Frågan hur framtidens livsmedelspolitik skall se ut i
Storbritannien har fått ny aktualitet genom det förestående utträdet ur EU. I
dokumentet En folkets livsmedelspolitik
har fler än 80 organisationer i England (förslaget är bara för England därför
att Skottland och Wales har egna liknande processer) utvecklat en nydanande mat
och jordbrukspolitik.
Politiken bygger på två grundläggande principer; mat som en
mänsklig rättighet och ”matsuveränitet”. Matsuveränitet betonar värdet av att
naturresurserna och matproduktionen skall kontrolleras lokalt och demokratiskt.
Båda synsätten innebär att mat, och de resurser som behövs för matproduktionen
— mark, vatten, utsäde mm — inte kan hanteras som vilka varor som helst på en
global livsmedelsmarknad.
Politiken innehåller ett hundratal förslag fördelade på hela
livsmedelskedjan. Om de genomfördes skulle de innebära en total förändring av
hur mat produceras och konsumeras och hur matproduktionen styrs.
Man vill öka lokal konsumtion och produktion av mat med
ekologiska metoder samt få in fler människor i produktionen. Särskilda
satsningar föreslås för den produktion där importandelen är hög, som
grönsaksodling, och för den produktion som har stora miljöfördelar, som
betesbaserad djuruppfödning och kolbindning i mark. Samtidigt vill man fasa ut de industriella
djurhållningssystemen, förbjuda odling av genmodifierade grödor och
användningen av flera typer av bekämpningsmedel och antibiotika samt lägga
miljöskatter på konstgödsel.
Eftersom nästan två tredjedelar av Englands vuxna befolkning
är felnärd på ett eller annat sätt, ägnar politiken mycket utrymme till förslag
på förändringar i tillgången på mat och man kräver att jordbrukspolitiken skall
kopplas direkt till folks hälsa. Begränsningar och skatter för skräpmat,
socker, salt och fett varvas med åtgärder för att stimulera mer hälsosam kost.
Man betonar också åtgärder för att folk överhuvudtaget skall kunna få
tillräckligt med mat; i Storbritannien får fler än 8 miljoner människor för
lite mat att äta.
Tillgång till mark och bostäder på landsbygden måste
förbättras för att ge nya matproducenter möjlighet att etablera sig, i
dagsläget äger en procent av Englands befolkning hälften av jordbruksmarken.
Lantbruksstöden bör styras bort från stöd till produktion eller areal utan
istället gå till att öka antalet människor som jobbar i livsmedelsproduktionen.
Man gör en kraftfull markering mot den frihandelsvänliga
linjen som dominerat brittisk (och svensk) jordbrukspolitik de senaste
årtiondena, och ställer krav på att den inhemska produktionen skall skyddas
genom tullar och samtidigt stödjas på olika sätt.
Publicerad i Ekolådans veckobrev
No comments:
Post a Comment