % av grödornas kvävebehov (N), 81 % av fosforbehovet
(P) och överstiga kaliumbehovet (K). Forskarna konstaterar dock att gödseln och
åkrarna inte finns på samma ställe (se figur).
Kostnaderna för att transportera
gödseln från överskottsområde till de behövande åkrarna skulle vara i
storleksordningen 2 miljarder, om man låter fosforinnehållet vara det som avgör.
Sammanlagt 145 000
ton kväve finns i de olika gödselkällorna, varav mer än hälften kommer från
nötkreaturen och drygt en fjärdedel från människor, de andra djurslagen
producerar endast 18 procent av all gödsel – hundar och katter verkar inte vara
medräknade.
Mängden kväve i gödseln motsvarar ungefär mängden kväve i all
konstgödsel. Som jag diskuterat i tidigare inlägg har vi en avsevärd nationell ”överanvändning”
av kväve och kalium, samt ett litet överskott av fosfor. De siffror dessa
forskare anger är 42 kg N, 2 kg P och 30 kg K per hektar (siffrorna kan variera
litet beroende på hur man räknar).
Den regionala
obalansen av näringsämnen beror på urbaniseringen och specialiseringen i
jordbruket. Vissa områden i Sverige har betydligt mer djur än vad markerna
föder, medan andra områden, exempelvis Mälardalen har väldigt lite djur. Det finns
således relativt stora överskott på näringsämnen i de områden där det finns
många djur och många människor men litet odlingsmark.
Forskarna
diskuterar olika interventioner som samhället kan göra för att få till stånd en
bättre balans. Ett sådant är att stödja jordbruk där växtodling och
djurhållning är integrerat (som det var tidigare). Ett annat sätt är att öka
kostnaderna för konstgödsel vilket gör det lönsamt att transportera gödsel
längre sträckor (och att integrera djur och växter). Ett annat sätt är att minska transportkostnaderna.
En av forskarna bakom artikeln, Uno Wennergren förklarar i den här videon hur
man med pelletering kan minska transport och lagringskostnaderna.
Jag tillhör de
mer teknikskeptiskas skara och tycker nog att lösningen med en ökad integrering
av växtodling och djurhållning borde vara det främsta spåret. Det har ju också
andra fördelar i form av ökad biologisk mångfald, bättre växtföljder (främst
med mer vallodling på slättbygderna), kolbindning och minskad sårbarhet. Sedan
återstår det ju också att få människorna och deras gödsel närmare odlingarna…
Att öka priset på
konstgödsel är i vilket fall som helst en bra idé oavsett vilken inriktning man
väljer….Men om konstgödselpriserna skall upp måste man hitta andra vägar att
stödja eller skydda det svenska jordbruket som redan har ett högt kostnadsläge.
Det fanns en konstgödselskatt tidigare i Sverige, men den togs bort i samband
med EU inträdet eftersom svenska bönder fick ett alltför svårt konkurrensläge –
samma argument som gör att man sänker dieselskatten. På samma sätt som man
numera på allvar diskuterar en koldioxidavgift på import för att skydda
producenter från konkurrens från länder som har en slapp klimatpolitik skulle
man kunna ha en konstgödselavgift på importen. Alternativ kunde man ha en konstgödselskatt
och föra tillbaks pengarna till bönderna, men den lösningen riskerar att få
konstgödselintensiv produktion att flytta utomlands.
Lite saker att
tänka på i samband med forskningen som redovisas:
När man
diskuterar grödornas ”behov” av näringsämnen brukar man oftast mena grödans
näringsupptag eller de rekommenderade gödselgivorna, dessa kvantiteter är för
det mesta långt över det som de skördade grödorna för bort från åkern, eftersom
det är endast i undantagsfall (finns det någon växt där man skördar ”allt”?)
man skördar hela växten inklusive rötterna. Att tillföra mer näringsämnen än
det de skördade grödorna för bort,
innebär näringsläckage, särskilt som det också sker atmosfäriskt nedfall,
vittring av mineral samt biologisk kvävefixering. Vissa förluster är säkert
oundvikliga, men när man talar om ”balans” som att man tillför grödans behov är
det i själva verket långt ifrån balans.
Näringsbalansen
påverkas förstås också av import och export. Det pratas ofta om den avsevärda
importen av foder, i första hand soja och vi har också ett stort ekonomiskt
underskott i handeln med livsmedel. Officiell
statistik saknas, men ser man till näringsinnehållet är det tveksamt om Sverige
är en nettoimportör av kväve, vår betydande export av spannmål och drank från
etanolproduktionen innehåller mycket kväve.
Flera
kväveinlägg:
2 comments:
Är det bara jag som tycker att det är märkligt att hästar bara bidrar med 2% fast det är fler än mjölkkor. Eller har jag missat något?
Jag kan hålla med om att det låter litet. Nu är detta räknat på kväve och korna får mycket proteinhaltigt foder.
Post a Comment