Sedan EU inträdet har importen av livsmedel till Sverige
ökat fyra gånger. I Frihandelssverige ses det som framsteg som ingen
ifrågasätter. Eller håller LRF på att ändra sig?
“När statliga stöd går till industrins klimatomställning,
kallas det för offensiva insatser och investeringar. Men när vi lantbrukare
ersätts för vår verksamhet som förutom att producera livsviktig mat, även
binder kol och gynnar biologisk mångfald, kallas det för omoderna stöd och
bidrag.” Skriver
LRF:s ordförande Palle Borgström och VD:n Anna Karin Hatt (jag kallar de två
för “LRF” nedan) i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Det handlar om framtiden för EU:s jordbrukspolitik. LRF
kritiserar, med all rätt, att regeringen Löfvén driver linjen att EU:s utgifter
för den gemensamma jordbrukspolitiken skall minska. Denna jordbrukspolitik “innebär att jordbrukare får ersättning för
det samhällsviktiga arbete de gör som går utöver det som marknaden är villig
att betala” och bidrar enligt LRF “till bra, kvalitetssäkra
livsmedel till rimliga priser, en levande landsbygd och inbindning av koldioxid.”
LRF hänvisar också till den nationella livsmedelsstrategin
som man hävdar strävar efter att öka den svenska produktionen och ersätta
import, vilket skall minska klimat- och miljöbelastningen jämfört med
importerad mat.
Det är bra att LRF (äntligen) talar ut om
jordbrukspolitiken och pekar på att samhället måste ersätta de kollektiva
nyttigheter som lantbruket står för. Vi behöver på olika sätt stödja jordbruket i Sverige.
Det är också bra att LRF talar om ökad svensk produktion för att ersätta import. Man skulle önska att man gjorde det mer konsekvent. På LRF:s hemsida skriver man “LRF anser att ökad handel är viktigt för ekonomisk tillväxt och god utveckling i svensk ekonomi. För svenskt jordbruk innebär det att en ökad export av svenska jordbruksråvaror är viktig.” Om man anser att “ökad handel” har ett egenvärde är det svårt att samtidigt förespråka importsubstitution eftersom det rent definitionsmässigt innebär minskad handel.
Det är också bra att LRF talar om ökad svensk produktion för att ersätta import. Man skulle önska att man gjorde det mer konsekvent. På LRF:s hemsida skriver man “LRF anser att ökad handel är viktigt för ekonomisk tillväxt och god utveckling i svensk ekonomi. För svenskt jordbruk innebär det att en ökad export av svenska jordbruksråvaror är viktig.” Om man anser att “ökad handel” har ett egenvärde är det svårt att samtidigt förespråka importsubstitution eftersom det rent definitionsmässigt innebär minskad handel.
Den livsmedelsstrategi som LRF är så positivt till har
heller inte på något sätt som mål att minska importen — det nämns
överhuvudtaget inte i strategin (den talar i vaga ordalag om att en ökad självförsörjningen "skulle kunna" bli ett resultat) — medan den däremot talar mycket om att öka
exporten. Jordbruksverket och Livsmedelsverket har numera uppdrag att verka för
ökad export, men däremot finns inget liknande uppdrag för att minska importen
eller för att stärka Sveriges självförsörjning.
Det finna väldigt mycket att säga om EU:s jordbruksstöd, både storleken och hur det utformas. Att jordbrukspolitiken tar så stor del av budgeten betyder inte att jordbruket får en hiskelig massa pengar, utan är ju en följd av att EU insisterar på att alla former av ersättningar och jordbrukspolitik skall gå via EU och inte skötas nationellt. Det verkliga skälet för denna underliga inrättning är att man var så rädd att något land skulle stödja sitt jordbruk mer än de andra och att deras bönder på så sätt skulle få en konkurrensfördel på en allt öppnare inre marknad.
Det finna väldigt mycket att säga om EU:s jordbruksstöd, både storleken och hur det utformas. Att jordbrukspolitiken tar så stor del av budgeten betyder inte att jordbruket får en hiskelig massa pengar, utan är ju en följd av att EU insisterar på att alla former av ersättningar och jordbrukspolitik skall gå via EU och inte skötas nationellt. Det verkliga skälet för denna underliga inrättning är att man var så rädd att något land skulle stödja sitt jordbruk mer än de andra och att deras bönder på så sätt skulle få en konkurrensfördel på en allt öppnare inre marknad.
Stora delar av EU:s jordbruksstöd utgår i form av ett
direktstöd som betalas ut per hektar. Detta stöd kommer inte samhället eller
konsumenterna till del utan har i stor utsträckning lett till att markpriserna
har stigit kraftigt. Att markpriserna i Sverige har ökat sex
gånger sedan EU-inträdet, trots dålig lönsamhet i jordbruket, talar sitt
tydliga språk. Total har runt 160 miljarder kapitaliserats i ökade markpriser
till förmån för jordägare och banker, men till nackdel för aspirerande bönder
och arrendatorer. Det är svårt att avgöra hur EU:s jordbruk skulle ha sett ut
utan dessa stöd, men det verkar ändå klart att de inte direkt verkar för det
som LRF säger sig vilja ha. Direkta stöd till lantbruket behövs för att skydda det mot konkurrensen från andra länder, men precis hur det skall se ut är en för omfattande fråga för att jag skall gå in på här.
Utöver direktstöden finns det en hel radda med miljöersättningar
och liknande. Dessa är i mitt tycke värdefulla, även om effekten har
ifrågasatts och det finns en massa detaljer i tillämpningen som är tveksamma
(allra mest Jordbruksverket och Länsstyrelsernas oförmåga att faktiskt betala
ut ersättningarna!).
LRF får det att låta som att EU:s jordbruksbudget har
bidragit till att maten har blivit billigare. Men det finns inte mycket stöd
för det, och det
är inte heller något mål för den gemensamma jordbrukspolitiken. Maten
har heller inte blivit billigare i absoluta tal, men lantbrukets del av kakan
har blivit mycket mindre. De två viktigaste orsakerna för detta är den kraftiga
produktivitetsutvecklingen i lantbruket samt den ökade globaliseringen av
livsmedelsmarknaden. För det senare spelar EU:s handelspolitik betydligt större
roll än EU:s jordbrukspolitik. Och handelspolitiken är fortsatt inriktad på ökad globalisering, ivrigt
påhejad av svenska regeringen och bejakad av LRF (se citatet om handel
ovan).
Det är sant att svensk import har ett stort ekologiskt
fotavtryck. Prince-rapporten,
som också LRF hänvisar till, och dess bakgrundsmaterial artikeln Beyond
the Borders av Christel Cederberg med flera visar (man får givetvis ta
dessa siffror med en stor nypa salt, men de är de bästa vi har) att:
-
En mycket stor del (75 %-97 %) av de
kemiska bekämpningsmedel som används för att producera svenskarnas mat används
utomlands. Det mesta används i frukt och grönsaksodlingar- Det mesta antibiotika (83 %) som används för att producera svenskarnas mat används utomlands. I huvudsak är det i djurhållningen.
- Utsläppen av förändrad markanvändning i andra länder (främst i Latinamerika och Asien) motsvarar 11 % av den totala klimatpåverkan av svensk livsmedelskonsumtion.
- För de andra växthusgasutsläppen orsakade av svensk livsmedelskonsumtion sker ungefär hälften i Sverige.
Hur stor del av påverkan som sker i andra länder beror mycket
på hur importen fördelar sig på produktgrupper. Den stora användningen av
kemiska bekämpningsmedel för importen beror i stor utsträckning på att importen
av frukt och grönt är mycket stor, medan att svensk produktion står för ungefär
hälften av klimatpåverkan beror på att självförsörjningsgraden är relativt hög
på kött och mjölk (med nötkött som det största undantaget).
Förutom de utsläpp som orsakas av avskogning i tropiska
länder, sker det mesta av miljöpåverkan i andra EU-länder. Det beror på att
EU-länderna helt dominerar importen av livsmedel till Sverige. Därför är miljö- och klimatargumentet
inte riktigt hållbart eller relevant i relation till storleken på EU:s
jordbruksbudget.
Svenskt jordbruk anses binda in vissa mängder kol, främst
beroende på den stora vallodlingen (som vi kan tacka kor, får och hästar för).
Men på det stora hela är inte jordbruket en kolsänka, utan tvärtom en stor
utsläppskälla. Den svenska jordbruksmarken skulle säkert binda mycket mer kol
om man planterade skog på den. Något vi i Sverige också gjort i mycket stor utsträckning. Jag
är helt för att jordbruket skall binda in mer kol och jag tycker att EU:s
jordbruksbudget borde kunna användas för det och det är bra att LRF för fram
det. Men det är minst lika viktig att minska utsläppen, i första hand de från
konstgödselanvändningen.
Jordbruket är viktigt för en levande landsbygd - eller
det var det i alla fall. De
supereffektiva, rationella och internationellt konkurrenskraftiga lantbruken som
såväl LRF, Regeringen och Livsmedelsstrategin förespråkar och vill gynna är
dock inte särskilt viktiga för den levande landsbygden. De använder
väldigt mycket externa (ofta importerade) resurser och sysselsätter få personer.
Den mycket effektiva och konkurrenskraftiga kycklingproduktionen märks,
exempelvis, mest som svagt illaluktande industrihallar i landskapet och
sysselsätter endast 200 personer medan småskalig, icke internationellt
konkurrenskraftig livsmedelsförädling sysselsätter över 3000 personer enligt
LRF:s egen rapport Grön
Entreprenör 2018. Den ineffektiva dikoproduktionen och fårskötseln betyder mycket mer för
det öppna landskapet och den biologiska mångfalden än den hårt drivna
mjölkproduktionen.
Jag är ingen fan av EU:s jordbrukspolitik, men jag är
ännu mindre fan av EU:s ”fria” inre marknaden för livsmedel eftersom den är
kraftigt konkurrensdrivande (vilket ju är själva meningen) och förhindrar
nationella åtgärder för att stödja jordbruket och styra det i mer miljö- eller
djurvänlig riktning. Det är den fria inre marknaden som gjort att Sverige
avskaffade avgifterna på konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och det är
den fria inre marknaden som gör att bönderna får en kraftigt reducerad
dieselskatt. Dessa kostnader hade kunnat läggas på matpriserna och inte alls
belasta bönderna med en annan politik. Det är också EU:s statsstödsregler som
gör det ”omöjligt” att rikta särskilda stöd till jordbruket utanför EU:s
gemensamma politik (den svenska regeringen borde dock testa det….), och det är
EU:s upphandlingsregler som gör det olagligt för den offentliga sektorn att
kräva ”lokal” eller ”svensk” mat. Sedan EU inträdet har importen av livsmedel
till Sverige ökat fyra gånger.
Dessa frågor borde engagera både Regeringen och LRF.
Dessa frågor borde engagera både Regeringen och LRF.
Jag gav artikeln rubriken Rättfärdig kritik eller omvändelse under galgen?
-Både och, skulle jag tro.
Avslutningsvis är det värt att notera att alla politiska
partierna slöt upp runt livsmedelsstrategin och att hållningen gentemot EU:s
jordbrukspolitik är snarlik bland partierna. Alliansregeringen (där Anna Karin
Hatt var minister) skiljde inte sig från den S-ledda regeringen i något väsentligt
avseende på detta område.
No comments:
Post a Comment