Wednesday, 20 March 2019

Media sviker sitt klimatansvar

Medias rapportering om klimatet är undermålig. Trots att varje mediekanal med självaktning har klimattema och klimatfördjupning är det mesta mycket ytligt, och bidrar inte till att öka förståelsen för frågan (allra värst är de helt oinitierade "analyserna"). Spaltmetrar och sändningstimmar ägnas åt meningslöst sifferbollande om hur mycket som släpps ut genom olika typer av konsumtion, när sannolikt inte ens att läsa artikeln online klarar klimatgränsen. Ibland kombineras det med helt okritiska reportage om olika saker som skall "rädda planeten"

Media uppmärksammar knappt alls de viktiga frågorna, och deras reportage bidrar mycket sällan till någon djupare förståelse. I de flesta fall (undantaget är debatten om flyget och rapporteringen från de stora klimatkonferenserna) framställer man inte heller klimatfrågan som en politisk fråga trots att den rör hela vår civilisations grundvalar. Inte ens "klimatstrejken" ses som en politisk fråga, annat än den absurda debatten om skolorna skall ge elever ledigt för att "strejka" (det är ju för att det är ogiltig frånvaro som det blir en strejk och får mening!). 

Publicitetshungriga forskare får också helt oproportionelig plats i klimatrapporteringen och deras teser framställs som fakta, till och med när de använts sig av helt oprövade metoder eller av metoder som helt klart inte ger svar på de frågor som man påstår sig ha svar på.  På de allra flesta andra politikområden verkar media ha förstått att det inte finns den typ av otvetydiga vetenskapliga sanningar som man basunerar ut vad gäller klimatet, och att nästan all forskning bygger på en rad begränsningar, antaganden och värderingar som måste redovisas samtidigt med resultaten. Om man ersätter "klimat" med "migration", "sjukvård", "välfärd", "tillväxt", "skola" eller "bostad" så förstår man snabbt att forskning måste sättas i ett sammanhang och bara ger faktaunderlag utan att leverera sanningar.

No comments: