Det finns en bild av
att regnskog huggs ner för att ge plats åt kor. Det finns en annan bild av att
naturbetesmarkernas rika biologiska mångfald hotas av att de inte betas. Båda bilderna
är sanna. De stora variationerna gör att generaliseringar om djurhållning byggd
på betesdrift på global nivå är rätt meningslösa.I Sverige skulle det vara både möjligt och önskvärt att öka
betesdriften på naturbetesmarker. Det är ett smart sätt att kombinera en
högkvalitativ och etisk matproduktion, med höga kulturvärden och samexistens med
mängder av andra livsformer.
Enligt FAO:s statistik finns det 3315 miljoner hektar
betesmark i världen. Sex tiondelar av den finns i endast tio länder och en
tredjedel i Kina, Australien och USA. Större delen av världens permanenta
betesmarker finns i mycket torra områden.
Areal betesmark miljoner hektar
|
|
China, mainland
|
393
|
Australia
|
359
|
United States of America
|
251
|
Brazil
|
196
|
Kazakhstan
|
187
|
Saudi Arabia
|
170
|
Mongolia
|
112
|
Argentina
|
109
|
Russian Federation
|
93
|
South Africa
|
84
|
Mexico
|
81
|
Angola
|
54
|
Sudan
|
48
|
Chad
|
45
|
Källa FAOSTAT
|
Sverige har i ett globalt perspektiv väldigt lite betesmark,
500 m2 per peson, vilket bara är en tiondel av det globala genomsnittet per
person. I Mongoliet finns 35 hektar betesmark per person.
Hon har 35 hektar betesmark, flicka i Mongoliet |
På det stora hela dominerar olika gräs vegetationen om det
är torrt. Blir det för torrt övergår gräsmarker till öken och är
nederbörden tillräckligt stor blir det skog. Blir det för blött blir det
våtmarker av olika slag. Det är svårt att säga hur stor del av jordens yta som
har varit savanner, stäpp och gräs tidigare. Det beror väldigt mycket på vilken
tidsperiod vi pratar om, och vilket geografiskt område, inte minst vilken
påverkan som människor har haft. Människans manipulationer av landskapet har en mycket lång historia och
vårt sätt att bruka marken har ändrats mycket genom årens lopp. Det mesta tyder på att innan den stora
utrotningen av megafaunan i världen var gräsmarkernas andel ungefär som nu,
eller större. När dessa utrotades och klimatet ändrades tilltog skogsarealerna,
på gräsets bekostnad, eftersom de stora djuren bidrog till att hålla landskapet
öppet.
När Australien koloniserades i slutet på sjuttonhundratalet
var en större del av marken gräsbevuxen än idag[i].
De bättre gräsmarkerna har blivit åker men stora arealer har också blivit skog.
De stora arealer som fortfarande är betesmarker är på det stora hela för torra för
att vara skog och saknar möjligheter för bevattning, vilket är en förutsättning
för att de skulle kunna odlas.
När européerna kom till Amerika möttes de av väldiga vidder
av öppna landskap och miljoner betande hjortar och bison. Stora delar av den
bördiga prärien plöjdes upp till åker, medan de torrare delarna blev betesmark
åt kor.
I Västeuropa spreds boskapsskötsel snabbt och stora delar av
landskapet avskogades. I den berömda Doomsday Book från är 1069 kan man se att
större delen av England var betesmark, skog fanns nästan bara som jaktreservat
för adeln och kungahuset. Markanvändningen på Selaön i Mälaren ger en bra bild
av de stora förändringarna i landskapet. Vi kan se att för fem hundra år sedan
var nästan all mark betesmark, odlingsmark eller äng. Ängsmarken var sådan mark
som i första hand skördades för hö. I takt med befolkningsökningen plöjdes en
ökande del av ängsmarken upp samt mindre arealer naturbetesmark.
Intensifieringen av jordbruket och djurhållningen, ledde till att den extensiva
betesdriften ersattes med odlat foder och bete på åkermark. Större delen av
betesmarken omvandlades till skog.
Föreställningen att betesmarkerna har ökat dramatiskt saknar
grund på global nivå, även om det finns regionala exempel på sådan ökning. Mellan
1961 och 2000 ökade de permanenta betesmarkernas areal i världen med cirka 11
%, men mellan 2000 och 2014 minskade arealerna med 3 %.[ii] Förändringarna följer ett typiskt mönster. I
takt med att befolkningen och ekonomin växer kraftigt, sker en omfattande
expansion av jordbruket. I de flesta fall leder det till att betesmarker
omvandlas till åker. Om det finns möjligheter kommer i vissa fall boskapsskötarna
dra vidare och söka nya möjligheter i skogsmark, det är det som händer i
Brasilien till exempel. Där har den totala arealen betesmark minskat sedan
1980-talet, medan åkerarealen har ökat kraftigt. Betesmarkerna har flyttat
västerut på ett sätt som påminner och det som skedde i USA 150 år tidigare.
Samtidigt har betesdriften intensifieras, dvs andelen naturbetesmarker har
minskat medan sådda betesmarker ökat.[iii]
I de flesta rika länderna har betesmarkerna minskat kraftigt
och skogsarealerna ökat. I Sverige har cirka fyra femtedelar av naturbetesmarkerna
försvunnit på hundrafemtio år. Utöver det betades i princip all skog i södra
Sverige tidigare. Det är viktigt att förstå att det är ekonomiska faktorer i
första hand som avgör om mark kommer att betas eller inte. Det är inte minskad
animaliekonsumtion som är orsaken till att våra betesmarker har minskat, utan
förändringar i hur vi odlar och hur vi föder upp djur. I Sverige har vi
intensifierat jordbruket, inklusive djurhållningen på ett sådant sätt att vi
producerar mycket mer och billigare från åkrarna. Det har gjort att
betesproduktionen, trots att den i princip sker utan dyra insatsmedel, gått
tillbaks kraftigt.
Vad är betesmark?
I själva verket är definitionerna av gräsmark, betesmark,
permanent betesmark och naturbetesmark knepiga och det är lätt att gå vilse i
siffrorna. I Sverige är till exempel nästan halva ytan renbetesmark, men marken
klassas inte alls som betesmark, och är i stort heller inte gräsmark, utan
fjäll eller skogsmark. Det finns också åkermark som betas, ibland mycket
intensivt. Och det finns stora gräsmarker i världen som inte är betesmark i den
mening som vi vanligen menar, dvs att får, getter eller kor betar där. Istället
betas marken av vilda djur eller inte alls. Cirka 1,5 miljarder hektar av de
knappa 3,5 miljarder hektar som räknas som betesmarker har inga betande tamdjur
alls.[iv]
Hur mycket mat
producerar betesmarkerna?
Det statistiska underlaget är dåligt och svårt att tolka.
Att använda genomsnitt är nästan inte meningsfullt. I Sverige föds de flesta
får upp på betesmarker, med odlat foder och små mängder kraftfoder som vinterfoder.
Dikoproduktionen är huvudsakligen baserad på bete och vallfoder skördat på
åkermark, medan mjölkkorna sällan betar naturbetesmarker, och en mycket liten del
av deras foder kommer från bete. På internationell nivå är variationerna ännu
mycket större. På den ena sidan finns så kallade feed-lots i USA där man föder
upp nötkreatur på odlat foder, i stor utsträckning majs och soja. På den andra
sidan finns nomadernas hjordar som i princip endast lever på bete. Hela 13
procent av alla kor och bufflar finns i Indien, där de utöver bete lever på
avfall av olika slag, ungefär som forna tiders grisar i Sverige.
Enligt artikeln, Livestock:
on or plates or eating our table, av Anne Mottet och kollegor på FAO
kommer nästan allt får och getter äter från betesmarker eller odlat gräs. För
nötkreaturen är siffran ungefär 80 procent. En
annan uppskattning är att 54 % av tamdjurens foder kommer från betesmarker,
10 % kommer från gräs som odlats på åkermark, 16 % kommer från grödor som
odlats för foder samt avfall från livsmedelsindustrin och 20 % är skörderester.[v]
De siffrorna inkluderar grisar och höns som ju i princip knappt betar alls,
även om de kunde göra det.
Om man går på officiella siffror så producerar Mongoliets
112 miljoner hektar betesmark endast 245 miljoner kg kött och 690 miljoner
liter mjölk[vi],
dvs endast drygt 2 kg kött och 6 liter mjölk per hektar. Så låg avkastning som
i Mongoliet har man sannolikt bara i vissa andra mycket karga miljöer. Jag
besökte djuruppfödare i det mycket torra Namibia och de fick i alla fall mer än
10 kg kött per hektar och år. Intensivt odlade gräsmarker kan vara mycket
produktiva. Jag beskriver i ett blogginlägg
hur man producerar 20 000 liter mjölk per hektar av intensivbetad gräsmark
i Nederländerna. De flesta betesmarkerna i världen ligger dock närmare
siffrorna från Namibia än Nederländerna. Beräkningar för Sverige kompliceras av att man
i princip inte kan ha ren betesdrift här, utan foder måste odlas för vintern.[vii]
Under försommaren kan naturbetesmarkerna i Sverige producera uppemot
2 kg kött per hektar och dag, men sedan sjunker produktionen.
Å andra sidan är ett ensidigt fokus på produktion av kött
eller mjölk ett mycket smalt sätt att betrakta djurhållningen på. Flera hundra
miljoner kameler, kor, hästar, bufflar och åsnor hålls i stor utsträckning för
att tillhandahålla arbete i form av dragkraft och transport. Gödseln används
för näringsförsörjning men också som byggnadsmaterial och för matlagning. Ull,
hår och hudar används för skor, kläder och bostäder. Boskap är ett sätt att
lagra mat, men också att lagra tillgångar som kan omvandlas till annat vid
behov. Det är först i vår kommersiella och industriella kultur där djuren i
stort reducerats till att vara ”kött”, eller produktionsenheter för mjölk.
Alternativ
markanvändning, kolbindning och biologisk mångfald
Dessa stora variationer gör att alla generaliseringar om
effekterna av djurhållning byggd på betesdrift på global nivå är rätt
meningslösa.
Ta bara frågan om den alternativa användningen av marken. Det
pratas ofta om att man skulle kunna odla grödor eller skog på betesmarkerna.
Och visst finns det sådana situationer, särskilt om man kan ordna bevattning.
Det finns också mycket stora arealer med våtmarker som är betesmarker. Dessa
skulle kunna dikas ur, på samma sätt som vi gjort i Sverige i väldigt stor
utsträckning. Men våtmarker är samtidigt
kanske den mest hotade naturtypen av alla. Enligt Moffet
m.fl skulle det gå att omvandla knappa 700 miljoner hektar gräsmarker, dvs cirka
20 procent till åker. Men det verkar vara mycket
optimistiska beräkningar. Deras karta visar att Sverige skulle ha en hög
andel sådan mark, men det är mycket litet av det som klassas som betesmark i
Sverige som är lämpligt som åker. Även potentialen för att omvandla betesmarker
till produktiv skog är sannolikt rätt liten. I Sverige skulle dock huvuddelen
av betesmarken bli skog om den slutades att hävdas. En mer realistisk
alternativ markanvändning är kanske att vilda djur skulle beta markerna
istället för tama djur. Kanske kan man också tänka sig system där tama och
vilda djur samsas i större utsträckning, ungefär som massajernas får och kor får
samsas med zebror, gnuer och lejon på savannen.
På liknande sätt är det svårt att diskutera betesmarkens
potential för kolbindning. En nyligen publicerad rapport, Grazed and confused?
Från Food Climate Research Network avfärdar tanken att kolbindning i betesmarker
kan spela någon större roll.[viii]
Rapportförfattarna beräknar och visar i en graf att kolbindningen i betesmark skulle
kunna kompensera för metangasutsläpp i det fall djurantalet uppgår till 0,5
djurenheter per hektar, medan utsläppen skulle vara mycket större än
kolbindningen vid högre djurtäthet. Men globalt finns det bara cirka 0,3
djurenheter idisslare per hektar betesmark, och det inkluderar även alla de
djur som inte betar. Den genomsnittliga djurtätheten på betesmarken är således
långt under de 0,5 hektar man räknar med.
Det är också vanligt att man hävdar att skog binder mer kol
än betesmark. Men det är bara korrekt om man räknar den växande skogen som ”kolbindning”,
men det är knappast ett rimligt betraktelsesätt, den kommer att användas i
sinom tid eller ruttna. Det som är betydelsefullt för kollagring är den
långsiktiga lagringen i mark, och där går det inte att hävda att skog binder
mer än bete. Det finns gott om exempel på att det kan vara tvärtom.[ix]
Däremot är det relativt väl klarlagt att omvandling av betesmark till åker
kraftigt minskar kollagringen.
För diskussioner om biologisk mångfald är det viktigt att
skilja mellan naturbetesmarker och andra betesmarker. Även begreppet
naturbetesmark är flytande och kan felaktigt ge intrycket att dessa alltid varit
betade gräsmarker. Men lika litet som det finns några skogar helt orörda av
människan finns det betesmarker som inte på ett eller annat sätt manipulerats
av oss. Men man brukar kalla betesmarker där man inte har sått nytt gräs eller
gödslat för naturbetesmarker. I Sverige är i princip alla permanenta
betesmarker naturbetesmarker. I andra länder finns permanenta betesmarker på
mark som plöjts, gödslats och såtts med en eller ett fåtal sorters gräs, och i
andra fall har man t.ex. gödslat marken. Naturbetesmarkerna i Europa anses ha
mycket höga biologiska värden och har en rik biologisk mångfald, medan gödslade
betesmarker med en art gräs inte är mycket rikare än en vanliga åker eller en
granplantage.
Trots all information i detta inlägg så saknas det allra viktigaste, dvs en förklaring av det intrikata samspelet mellan djuren och vegetationen och alla de processer som hänger ihop med det ekosystemet. Det gäller till exempel dyngbaggarnas och mykorrhizans roller och hur gräset reagerar på betning. Men det får vara till ett senare tillfälle.
Trots all information i detta inlägg så saknas det allra viktigaste, dvs en förklaring av det intrikata samspelet mellan djuren och vegetationen och alla de processer som hänger ihop med det ekosystemet. Det gäller till exempel dyngbaggarnas och mykorrhizans roller och hur gräset reagerar på betning. Men det får vara till ett senare tillfälle.
Det finns flera andra frågeställningar av intresse. Betesdrift
har stora djuretiska fördelar, och de skulle kunna ökas om man t.ex. tillät att
djur skjuts i hagen istället för att stressas in i en djurtransport. Det krävs
väldigt lite insatsmedel för att hålla betesdjur jämfört med odling. Betesdrift
är extremt resilient och uthållig, det är ingen tillfällighet att
livsmedelsförsörjningen i de delar av världen med mest osäkert klimat har varit
uppbyggd på betande djur. Samtidigt är stora delar av världen för tätbefolkad
för att befolkningen skall kunna livnära sig på storskalig betesdrift.
I Sverige skulle det vara både möjligt och önskvärt att öka
betesdriften på naturbetesmarker. Det är ett smart sätt att kombinera en
högkvalitativ och etisk matproduktion, med höga kulturvärden och samexistens med
mängder av andra livsformer. Det är möjligt att det också skulle vara positivt med mer intensiv betesdrift på åkermark istället för att odla stora mängder spannmål till gris och hönsfoder, som är fallet nu.
[i] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1467-8470.00079/abstract
[ii] FAOSTAT
[iii] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.13314/full
[iv] Livestock: on or plates or eating our table
[v] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2015GB005119/full
[vi] FAOSTAT
[vii] I Mongoliet som har ännu hårdare förhållanden på vintern odlas inget foder alls utan djuren får överleva på det de kan skrapa fram under snön. Djuren tappar dock ofta upp till 25 % av kroppsvikten och särskilt stränga vintrar kan de dö av svält.
[viii] Det finns mycket mer att säga om denna rapport.
[ix] Det finns massor av litteratur om detta, en bra översikt kan vara The Ecology of Soil Carbon: Pools, Vulnerabilies, and Biotic and Abiotic Controls (2017) http://www.annualreviews.org/doi/pdf/10.1146/annurev-ecolsys-112414-054234
1 comment:
Tack för detta. Du får gärna gräva djupare i frågeställningen om betesdjurens nytta och potential för att samla in närsalter från en stor icke-åker-yta att använda på åkern, i alla fall på våra breddgrader. Kan bli avgörande i framtiden om vi får brist på fosfor och inte vill använda naturgas till konstgödsel.
Antar att du även såg artikeln om att man vid närmare studium funnit mer skog än man trodde http://science.sciencemag.org/content/356/6338/635 Our estimate is 40 to 47% higher than previous estimates, corresponding to 467 million hectares of forest that have never been reported before. This increases current estimates of global forest cover by at least 9%, samt Global Carbon project som visar att arealen skog i världen hela tiden ökar.
Ett litet skönhetsfel i sista stycket i första avdelningen - de svenska betesmarkerna har förvisso minskat kraftigt, men kanske inte hela fyra fjärdedelar...
/Jonas E
Post a Comment