De som förespråkar minskad köttkonsumtion och de som förespråkar ökad betesdrift har egentligen samma fiende, det industriella jordbruket.
Det är kanske inte möjligt, men jag anser att
det borde gå att hitta rätt stor samstämmighet mellan två grupper som ofta
debatterar frisk, de som förespråkar en vegansk kosthållning som i första hand
motiveras av hänsyn till miljön och de som förespråkar en kosthållning där
idisslare spelar en stor roll, motiverat av deras betydelsefulla roll för
jordbruket, särskilt i Sverige.
Jag lämnar alltså helt frågan om hälsoeffekter
och de etiska frågorna. Jag är medveten om att det är reduktionistiskt och i
viss mån felaktigt att försöka skilja dem åt. Det är ju också så att om man är
helt övertygad om att det i alla lägen är fel att döda djur för mat så blir de
andra resonemanget rätt irrelevanta. Hälsa tar jag inte upp för att det inte är
mitt kunskapsområde, samtidigt som jag har tillräckligt mycket kunskap för att
inse att det är ännu mycket svårare att ha en så bestämd uppfattning där än det
är med miljön.
Varför är den vegansk kosthållning bra för
miljön? Det som brukar anföras som styrka i det veganska förslaget är att det
går åt mindre mark för att producera en viss mängd mat med bara vegetabilier än
genom animalier. Kopplat till detta är också alla de miljöproblem som är relaterad
till odling, dvs om det går åt mer mark så går det också åt mer konstgödsel,
mer bekämpningsmedel och det orsakar mer växthusgaser genom att djurens foder
skall odlas. Indirekt används markanvändningsargumentet också för att koppla
djurhållning till avskogning eftersom det går åt mer mark för att odla djurens
foder.
Utöver miljöpåverkan från foderodlingen kan
stallgödsel orsaka övergödning och lustgas och metanutsläpp. Idisslarna, dvs
kor, får och getter har också ett matsmältningssystem som avger betydande
mängder metan, som är en potent växthusgas.
Sådan är kritiken av djurhållningens
miljöeffekter. Men hur skall man producera den veganska maten? Där är stora
delar av miljöveganerna väldigt tysta. Ofta försöker man göra det till en
icke-fråga genom att föra fram att animalierna alltid är sämre. De som har
funderat lite mer kontrar med att djuren inte skapar någon näring, all näring
som finns i gödseln kommer ju ändå från jorden och växterna, eller från
konstgödsel (för vissa är inte konstgödseln något problem, för andra är den det).
Man kan ha växtföljder som liknar de man har för djuren, men odla vall för
biogasproduktion och använda rötresten som gödsel.
Förespråkarna av ett jordbruk med ett stort
inslag av djurhållning, och särskilt av idisslare, har oftast sin utgångspunkt
i produktionsförhållandena snarare än i konsumtionen. De pekar på idisslarnas
förmåga att omvandla gräs och annat som människor inte kan äta till högvärda
proteiner. De pekar på att vallodlingen (dvs odling av hö eller ensilage som
vinterfoder till korna) är mycket viktig för växtföljderna. Genom att odla vall
kan man minska användningen av konstgödsel och bekämpningsmedel. Den gödsel som
ses som ett miljöproblem är istället en värdefull resurs. Metanutsläppen är
inte relevanta eftersom metan har så kort livslängd i atmosfären och ingår i
kolets korta kretslopp.
Betydelsen av de betande djuren för att upprätthålla
biologisk mångfald och de stora värden som finns i naturbetesmarker betonas.
Man framhåller att de klimatmässiga förhållandena i Sverige gör att djuren
måste spela en stor roll i produktionssystemet. Utöver det, så är det rätt
stora restflöden från vegetabilieproduktionen som djur kan omvandla till mat. Dessa
flöden passar utmärkt till grisar och höns. Man får därför mer mat från samma
yta med en viss andel animalier.
Miljöveganerna invänder att det kanske är bra
med naturbetesmarker, men hur stor del av Sveriges eller jordens djur är det
som betar? Vore det inte bättre att plantera skog på den marken, då slog man ju
minst två flugor i en smäll, dels minskar man kraftigt metanutsläppen från
betesdjuren och man kan binda en massa kol i skogen som växer upp? I
verkligheten är det ju en stor import av foder och så är det en stor import av
kött med, framför allt nötkött, så det är väl rätt klart att köttkonsumtionen
tär på planetens resurser?
*
Ingen har helt fel i den här diskussionen och
ingen har helt rätt. Men i stort borde man inse att det industriella
jordbruket är huvudfienden.
Det industriella jordbruket drivs i form av
ensidiga storskalig odlingar som är beroende av stora mängder konstgödsel och
kemiska bekämpningsmedel. Dessa grödor levereras till en global och monopolistisk
livsmedelsindustri som omvandlar billiga jordbruksråvaror till
varumärkesprodukter i snygga förpackningar men med tveksamt näringsinnehåll.
Dessa grödor levereras också som foder till en industriell djurhållning där stora mängder
djur hålls på liten yta under ofta mycket dåliga förhållanden. Denna billiga
uppfödning, främst av kyckling och gris, har gjort deras kött väldigt billigt –
med ökad konsumtion som självklar följd.
Mindre uppenbart för många är kanske att det är
industriella jordbruket som lett till att allt färre kor betar i världen och
istället föds upp kraftfoder; att grisar och kyckling delvis har förlorat sin
roll som effektiva omvandlare av matavfall och restprodukter och att matsvinn
och övervikt ökar. Att större delen av de svenska betesmarkerna har fått växa igen (vi har bara en tiondel av det globala genomsnittet) och att så litet kött och mjölk kommer från betesdrift beror på konkurrensen från det industriella jordbruket.
Många ser kanske inte heller det
industriella jordbrukets roll för landsbygdens utarmning, utslagningen av
familjejordbruk och en global harmonisering av kosten på bekostnad av lokala
sammanhang och regional gastronomi. På samma sätt är det den industriella
modellen av växtodling - och inte att folk äter kött - som slår ut svensk och
regional grönsaksodling (för hundra år sedan odlades nästan alla grönsaker som
stockholmarna åt på Mälaröarna) och som gör att odling av bönor i Sverige knappast
kommer att ske trots en ökad efterfrågan.
Det industriella jordbruket, oavsett vad
grödorna skall användas till, är ett av de allra största hoten mot den biologiska
mångfalden, hotar vår hälsa och orsakar alla möjliga sorters miljöförstöring. Nackdelarna
är kopplade till produktionsmodellen och inte till enskilda produkter. Den
främsta användningen av kemiska bekämpningsmedel för svenskarnas konsumtion är exempelvis
odling av frukt och grönsaker i andra länder. Skövling av tropisk regnskog sker
för odling av soja, för nötkreatursbete, för palmolja, för kaffe, för kakao,
för gummi, för avokado eller för ris (strängt taget för allt som går att odla i
tropiskt klimat). Jag besökte själv en bonde på Borneo som hade avverkat 100
hektar skyddad regnskog för att odla ekologisk vitkål för snart tjugo år sedan
(han blev inte godkänd av Krav).
Det som är grunden för det industriella jordbruket
är att det är helt kommersiellt inriktat. Detta leder, helt enligt de
ekonomiska teorierna om komparativa fördelar, att produktion av varje gröda (och djur)
koncentreras till ett mindre antal områden och allt större producenter. Det är
detta jordbruk som är fienden, inte folk som vill minska konsumtionen av
industriellt uppfödda djur och inte folk som vill ge tillbaks idisslarna deras
rätta roll i jordbrukssystemet.
No comments:
Post a Comment