Sambanden mellan betesmarker, vallodling på
åkermark och produktion av mjölk och kött är komplexa och inte alltid
intuitiva. Hur mycket kött och mjölk som kan produceras från betesmarken i första hand är
en ekonomisk fråga. Vi har låtit mycket stora arealer betesmark växa igen i
Sverige för att det inte har lönat sig att hålla dem betade. Om vi väljer en
produktionsmodell för mjölk som bygger på grovfoder och låg produktion per ko
kommer vi kunna producera dubbelt så mycket kött jämfört med en modell med
intensiv produktion.
En gräsbaserad mjölk och köttproduktion kan mycket väl producera mjölk och nötkött på den nivå som svenskarna idag konsumerar.
En gräsbaserad mjölk och köttproduktion kan mycket väl producera mjölk och nötkött på den nivå som svenskarna idag konsumerar.
Det finns väldigt
många påståenden om hur många kor/hur mycket kött/hur mycket mjölk man kan
producera från betesmarker i Sverige och i världen. Sanningen är förstås att
ingen riktigt vet säkert och att det beror väldigt mycket på hur man räknar. En
forskningsöversikt av Hannah Van Zanten
med flera kom nyligen
fram till att djur som uteslutande
föds upp på betesmarker skulle kunna producera ungefär 7 gram protein per
person och dag, dvs en åttondel av dagsbehovet av protein. Omräknat till kött skulle det vara knappa 10
kg kött per person.
Det mesta tyder
på att betesmarkerna inte utnyttjas på bäst möjliga sätt. I själva verket är
det en rätt stor del av det som klassas som betesmarker som inte betas alls, i
alla fall inte av tamboskap. I Sverige används inte stora delar av
naturbetesmarkerna och mycket stora arealer har fått växa igen. Vad man klassar
som betesmarker eller inte varierar också stort i världen. En mycket stor del
av världens kor, särskilt de för mjölkproduktion, föds inte heller upp uteslutande på bete utan de äter
alltifrån sopor till kraftfoder. Jag utvecklar detta mer i den här artikeln.
För svenska
förhållanden kompliceras det hela ännu mer av att det är nästan omöjligt att
föda upp djur helt på betesmarker. Det går nog i och för sig om man accepterar
att djuren ”bara överlever” på vintern. Det är ju principen man tillämpar i
rätt många andra länder med tuffare klimat än vårt (det gäller lika mycket i
kalla klimat som i torra klimat), och det är ju så älgar, rådjur och renar
lever. Det är dock i strid med svensk djurskyddslag och är heller inte ett
lönsamt sätt att sköta djur på under rådande förhållanden. Någon mjölk att tala
om skulle det heller inte bli på vintern. En annan sak är att man sannolikt
skulle kunna utnyttja vinterbete betydligt mer än vad som görs idag. I runda
slängar kan kor födas halva året på bete och andra halvan behöver de odlat
foder. Givetvis skiljer det sig en del i landet, men det kan duga som
genomsnitt för resonemangen här.
I studien Ekonomi och
ekosystemtjänster i gräsbaserad mjölk- och nötköttsproduktion av Christel Cederberg, Maria Henriksson
och Håkan Rosenkvist finns intressanta data och scenarion för olika former av
mjölk och nötköttsproduktion i olika typgårdar. Jag har använt deras data för
att beräkna hur mycket kött och mjölk som kan produceras på en gräsbaserad
ekologisk mjölkproduktion. Den bygger då på utnyttjande av naturbetesmarker,
odling av vall på åkermark samt en mindre del odling av spannmål på de egna
gårdarna.* Proportionerna mellan bete på åkermark och naturbete är de som finns
i studien och kan givetvis variera i verkligheten. Som jämförelse finns en
intensiv produktion som liknar den förhärskande modellen, med inköpta
proteinfoder. I det sammanhanget skall man komma ihåg att det blir stora
strömmar av restprodukter från livsmedelssystemet som med fördel kan användas,
och som används idag, som djurfoder. Om man ger det till nötkreatur eller till
grisar eller höns beror i första hand på marknadsförhållanden av olika slag.
I beräkningarna
förutsätts alla kalvar födas upp antingen för ersättning av de mjölkkor som
tjänat ut eller som stutar eller tjurar för slakt. Deras foder är medräknat.
Köttet kommer alltså både från de uttjänta mjölkkorna och deras avkomma.
Mina beräkningar
ger följande resultat för en gräsbaserad mjölkproduktion med 6 ton mjölk per ko
respektive en intensiv produktion med 10 ton mjölk per ko.
Nu är inte
Sverige längre självförsörjande på mjölk. Nästan hälften av mjölkprodukterna vi
konsumerar (främst ost) är importerad, men samtidigt exporterar vi mycket
mjölkpulver, så netto kan man säga att vi producerar knappa tre fjärdedelar av
det vi konsumerar. Samma beräkningar byggt på mjölkkonsumtionen ger följande.
I sammanhanget
får man dock komma ihåg att i den ekologiska mjölkproduktionen skall kalvarna
dricka riktig komjölk, så det går bort en del av mjölken till kalvuppfödningen.
Det vill säga mängderna räcker inte riktigt till nuvarande konsumtion.
Många inser
sannolikt inte hur betydelsefull utvecklingen av mjölkproduktionen är för
nötköttet i Sverige. Det saknas exakt statistik för det, men uppskattningsvis
tre femtedelar av det svenska nötköttet har sitt ursprung i mjölkproduktionen
om man räknar med de kalvar som föds upp till slakt av specialiserade
uppfödare. Den enorma produktivitetsutvecklingen i svensk mjölkproduktion i
kombination med vikande marknad har gjort att antalet mjölkkor idag är bara en
sjättedel av vad det var på 1930-talet. Förutom att mjölkproduktionen har
minskat så betyder det att antalet kalvar och djur till slakt minskat ännu
mycket mer. Det har berett vägen för en specialiserad uppfödning av nötkreatur
bara för slakt. Dessa kommer från dikor, dvs kor där kalvarna går med mammorna
under lång tid.
Vid en
gräsbaserad produktion av mjölk kommer det produceras nästan dubbelt så mycket
kött som från en intensiv mjölkproduktion för samma mjölkmängd. Detta under
förutsättning att det lönar sig att föda upp djuren till vuxen storlek innan
slakt förstås. När vi hade mycket fler kor slaktades det mycket kalv. På
1950-talet slaktades 640 000 kalvar om året, nu slaktas det mindre än
20 000 kalvar. Man kan också förändra proportionerna mellan kött och mjölk
genom att använda könssorterad sperma eller genom att slå ihjäl kalvar vid
födseln (något som inte förekommer i Sverige, men tyvärr i andra länder).
Naturbetesmarkerna
låter sig också bättre utnyttjas med den gräsbaserade mjölkproduktionen. Med
den större mjölkproduktionen produceras också cirka 17 kg nötkött per person
(slaktvikt) vilket är mindre än dagens förbrukning (24 kg), men väl i nivå med
historiska tal. Minst nötkött blir det med den intensiva produktionen i nivå
med dagens volym, då blir det endast drygt 6 kg nötkött per person och år,
lägre än den volym som kommer från svensk mjölkproduktion idag. Man skulle
givetvis kunna räkna på en modell med ännu lägre mjölkavkastning. Då skulle man
behöva fler kor, och skulle kunna utnyttja gräs ännu bättre samt producera mer
kött. I det intensiva scenariot står bete för ungefär en tiondel av
foderintaget, medan i 6-tonsscenariot knappt en tredjedel av fodret utgörs av
bete.
Naturbetesarealen
kan också betas av dikor (de som ofta kallas ”köttdjur”), får**, getter eller
hästar. Om vi räknar på ett dikoscenario för utnyttjande av naturbetesmarkerna
och använder data från samma rapport får vi följande resultat:
Det kan tyckas
svårbegripligt att vi får mindre kött genom att ha en specialiserad
köttproduktion som utnyttjar naturbetesmarkerna fullt ut. Men skillnaden beror
på den betydligt mindre användningen av åkermark. Likväl kommer drygt hälften
av djurens foder från åkermark också i ett scenario med naturbete.
Som läget ser ut
just nu är det svårt att hävda ens den naturbetesmark som finns, det beror på
att vi har för få djur, på att djuren inte finns på samma ställe som
naturbetesmarkerna och på att det helt enkelt är för dyrt att beta naturbeten
(vilket rapporten behandlar i berömvärd detalj). Det hela förvärras av den
ständigt pågående strukturrationaliseringen som gör att gårdarna bara blir
större och större.
Många anser att
vi borde fördubbla arealerna med naturbetesmarker. Låt oss kombinera de två
nötkreatursscenariona som använde mest naturbete.
Vi kommer då
producera knappt den mjölk vi konsumerar (kom ihåg att kalvarna skall ha!) och
nästan precis den mängd nötkött som vi konsumerar idag.* Vi kommer att använda
mer än hälften av all åkermark för nötkreaturen. Vi kan fortfarande använda mer
än 1 miljon hektar åker för grödor för humankonsumtion och foder till får,
hästar, grisar och höns. Beräkningarna bygger också på att de vallodlingar som
idag är väldigt extensiva med låg skörd, intensifieras (fortfarande utan
användning av konstgödsel). Eftersom vallandelen i de gräsbaserade
nötkreaturssystemen blir väldigt högt finns gott utrymme för krävande grödor i
kogårdarnas växtföljder. Den höga vallandelen borgar också för god markvård,
kolbindning och bördighet.
Ambitionen att
dubbla arealen betesmark kan synas överdriven. Men den senaste uppskattningen är att vi hade närmare 10 miljoner hektar
betesmark i Sverige 1850 och att vi skulle behöva 2,4 miljoner hektar betesmarker
för att effektivt bevara den biologiska mångfalden kopplade till dessa
landskapstyper i Sverige. I själva verket är en fördubbling av betesmarken ett
lågt ställt mål.
På det stora hela visar beräkningarna att ett
jordbrukssystem byggt på ekologiskt jordbruk, effektiv användning av
naturbetesmarker och idisslare kan producera kött och mjölk i en
storleksordning som är nära dagens konsumtion. Naturbetesmarker kan ge ett bra
tillskott till jordbrukssystemet, men de kan bara utnyttjas om åkermark också används
för samma produktionssystem.
*
Som alla modeller
bygger dessa på en rad antaganden. Det viktigaste är att djuren kommer att
utnyttja betesmarken. Men det finns inga garantier för det. Vid slutet av 2017
hade Sverige 323 000 mjölkkor och 199 000 dikor. Att de existerande
naturbetesmarkerna ändå inte hävdas trots det koantalet beror på att djuren och
betesmarkerna inte finns på samma ställe och att det kostar för mycket att
hävda betesmarken, särskilt de små markerna. Enligt rapporten Ekonomi och
ekosystemtjänster i gräsbaserad mjölk- och nötköttsproduktion behöver en typisk dikogård en ersättning motsvarande 6 000 kronor per
hektar för att få lönsamhet. Nuvarande betesstöd är betydligt lägre.
När man hävdar
att betesmark bara kan spela en liten roll för den svenska nötköttskonsumtionen
bygger det på antagandet att det som gäller nu är naturgivet, men det är en
helt felaktiga slutsats. Det finns givetvis biologiska gränser, men det är inte
alls dessa som avgör under rådande förhållanden. Vi har låtit mycket stora
arealer betesmark växa igen i Sverige för att det inte har lönat sig att hålla
dem betade. Även om man vill ha betande djur är det i normalfallet mycket
billigare att låta dem beta på åkermark. Enligt Christel Cederberg, Maria
Henriksson och Håkan Rosenkvist är kostnaden för naturbete genomsnittligt ungefär
två och en halv gång högre än åkerbete. Hur mycket kött som kan produceras från
betesmarken är därför i första hand en ekonomisk fråga.
Samtidigt är det
viktigt att inse att under svenska förhållanden är utnyttjandet av
naturbetesmark kopplat till användning av åkermark, dvs om vi skall beta
naturbetesmarkerna måste vi också odla foder på åkermark (om vi inte i stor
skala återupptar forna tiders myr och ängsslåtter förstås). Det är dock inget
som är negativt. Odlingen av vall som vinterfoder förbättrar jordarna, binder
kol och kan ge högre skörd av andra grödor för human konsumtion. Det går därför
inte att meningsfullt diskutera betesdrift isolerat från jordbrukssystemet i
stort.
Per person har vi
i Sverige ungefär en tiondel av det globala genomsnittet av betesmark. I Mongoliet
finns det 30 hektar betesmark per innevånare, i Sverige 0,04 hektar.
* Beräkningarna i
studien är scenario för 2030 och skördenivåerna har skrivits upp med 10 procent
jämfört med dagens beräknade skördar. I alla fall är beräkningarna osäkra.
Skördarna för ekologisk spannmål för denna produktion kan förväntas vara högre
på dessa mjölkgårdar med den stora andelen vall än de är på många
spannmålsproducerande gårdar idag (vallodlingar i växtföljderna tenderar till
att öka skördarna av efterföljande spannmålsgrödor). Syftet med min artikel är
inte exakthet utan att få ett grepp om storleksordningar och förhållandet
mellan utnyttjandet av olika typer av mark vid olika former av produktion.
** Man kan göra liknande uträkningar för fåruppfödning.
På det stora hela blir det nog en liknande bild. Sannolikt kan får med vårlamning
utnyttja naturbetesmarkerna något bättre än dikor eftersom deras lamm kan växa
till slaktvikt utan vinterfoder, men det är inget jag undersökt i detalj.
8 comments:
Tack!
Vi börjar här - med målet att återfå gynnsam bevarandestatus på alla dessa arter - vilket borde betyda ca 2 miljoner betande nötkreatur, 1,5 miljoner får och någon miljon getter. (ngt mindre kanske eftersom vi har större djur idag)
Sen kan vi med tiden utveckla små självkörande robotar som återupptar slåttern. Iaf på våtmarksängar som är produktiva och viktiga för fågellivet kan det finnas betalningsvilja. Svårare med stagghedar i finnskogen...
/Jonas E
Vore det inte rimligt att svedja de monokulturella barrplantagerna och utvidga betesmarkerna (självklart med inslag av träd enligt agroforestrymodell) markant så att man helt kunde överge spannmål som föda åt både människor och nötkreatur?
Jag tror faktiskt att det inte är möjligt. Jag vet att många anser jordbruk och spannmålsodling som mänsklighetens största misstag. Men när jag tittar på frågan ser jag ingen möjlighet att planetens befolkning skulle kunna försörja sig på betande djur kompletterat med frukt, nötter och lite grönsaker. Kulturer som haft den modellen, som delar av Nordamerikas indianer och olika former av pastoralister eller jägare har haft en befolkningstäthet betydligt lägre än dagens samhällen.
Tack Gunnar! Det skulle alltså behövas mer betalningsincitament för betesmarkerna, från andra aktörer än dagens myndigheter och konsumenter.
Vad sägs om att anlägga brandgator på ett par hundra meters bredd genom våra större skogsområden, så att största sammanhängande skogsområde fick vara tex 5 km2. Dessa brandgator skulle kunna befolkas av nötkreatur och får, kanske med glada "Mandelmann-wannabes" som herdar.
Tror att såväl stat, som försäkringsbolag och skogsägare skulle kunna tänka sig att bekosta detta.
Vi skulle minimera risken för större skogsbränder framtida heta torra somrar, vi skulle dessutom kunna få en "foderreserv" som bönderna skulle kunna skörda sådana torra somrar.
/Anders
Grästorp
Att kunna nå naturbeten, eller inte, handlar nog också om att mjölkrobotarna idag gör att korna inte kan gå särskilt långt från gården. Dvs, frågan handlar delvis också hur en robotgård skulle kunna nyttja naturbeten? Måste roboten bort? Kan den göras mobil? Hur stor omställning krävs?
@Anders, absolut och jag tror också på beten på brandgator. Vi har flera hundra tusen hektar med kraftledningsgator som också borde kunna betas. Och jag gillar verkligen tanken på moderna herdar.
@Anomym, jo tekniken ligger på många sätt bakom förändringar. Vi besökte en gård i Ryssland som skulle ha fem olika stall med en robot för varje stall just för att kunna utnyttja betesmarkerna bättre.
Det är ju intressant. Men det intressanta är varför våra politiker inte vill ha det så här. Varför ger de sämre förhållanden för Sveriges bönder än deras utländska konkurrenter?
Så länge Sveriges företagande hålls tillbaka av våra politiker blir allt bara önskedrömmar.
Som det heter: marknaden löser allt, i det senare dryga halvseklets Sverige är lösningen nedläggning.
Vill bara tillägga att det redan finns forskning kring att använda mobila mjölkningsrobotar och den funkar rätt bra. Tekniken behöver dock utvecklas mer och, återigen, det handlar I slutändan om lönsamhet...
Post a Comment