Gästkrönika i Livsmedel i Fokus Nr 1 2017
Jag hade förmånen att vara KRAVs ledare de
första sju åren. KRAV var ett nytänkande system för märkning av produkter, en
märkning som inte talar om vad produkten är, eller vad den innehåller,
utan hur den producerats. På mitten av åttiotalet var sådana märkningar
i det närmaste okända.
Jag kände inte till det då, men det fanns
föregångare. På 1800-talet i USA fanns det en märkning för produkter som
tillverkats utan slavar och i Tyskland på 1870-talet fanns det en förening som
motverkade matfusk och som erbjöd företag att frivilligt låta sig kontrolleras.
Efter att vi bildade KRAV har marknaden
översvämmats av olika typer av märkningssystem — miljömärken som Svanen och Bra
Miljöval, Fair Trade, uthållighetsmärkningar för fisk, skog, akvariefisk, soja
och palmolja. Det finns till och med en märkning för elefantvänlig honung. Den
kommer från byar i Östafrika där man använder bikupor som en barriär runt byns
odlingar. Eftersom elefanter är rädda för bin så låter de byarnas grödor vara
ifred, vilket i sin tur gör att byborna inte dödar elefanterna, och honungen
kan märkas.
Märkningarna, tillhörande certifieringar och
alla de konsulttjänster som företagen behöver för att hantera certifieringarna
har blivit en jättemarknad med sin egen dynamik och olika märkningar
konkurrerar med varandra.
Märkningarna har både goda och mindre goda
sidor. KRAV-märkningen har utan tvekan varit avgörande för utvecklingen av
marknaden för ekologiska produkter och därmed det ekologiska jordbruket.
Samtidigt har märkningen bidragit till att det ekologiska jordbruket
degraderats till ett ”marknadskoncept” där global konkurrens och
affärskedjornas krav styr alltmer. Sedan flera år pågår ett mödosamt arbete som
sysselsatt hundratals statsanställda och stora delar av branschen, med att
revidera de EU-regler som gäller för ekologiskt jordbruk. Med denna
byråkratisering har det mesta av dynamiken i den ekologiska märkningen gått
förlorad. Och är det inte lite konstigt att staten skall reglera en frivillig
märkning?
Märkningssystemen har inbyggda problem. Jag
har i mitt jobb som konsult ägnat många timmar åt att upprätta meningslös formell
dokumentation åt icke skrivkunniga bönder för att tillfredsställa
certifieringsorganisationerna. I många länder saknar småbönder, inte minst
kvinnor, formellt ägande eller arrendekontrakt på marken vilket gör att de
utestängs från system som har krav på att brukaren kan uppvisa laglig rätt till
marken. Även svenska småföretag har proportionellt betydligt större kostnader
och problem med certifieringarnas krav och rutiner än mer resursstarka företag.
Frivillig märkning kan driva utvecklingen
framåt, och påverkar oftast inte bara de som använder märkningen utan hela
branscher — det som börjar som en överkurs kan så småningom bli det nya normala.
Vi har exempelvis sett det med frigående höns och klorfritt papper.
Frivillig märkning istället för lagstiftning har
också passat de senaste årtiondenas förhärskande ideologi att marknadsstyrning
är önskvärt på de flesta områden och att eventuella brister i marknaden skall
korrigeras med information. Men där finns också en komplikation. Är det etiskt
försvarbart att ha frivilliga märkingar för sådant som borde gälla alla
produkter, som djurskydd, miljöskydd och anständiga arbetsvillkor? Till syvende
och sist krävdes det ett inbördeskrig för att få slut på slaveriet i USA och en
offentlig livsmedelskontroll ersatte det frivilliga systemet i Tyskland.
Mer om märkning:
Etik till salu?
Can we shop our way to a better world?
Standards as tools for power
No comments:
Post a Comment