Den
presenterade livsmedelsstrategin har sin utgångspunkt i att jordbruket skall
styras av en allt hårdare internationell konkurrens och vara avreglerat.
Fortsatt strukturomvandling och ökad produktivitet är universalrecept som skall
lösa miljöproblem och skapa tillväxt och sysselsättning, medan de i själva
verket skapar miljöproblem och minskar sysselsättning. Strategin bryr sig inget
om och den kraft som finns i människors engagemang för lantbrukets miljö,
djurskydd och maten och struntar i de många nya initiativ som bygger på helt
andra principer än ökad konkurrens. Hur vi skall få näringsrik och hälsosam mat
diskuteras överhuvudtaget i denna livsmedelsstrategi, som inte är värd namnet.
Jag har tidigare
analyserat de målformuleringar som finns i livsmedelsstrategin*, vad de
egentligen innehåller, i inlägget Den
handlar inte om livsmedel och det är ingen strategi, men nu är den här,
livsmedelsstrategin. Här diskuterar jag analys som ligger till grund
för strategin, de bärande idéerna och de förslag som finns och ger min syn på
dem.
Felaktig utgångspunkt
Istället för att
vara en förutsättningslös analys av livsmedelskedjan i Sverige utgår hela
propositionen från den s.k. konkurrenskraftsutredningen. Det betyder också att den
utredningens mycket begränsade uppdrag och perspektiv på livsmedelskedjan slår
igenom i livsmedelsstrategin. I direktivet till utredningen stod att
omvandlingen av lantbruket ska styras av ”hårdare internationell konkurrens”
och en ”strävan mot ökad marknadsanpassning”. Jordbrukets roll för produktion
av miljötjänster, dess roll för landskapet och landsbygdsutveckling, nämns bara
flyktigt i utredningsuppdraget och målsättningar för dessa saknas.
I
Livsmedelsstrategin är analysen av vilka som är jordbrukets främsta utmaningar
tunn och inskränker sig mest till att konstatera att samtidigt som köttkonsumtionen har ökat har
flera produktionsgrenar inom animalieproduktionen minskat i volym sedan 1995, medan
flera grenar inom vegetabilieproduktionen har haft
en relativt stabil utveckling.
Importen har ökat betydligt snabbare än exporten, så totalt tappar det svenska
jordbruket mark. Man nämner inte att en viktig orsak till att produktionen gått
ner är den ökade konkurrensen i och med EU-inträdet och den allmänna
globaliseringen. Tvärtom upprepar man att regeringens långsiktiga målsättning för EU:s gemensamma jordbrukspolitik
är en ”avreglerad, marknadsorienterad
och konkurrenskraftig jordbrukssektor”.
I
propositionens fjärde kapitel motiverar regeringen varför vi skall producera
livsmedel i Sverige. Man konstaterar att jordbruket skapar natur och kulturvärden,
upprätthåller ekosystemtjänster, skapar sysselsättning och bidrar till
landsbygdsutvecklingen. Behovet av en svensk produktion motiveras också av
krisberedskap. Avsnittet om hälsa innehåller resonemang om kostvanor men
innehåller inget som motiverar varför vi skall ha en svensk
livsmedelsproduktion.
Hela
avsnittet om djurskydd och stora delar av avsnittet om miljö handlar om att
eftersom svensk produktion är mer miljövänlig och använder mindre antibiotika
så tar vi ett globalt ansvar genom att producera mat i Sverige med mindre
negativ påverkan än motsvarande produktion i andra länder. Detta är också ett
argument för export, ”på detta sätt kan en ökad livsmedelsproduktion i Sverige samverka med
åtgärder för att minska de globala utsläppen av växthusgaser”. Det resonemanget känns rätt krystat.
Att Sverige skulle ha ett mer miljövänligt jordbruk än andra länder beror helt
på vilka man jämför med. Stora delar av världens jordbruk drivs i det närmaste
fossilfritt eftersom man odlar med handkraft eller dragdjur. Många länder har
en helt betesbaserad produktion av kött och ull. I båda dessa fall torde
produktionen vara mer miljövänlig än den svenska.
Det är bra att man
slår fast att vi skall ha ett jordbruk i Sverige. Men det är synd att
argumentationen för varför vi skall ha ett jordbruk i Sverige är så
produktionsinriktad och handlar så lite om kultur, gastronomi, levande natur
osv. Propositionen nämner förvisso jordbrukets stora betydelse för landskapet,
men gör sedan väldigt lite av det konstaterandet och nyanserar det inte heller.
I själva verket kan jordbruket ha både negativ och positiv inverkan i
landskapet. Djurhangarer och jättelika växthusanläggningar och annat som är
kännetecknen för den strukturomvandling som regeringen hyllar utgör knappast de
landskapselement som folk uppskattar, inte bidrar de till den biologiska
mångfalden heller.
De övergripande
målen
Det övergripande
målet är “en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala
livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i
syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i
hela landet. Produktionsökningen, både konventionell och ekologisk, bör svara
mot konsumenternas efterfrågan. En produktionsökning skulle kunna bidra till en
ökad självförsörjningsgrad av livsmedel. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska
minska.”
Vad betyder det,
egentligen? Man kan analysera meningarna i detalj, vilket jag gjort i ett
tidigare inlägg. Men man kan också analysera dem utifrån vad som står i
resten av propositionen. Då skulle målen kunna sammanfattas så här:
Ökad livsmedelsproduktion skall uppnås genom en
konkurrenskraftig livsmedelskedja. Konkurrenskraft skapas i första hand av ökad
produktivitet. Tillväxt och sysselsättning skapas av konkurrenskraftig och ökad
produktion. Hållbarhet uppnås genom ökad produktivitet.
Minskad sårbarhet och självförsörjning som
nämns i de övergripande målen nämns över huvud taget inte vidare vare sig under
de strategiska områdena eller i regeringens beskrivande texter, vilket betyder
att deras plats i strategin mest utgör en form av läpparnas bekännelse. I den
handlingsplan som regeringen presenterat skriver man ”Beredskap- och försörjningstrygghetsfrågor
hanteras i huvudsak i det utvecklingsarbete som nu sker avseende samhällets
krisberedskap och totalförsvar.” Vilket betyder att det inte alls kommer att
behandlas som en del
av livsmedelsstrategin.
Ökad produktivitet
Strategin har en
patentlösning på nästan alla problem: ökad produktivitet. Den skall göra
företagen konkurrenskraftiga, vilket sannolikt är korrekt när vi pratar om massproduktion
för globala marknader där bara en mindre del av svenskt jordbruk kan
vara – men är det där vi ska vara?
Man anser också
att ”åtgärder som höjer produktiviteten leder till att mindre resurser används
för produktionen”. Men det är mycket tveksamt att så är fallet. Det vanligaste
sättet att öka produktiviteten på är att ersätta mänskligt arbete med energi,
maskiner, bekämpningsmedel, konstgödsel och mediciner, vilket ökar
resursförbrukningen snarare än minskar den. Jordbrukets utveckling sedan andra
världskriget karakteriseras av en ökad resursförbrukning, hårdare press på djuren och
minskad biologisk mångfald.
Ökad produktivitet påstås också leda till ökad sysselsättning. Om ökad
produktivitet kombineras med kraftigt ökad produktion kan den självfallet leda
till fler sysselsatta, men så ser det inte ut i svenskt jordbruk. Jordbrukets
utveckling sedan andra världskriget domineras av kraftigt ökad produktivitet,
snabbare än i industrin, ingen eller en måttlig ökning av produktionen och en
kraftigt fallande sysselsättning. Antalet arbetade timmar i jordbruksnäringen
minskade med 55 procent mellan 1980 och 2013 enligt regeringens egna uppgifter.
Den totala
sysselsättningen i livsmedelsindustrin har också minskat kontinuerligt sedan EU
inträdet. I mindre företag syns däremot en liten ökning. Dessa små företag,
mathantverkare och mikrobryggare är inte livskraftiga för att de har hög
produktivitet eller internationell konkurrenskraft utan de bygger på
relationer, lokal förankring och värdeskapande. Den del av livsmedelskedjan som
skapat fler jobb de senaste årtiondena är restaurangbranschen, och dess
produktivitetsutveckling är mycket blygsam jämfört med jordbrukets.
De bärande delarna av livsmedelsstrategin bygger således
på en felaktig analys, vilket självklart också leder till felaktiga slutsatser.
De strategiska
områdena
Strategin har tre
områden: Regler och villkor, Konsument och marknad och Kunskap och innovation.
Regler och
villkor
”Målet för det
strategiska området Regler och villkor ska vara att utformningen av regler och
villkor ska stödja målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja
där produktionen ökar. Detta genom ändamålsenliga skatter och avgifter,
regelförenklingar, administrativa lättnader och andra åtgärder för att stärka
konkurrenskraften och lönsamheten.”
Propositionen
utvecklar inget angående ”de ändamålsenliga skatterna” som nämns i målet. Man
nämner att arbetskraftskostnader, dieselskatt och skatter på bekämpningsmedel
och konstgödsel minskar sektorns konkurrenskraft, men för inte fram några
förslag. Inte minst dieselskatten är en känd stridsfråga som man kan förvänta
sig motioner om under riksdagsbehandlingen. Regeringens förslag på vägavgift
anses av många vara ett slag mot landsbygden. Man kan resonera runt
miljöskatter på olika sätt. I princip är de vettiga, men det är också lätt att
förstå att det är svårt att bära sådana kostnader om konkurrenterna inte
behöver det. Problemet kan lösas med olika typer av handelshinder, med stöd
eller genom att beloppen betalas tillbaks till näringen på ett eller annat
sätt. Man skulle kunna tänka sig att jordbrukets alla miljöskatter kunde motsvaras
av minskade sociala avgifter vilket skulle innebära en grön skatteväxling. Några
sådana tankar finns dock inte alls i propositionen.
Enligt
propositionen ska regler och andra styrmedel, både i Sverige och EU utformas
för ökad produktivitet och konkurrenskraft i livsmedelskedjan. Myndigheternas
ska beakta stärkt konkurrenskraft i sin myndighetsutövning.
Arbetet med att
förenkla för företagen bör fortsätta att ges hög prioritet, både genom
flexiblare regler och bättre information, vilket är välkommet. Men det är
oroväckande att myndigheterna instrueras att ta hänsyn till just
konkurrenskraften i utformningen av tillämpningen av regler. Många miljö och
djurskyddsregler har ju tillkommit för att reglera missförhållanden som uppstått
i omvandlingen av jordbruket till att möta den växande konkurrensen. Det vore mer på sin plats att myndigheterna instruerades
att ta särskild hänsyn till småskalig jordbruks- och livsmedelsproduktion och
besöksverksamhet. Jag tänker då på hur regler begränsar rätten att sälja opsteuriserad
mjölk eller gårdsvin, hur småskaliga rapsoljeproducenter inte kan sälja
pressresterna som foder, och alla hundratals liknande små regler.
Under regler och
villkor nämns också ett av de få konkreta målen på miljöområdet, att halvera
matsvinnet till 2030. Det är givetvis behjärtansvärt, men också rätt bekvämt
eftersom ansvaret på detta enkelt läggs på marknadens aktörer. Propositionen
tar upp exploateringen av åkermark som ett problem och vill stärka jordbruket
ställning i den fysiska planeringen, vilket är efterlängtat.
En svensk landgrabbing
Man vill se över jordförvärvslagstiftningen
för att möjliggöra för aktiebolag att köpa jordbruksmark, vilket inte är
tillåtet idag. Detta för att kapitalbehovet för den ”nödvändiga”
strukturrationaliseringen och den ökade produktiviteten inte kan täckas på
traditionellt sett. Utöver att det kommer undergräva familjejordbrukets
ställning kommer det också att leda till upptrissade priser och på sikt till
ren spekulation i jordbruksmark där aktiebolag och fonder köper stora
markinnehav. Detta kompletteras med att man önskar luckra upp reglerna runt
arrenden vilka idag begränsar jordägarnas vinstmöjligheter.
Det är utmärkt att
propositionen nämner betydelsen av att markens bördighet skall behållas och
utvecklas. Däremot diskuteras detta enbart som en fråga om kunskap och
utbildning och inte om produktionssystem. Utan tvekan känner de flesta bönder
redan till vad som är bäst för markens bördighet; det är inte brist på kunskap
utan ekonomiska faktorer som avgör om man kommer att sköta marken på bäst
möjliga sätt. Att markens bördighet gynnas av en omväxlande växtföljd med både
närande och tärande grödor och integrerad djurhållning och växtodling är till
exempel väl känt sedan århundraden, samtidigt som konkurrens, teknikutveckling
och strukturomvandling drivit produktionen i en helt annan riktning.
Sverige är en för
liten marknad för de stora utsädesföretagen, som bara blir färre och större,
medan vårt klimat gör att sorter utvecklade för större marknader inte alltid
fungerar här. Regeringen aviserar ökat offentligt engagemang i växtförädlingen
vilket är välkommet. Man pushar för att ”nya tekniska framsteg och
innovationer” (vilket sannolikt i första hand betyder genteknik) kommer att
spela en viktig roll. Det kanske de kommer att göra, men som regeringen själv
konstaterat är det inte brist på teknik som slagit ut svensk växtförädling utan
att marknaden är för liten i en alltmer koncentrerad globaliserad marknad.
Hela sex sidor
ägnas åt växtskyddsmedel, vilket kan jämföras med de sju rader som ägnas åt
markens bördighet. Man försöker på något sätt blidka kritiken från
lantbruksnäringen samtidigt som man vidhåller att växtskyddet skall vara
”ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart” utan att vidareutveckla detta. Till
slut landar man i att ”samtidigt förutsätter ett konkurrenskraftigt jordbruk,
enligt nu gällande marknadsregler inom överskådlig tid, användning av
växtskyddsmedel.” Regeringen bekräftar
därigenom att det är den obegränsade konkurrensen på marknaden som är den
egentliga orsaken till att lantbruket måste använda växtskyddsmedel.
Företrädare för
lantbruket och konkurrenskraftsutredningen har föreslagit att reglerna för
djurskydd skall EU-anpassas så långt som möjligt. Det här är en het och
obehaglig potatis och man behöver hela sju sidor för att resonera runt det. Men
inte blir det mycket klarare för det. Den sammanfattande bedömningen innehåller
guldkorn som att en ”ökad nationell animalieproduktion kan skapa
förutsättningar för en ökad andel konsumtion av svenskt kött”. Djurskyddslagen
skall inte ändras men Jordbruksverket skall ges i uppdrag att få tillämpningen
att bli mer målinriktad och flexibel. Det låter vettigt, men om det kombineras
med att verket också instrueras att ta hänsyn till konkurrenskraften i sin
myndighetsutövning torde det betyda att reglerna EU-anpassas så långt det bara
går.
Ett kortare
avsnitt ägnas åt djurhållningens miljöbelastning. Man nämner återigen ökad
produktivitet som nyckeln till mindre miljöbelastning samtidigt som värdet av
animalieproduktion på naturbetesmarker lyfts fram som positivt för miljön. Djur
på naturbete är emellertid något helt annat än den produktivitet som regeringen
förespråkar. Det är jakten på produktivitet som flyttat basen för
nötkreatursskötseln från naturbetesmarker till odlat foder och importerad soja.
Det är jakten på produktivitet och strukturomvandlingen som koncentrerat
djurhållningen i stora anläggningar på ett fåtal platser där man har överskott
på gödsel medan växtodlingen drivs allt mer ensidigt med stora insatser av
konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
Fiske, akvakultur
och rennäring har egna avsnitt utan något anmärkningsvärt.
Konsument och
marknad
”Målet för det
strategiska området Konsument och marknad ska vara att konsumenterna ska ha ett
högt förtroende för livsmedlen och kunna göra medvetna och hållbara val,
exempelvis av närproducerat och ekologiskt. Marknaden för livsmedel ska
kännetecknas av en väl fungerande konkurrens. Den svenska livsmedelsexporten
ska ges förutsättningar att öka för att möta efterfrågan på relevanta
marknader.”
Propositionen
lägger stor vikt vid information och märkning. Det är konsumenterna som skall
göra hållbara, miljövänliga och hälsosamma val baserat på märkning, offentlig
eller frivillig. Att det är konsumenten som skall ansvara för att livsmedlen
produceras på ett miljövänligt sätt och inte producenterna och samhället är
marknadsliberalism driven in absurdum. Och om all produktion ändå skall vara
miljövänlig och hållbar, vilket man ju säger, så faller ju denna roll för
konsumenterna.
Offentlig
upphandling bör ställa krav på att de upphandlade livsmedlen minst skall
motsvara den svenska lagstiftade nivån på djurskydds- och miljöhänsyn. Det
låter rimligt, men man undrar om inte den svenska regeringen genom
EU-medlemskap och WTO avtal redan avhänt sig den möjligheten? Jag undrar också
hur det skall tillämpas i praktiken. Betyder det att endast bekämpningsmedel
som är tillåtna i Sverige får ha använts i produktionen? Många bekämpningsmedel
används i grödor som inte odlas i Sverige eller för skadedjur som inte finns i
Sverige, och är därför inte godkända här. Skall produkter där sådana använts
utestängas? Om svenska lantbrukare betalar koldioxidskatt på diesel, betyder
det att man bara kan köpa från länder som har en lika hög skatt? Eller åt andra
hållet: Om danska skolor ställer motsvarande krav kommer då svenska bönder
uteslutas för att Danmark har strängare miljökrav på en rad områden (vilket man
faktiskt har)? Varför skall det bara gälla livsmedel, varför inte lakan och
bilar? Och varför skall kraven inte också omfatta sociala villkor?
Frågan är om det
inte vore enklare och bättre att helt enkelt köpa ”lokalt” än att krångla med
reglerna. Men att köpa lokalt är förstås inte heller i enlighet med de internationella
avtal som svenska regeringarna av olika kulörer varit med att godkänna.
Propositionen föreslår i alla fall att förskolor och skolor skall utveckla
samarbetet med lokala livsmedelsföretag, vilket låter förnuftigt, särskilt om
det kombineras med lokal upphandling. Ett steg på vägen.
Regeringen anser
att konkurrensen i livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln är för liten, och
att det kan drabba både lantbruket och konsumenterna. Det ligger en hel del i
det, men koncentrationen i industrin och dagligvaruhandeln är ett resultat av
just de marknadskrafter, den produktivitetsökning och strukturomvandling som
regeringen hyllar på andra ställen i strategin.
Livsmedelsindustrin
ägnas ett eget kort avsnitt där regeringens bedömning inskränker sig till ”en
konkurrenskraftig livsmedelsindustri är viktig för en hållbar tillväxt och
sysselsättning i hela landet.” Man nämner att branschen domineras av stora
företag men att företag med småskalig och hantverksmässig produktion kan vara
viktiga för det lokala näringslivet och besöksnäringen. Det är dock bara för
export som man har några förslag på åtgärder, i det fallet olika typer av
marknadsfrämjande åtgärder och statligt engagemang för att uppfylla andra
länders formella krav på import.
För besöksnäring
och måltidsupplevelser anser man att det behövs kompetensutveckling och bättre
marknadsföring, framför allt för att attrahera fler utländska turister. Restaurangbranschen
är annars så gott som helt utelämnad i denna livsmedelsstrategi som påstås
gälla hela kedjan. Det är särskilt anmärkningsvärt eftersom det är den enda del
av livsmedelskedjan som uppvisar den ökade sysselsättning som strategin vill
åstadkomma.
Ekologisk produktion och konsumtion är
styvmoderligt behandlade i målformuleringarna, där man lämnar ansvaret till
konsumenterna. Men i handlingsplanen sätter man målet att 30 procent av den
svenska jordbruksmarken ska utgöras av certifierad
ekologisk jordbruksmark år 2030 och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen
ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030. Mycket välkommet, men
tråkigt att inte allianspartierna kunde gå med på det som en del av de
strategiska områdena. Nu riskerar målet försvinna vid ett eventuellt
regimskifte. Regeringen anser också att det bör inrättas en särskild ”funktion”
för att samordna åtgärder inom området. Det verkar förnuftigt.
Kunskap och
innovation
”Målet för det
strategiska området kunskap och innovation ska vara att stödja kunskaps- och
innovationssystemet för att bidra till ökad produktivitet och innovation i
livsmedelskedjan samt hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.” Under
detta strategiska område uppmanas livsmedelskedjans aktörer ta ansvar för att formulera
sina behov av forskning. Fokus för den behovsdrivna forskningen skall vara ökad
produktivitet, hållbarhet och lönsamhet samt utveckling av nya
livsmedelsprodukter. Behovsdrivet är förstås bra som princip, men i praktiken
torde det betyda att det är de stora aktörerna, som Lantmännen och Arla, som
kommer formulera behoven och eventuellt delfinansiera forskningen. Det är inte så
troligt att de mindre jordbrukens och småskaliga livsmedelsförädlarnas behov
kommer hamna i centrum.
Resonemangen om
innovation är dominerade av ett industriellt perspektiv och resonemang om
forskning, teknik och ”kunskapsintensiva företag som startas av nya aktörer”.
Man verkar bortse från att många innovationer är marknadsmässiga och sociala
och inte alls särskilt beroende av forskning eller nya kunskaper. Det gäller
både nya sociala koncept som andelsjordbruk och de många nya handelsplattformar
(ofta digitala) som skapats på senare tid.
Regeringen skriver
att insatser för utbildning, kompetensutveckling och rådgivning är viktiga för
att stärka livsmedelssektorns konkurrenskraft och en hållbar produktion. Det är
svårt att inte hålla med. Men i de mer detaljerade resonemangen handlar det om
konkurrenskraft, ökad produktivitet, företagsledning och entreprenörskap medan
hållbarheten har försvunnit, igen.
Miljön på
undantag
De nationella miljömålen återkommer i två
skrivningar där det handlar om att de inte skall åsidosättas när myndigheterna
skall väga in konkurrenskraften i sin myndighetsutövning och när man ger
godkännanden för bekämpningsmedel.
Det verkar som att
man själv insett att strategin är väldigt svag avseende miljö och hållbarhet.
Det är antagligen därför man har lagt till fyra sidor om ”hållbart jordbruk och
hållbar livsmedelsproduktion” på slutet av propositionen. Avsnittet är dock
inte en del av strategin och innehåller inga egentliga förslag utan redovisar
sådant som redan görs. Ordet kretslopp dyker upp för första gången, men
då som en metod för att skapa nya biobaserade produkter och inte som en
grundläggande princip för livsmedelskedjan.
Propositionen anger hur livsmedelsstrategin
kan bidra till miljöarbetet. Först drar man den revolutionerande slutsatsen att
”
ett jordbruk som kan hävda sig
i konkurrensen från omgivande konkurrentländer och finnas kvar, är en
förutsättning för att jordbruket ska kunna bidra i miljöarbetet.” Vilket i
klartext betyder att ”ökad konkurrenskraft” är bra för miljön. Sedan drar man
för sjuttioelfte gången argumentet att ökad produktivitet leder till att mindre
resurser används (se mina invändningar tidigare). Slutligen förklarar man att
hävdandet av naturbetesmarkerna genom betande djur är viktig för ”värdefulla
arter”. Det kan jag instämma i. Men i meningen efter förklarar man att ”ett
konkurrenskraftigt jordbruk är nödvändigt för att det ska finnas betesbaserad
produktion” och att det därför finns ett starkt positivt samband mellan ökad
livsmedelsproduktion och miljömålen Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt djur
och växtliv. Om detta inte är medvetna dimridåer så är det ett uttryck för en
total brist på förståelse av vad som orsakat de miljöproblem man vill komma
till rätta med. I själva
verket är det EU:s tullskydd för nötkött, djurbidrag och betesstöd, böndernas
strävan att vårda landskapet och konsumenternas val av naturbeteskött som
håller naturbetesmarkerna hävdade, inte ökad produktivitet eller internationell
konkurrens.
Ingen integration
med EU:s jordbrukspolitik
De samlade
EU-stöden motsvarar ungefär en fjärdedel av lantbrukets intäkter och har
avgörande betydelse för t.ex. betesbaserad nötköttsproduktion. Det så kallade
”landsbygdsprogrammet” som är en del av EU:s jordbruksstöd innefattar en rad
åtgärder på miljöområdet. Det är här som stöd för naturbete och ekologisk
produktion finns och det är stora summor, nästan 23 miljarder för 2014-2020.
Utanför EU-stöden är den svenska staten mycket sparsam med stöd till
jordbruket. Det anses vara väldigt mycket om ett par hundra miljoner satsas på
något, t.ex. att rädda mjölkproducenter. För Livsmedelsstrategins genomförande
har man avsatt cirka en miljard kronor fram till 2020. Eftersom strategin skall
gälla till 2030 och EU:s jordbruksstöd säkert kommer att fortsätta i en eller
annan form, är det konstigt att dessa stöd och deras utformning inte ses som en
integrerad del av strategin.
Det är också
bekymmersamt att regeringen talar med kluven tunga om inrktningen på EU:s
jordbrukspolitik. År 1998 beslutade att Sverige skulle verka för en jordbruks- och
livsmedelspolitik inom EU vars övergripande mål skulle vara att:
– främja ett brett och varierat utbud av säkra
livsmedel till skäliga pri- ser,
– främja en hållbar jordbruks- och
livsmedelsproduktion, och
– bidra till global livsmedelssäkerhet.
Men i
budgetpropositionen 2016 har Sveriges mål istället blivit att EU:s gemensamma jordbrukspolitik skall ha som mål en ”avreglerad, marknadsorienterad
och konkurrenskraftig jordbrukssektor styrd av konsumenternas efterfrågan samt
klimat- och miljömål och där hänsyn tas till djurskydd”, vilket ju är rätt
annorlunda.
Det som helt saknas
Det saknas en
analys av hur jordbruket ska klara kraftigt ökade energipriser, en omställning
till fossilfria bränslen eller andra stora framtida förändringar som påverkar
vår livsmedelsförsörjning. Inte heller något om hur vi ska hantera de stora
miljökostnader som jordbruket orsakar eller vilken påverkan som det
industriella jordbruket har på vår mats kvalitet och i slutändan vår hälsa.
Den sociala
dimensionen av livsmedelskedjan och maten lyser med sin frånvaro. Både
jordbruket och restaurangbranschen har en hög andel svartjobb och i övrigt
dåliga arbetsvillkor. Rätten till mat, som är en mänsklig rättighet, kanske
anses vara så självklar i Sverige att den inte behöver nämnas. Men
klassklyftorna är stora vad gäller matvanor och tillgång till näringsrik mat,
och det vore rimligt att en livsmedelsstrategi skulle försöka rätta till detta.
Det är det
traditionella produktionsjordbruket som helt står i fokus. Stadsnära odlingar, stadsodling,
och koloniträdgårdar har fått mycket uppmärksamhet på senare år, men anses tydligen
så oväsentliga att de inte ens nämns i regeringens proposition. Propositionen
behandlar nästan inte alls de mycket hypade nya sätten för livsmedelsproduktion
som ofta nämns i pressen, förutom odling av alger. Inte heller resonerar man
runt det så kallade proteinskiftet. Mycket av det som skrivs på dessa områden
är förvisso överdrivet och orealistiskt, men det är märkligt att man inte i
alla fall resonerar runt deras potential. Gastronomi nämns endast en gång och
måltidsupplevelser nämns i samband med turism, främst för utländska besökare. Men
nog förtjänar maten vi äter och upplevelserna i samband med den uppmärksamhet
hela året och inte bara på semestern.
Resthalter av
miljögifter och bekämpningsmedel i maten tas inte alls upp, inte heller rester
av bekämpningsmedel och nitrat i vårt viktigaste livsmedel, dricksvattnet. Matens
kvalitet och näringsvärde tas heller inte upp.
Ökad
förädlingsgrad och andra former för värdeskapande i livsmedelskedjan behandlas
nästan inte alls, ökad förädlingsgrad nämns till exempel bara för fisket samt
för livsmedelsexporten. Hela den rörelse för mat med identitet och relationer
som vuxit fram och skapat andelsjordbruk, REKO-ringar, direkthandel, köttlådor
och mathantverkare verkar helt ha undgått regeringen.
Det som saknas
i strategin är just det som borde vara bärande för en livsmedelsstrategi värd
namnet.
*
Livsmedelsstrategin består av ett överordnat mål och mål för tre strategiska
områden vilka är överenskomna av alla riksdagspartierna utom sverigedemokraterna.
Regeringens proposition för livsmedelsstrategin innehåller dessa mål, men också
bakgrundbeskrivningar och förslag till åtgärder, dessa är således endast
regeringens. Utöver det finns det en handlingsplan, vilken också omfattas av
denna analys.
No comments:
Post a Comment