3D utskrift av mat framställs i ingressen i en artikel i the Guardian i
juni som en sätt att bekämpa världshungern. Läser man vidare så ser man att
NASA satsar någon miljon på projektet att tillverka en pizza via
tre-dimensionella skrivare. Oj va cool! Men läser man ännu mer så ser man att i
rymdkapseln måste det finnas pulver av alla de viktiga delarna som protein och
kolhydrater. Vad skrivaren gör är inte att skapa mat utan laga mat, vilket
är något helt annat, och definitivt inget som har med världshungern att göra.
Vi har nu kommit till den sista pusselbiten* i
hur vi skall kunna försörja en växande befolkning. Kan vi producera mat på
andra sätt än genom vanligt jordbruk?
Det finns en uppsjö av olika källor till mat. Hav, städer, skogar,
laboratorier kan alla bidra till vår försörjning. Media, penningsugna forskare
och entreprenörer och allmänna teknikoptimister har tyvärr ett ömsesidigt
intresse att blåsa upp nya metoder helt utom proportion.
Haven lär
producera ungefär lika mycket biomassa som fastlandet och borde därför kunna föda miljarder. Den antarktiska krillen (en sorts
lysräka) ensam lär ha en biomassa lika stor som jordens alla kor och
hoppkräftorna har en ännu större biomassa – en biomassa som vi kunde äta. Det är vår klumpiga
förvaltning och bristande utveckling som gör att vi skadar fisket så att flera
fiskebestånd är utfiskade och andra har kollapsat. Utöver fisk, kan vi öka
användningen av alger, musslor och annat.
Kombinationen av snabbt ökande befolkning, utfiskning
och ny teknik har gjort att fiskodling har ökat snabbt. Så snabbt att mängden odlad
fisk redan är större än mängden vildfångad fisk. Fiskodling dras med problem och förläggs ofta i känsliga områden, räkodlingar har lett till
förstörelse av mangroveskogar, laxodlingar i Norge släpper ut en massa
antibiotika tex. Men utan tvekan kommer fiskodling spela en större roll för vår försörjning i framtiden.
Algodlingar har hypats rejält i media (se tex SvT),
men kommer de närmaste decennierna inte vara av den omfattning och inriktning
att de kommer producera betydande mängder basföda. Deras inriktning är än så
länge kosmetik, kosttillskott och annat som kostar minst tio gånger mer än
basmat.
Vild mat har
traditionellt sett varit viktiga och de upplever just nu en renässans som chic
gourmetmat, stenålderskost eller cool vagabondmat i de industrialiserade länderna.
Särskilt för fattiga människor är insamlandet av vilda växter både en viktig
inkomstkälla och näringskälla. Hälften
av födan i norra Thailand är vild mat. Cirka 500 miljoner kilo bär växer i de
svenska skogarna varje år, dvs femtio kilo per person, men bara några procent
samlas in. Vild mat är inte bara växter. I södra och mellersta Sverige kan det
finnas uppemot 40 rådjur per 100 hektar och rekordsäsongen 1997/98 sköts 210
000 rådjur i Sverige, ungefär lika många som antalet slaktade lamm.
Vild mat kan säkert spela en större roll – om
vi förvaltar den rätt. Gränsen mellan odlad mat och vild mat är heller inte så
skarp, många vilda växter trivs i odlingslandskapen. Många landskap har varit
en samverkan mellan människa, jordbruk och vild miljö där man systematiskt
manipulerar miljön för att öka skörd av vilda resurser, det gäller särskilt
beteslandskapen. Mycket av det Nordamerikanska landskapet som mötte
kolonisatörerna var sådana landskap, även om de inte förstod det. Men på det
stora hela har jägar- och samlarsamhällen inte lyckats med att föda mycket mer
än en eller ett par människor per kvadratkilometer. Jordbruket ökar det hundra
gånger.
Stadsodlingar
skrivs det också mycket om i dessa dagar. Odling i staden är sannolikt lika gammalt som
staden. Det finns cirka 300 koloniträdgårdsföreningar i Sverige, och intresset
för odling i staden är stort, i både nya och gamla former. Själv är jag med i
den kollektiva Matparken i
Uppsala sedan tre år. Det har varit ett sätt att få färska ekologiska
grönsaker, bli smutsig, få motion och träffa människor jag troligen aldrig
träffat annars.
Trots allt så är det i fattiga länderna där
stadsodlingen spelar en stor roll. Cirka 800 miljoner människor beräknas vara engagerade
i stadsodling eller stadsnära odling enligt FN:s jordbruksorganisation FAO. Av
dem är 350 miljoner kommersiellt engagerade. I Hanoi produceras mer än
150 000 ton frukt och grönsaker och vart fjärde hushåll är
engagerat i det. När Sovjetunionen rasade samman försvann Kubas mycket fördelaktiga
byte av socker mot konstgödsel, och landet stod inför en försörjningskris,
förvärrad också av det amerikanska embargot. En satsning på ekologiskt jordbruk
och stadsodling var svaret, och det lyckades bra. Idag är 117 000 personer i
Havanna sysselsatta i stadsodling – fler
än antalet sysselsatta I hela Sveriges jordbruk.
Också för stadsodlingar förekommer ofta
felaktiga föreställningar om hur viktiga de är för livsmedelsförsörjning.
Uppgifter om att en viss storstads grönsaker till hälften kommer från staden,
blir plötsligt ”hälften av all mat odlas i staden”. I verkligheten produceras
nästan ingen riktig basmat (spannmål, rotfrukter, bananer, mjölk) i
städerna.
Utanför Linköping projekteras den sk
Plantagonen, en höghusodling. Dessa moderna intensivodlingar, som för
det mesta stannar på ritborden, saknar oftast det ekologiska sammanhang som
präglade de tidigare stadsodlingarna. De använder inte kompost eller
skörderester och de odlar inte heller i jord, utan i stenull. Näring tillförs
som steriliserad droppbevattning, luften koldioxidgödslas och man använder
konstljus eller tillskottsbelysning.
Man kan uppnå väldigt höga skördar i sådana
superintensiva odlingarna. I holländska växthus skördar man upp emot 60 kg tomater
per kvadratmeter –minst 10 gånger mer än vad som skördas på vanliga åkrar.
Systemen är mycket dyra och används bara för produkter som gurka, tomat,
paprika och sallad, förvisso nyttiga men i stort betydelselösa för
försörjningen av en växande befolkning. Det samma gäller hydrokultur,
växtväggar, takodlingar och andra liknande system.
Och så var det där med syntetisk mat, visst
förekommer det. Man framställer t.ex. syntetiskt vanillin från rutten granved,
urea används som tillskottsfoder som gör att kor kan bättre tillgodogöra sig
halm eller annat grovt växtmaterial, och syntetiska aminosyror gör att man kan
föda upp höns på billig majs.
I
dagarna har man serverat en syntetisk hamburgare som tagits fram med betydande insatser,
2,5 miljoner har satsats hittills. ”Det fiffiga med det odlade köttet är att
produktionen kan ske i‑stort sett utan belastning av jorden eller påverkan på
klimatet” skrev SvD i
en artikel 2007 där man sade att det bara skulle ta åtta år innan
produkterna skulle finnas i affärerna. Men syntetisk kött felar på båda
punkterna: Det är mycket långt kvar att jobba fram något som fungerar. Till och
med de som står bakom den syntetiska hamburgaren säger att det kommer ta tjugo år innan
tekniken är mogen (och det har man sagt om fusionsenergi sedan sextiotalet...).
Fördelarna med syntetiskt kött är inte alls så stora som de framställs.
Forskarna undviker att tala om att också syntetisk kött kommer behöva odlat
”foder”. De jämför kornas omvandling av gräs till protein med deras
laboratorieomvandling av soja, alg eller majsprotein till köttmassa. Men den
mer rättvisande jämförelsen borde vara med fisk, kyckling eller gris. Och då är
omvandlingen i laboratorier sällan särskilt imponerande.
Men syntetisk mat kan ju också vara
vegetabilisk, svamp eller bakterier. Ett sådant exempel är quorn (som jag
skrivit mycket om tidigare). Men också dessa behöver ju ”foder”. Att
omvandla soja eller spannmål i tankar till något nytt – är inte det minsta
nytt. Tofu och öl är två sådana exempel. Visst kommer vi människor säkert hitta
nya sådana metoder. Men på det stora hela handlar det om livsmedelsförädling
och inte primärt om matproduktion.
I själva verket är termen ”syntetisk mat”
missledande. Den dag vi har mat framställd av olja eller någon annan
icke-biologisk råvara kan vi kanske prata om syntetisk mat. Men det faktum att
vi på alla möjliga sätt försöker ersätta olja med odlade biologiska råvaror
talar för att det är betydligt enklare att omvandla liv till energi än
energi till liv.
Jordbruket har genomgått en enorm
effektivisering, specialisering och mekanisering de senaste 100 åren. Men
själva grunderna för jordbruket har ändrats väldigt lite. Det är fortfarande
odling av spannmål som försörjer större delen av mänskligheten, även om en
större del numera tar omvägen via gris eller kyckling. Att så lite ändrats
beror nog inte på brist på ansträngningar eller försök eller brist på teknik
eller vetenskap. Utan på att den bas som vi byggt upp den mänskliga
civilisationen på helt enkelt är rätt solid. Och det är bäst att vi vårdar de resurser som behövs
för att driva jordbruk snarare än att sätta vårt hopp till andra hippa sätt att
skaffa käk på.
*Jag har
skrivit en serie av artiklar om hur vi skall kunna föda en växande befolkning. För
att få fram mer mat kan vi utöka arealerna som vi odlar på och öka skördarna på de existerande arealerna. Vi kan också
minska
svinnet i hela livsmedelskedjan. Ett annat alternativ är ändra
kosten, det vill säga byta grödor till sådana som ger mer mat per
ytenhet eller förändra våra matvanor till sådant som kräver mindre resurser,
till exempel äta mindre kött. Det här är den sista artikeln i serien och
handlar om hur vi kan producera mat på annat sätt än genom odling.
3 comments:
Hej!
Jordbruk är det som till stor har försatt oss i den situationen vi befinner oss.
Det finns odlingsarealer så det räcker men allt hittills har utgått från ingen vill jobba som trädgårdsmästare/bonde och allt har satsats på produktion per arbetstimme. Om man istället titta på att maxa produktion per m2 så ser man att man kan få hur mycket som helst.
Filmtips: http://www.youtube.com/watch?v=8nLKHYHmPbo
vjcgfhge
aloallq
Post a Comment