På grund
av det stora behovet av mark för odling av foder så drar många slutsatsen att
de som i dag är hungriga skulle få mer mat av att rika länder åt mindre
kött. Men det är i stort ett felslut. Visst behöver köttproduktionen begränsas
av miljöskäl, men de största miljövinsterna finns i att minska konsumtionen av alla
de tomma och dyra kalorierna och det stora svinnet.
Hur det vi
äter påverkar möjligheterna att föda en växande befolkning handlar det här
inlägget (som är det fjärde inlägget* om hur vi kan föda världen) om.
Det är
självklart att olika matvarors produktion tar olika mycket resurser i anspråk. Det
som främst diskuteras är kött, där det bland annat föreslagits köttskatt (Jordbruksverkets
förslag om det fanns i Hållbar
köttkonsumtion). Invändningarna är att det går åt mycket mark, energi eller
vatten för att odla djurfoder och att det sker stora utsläpp av växthusgaser
från djurhållningen, främst metanutsläpp från nötkreatursuppfödningen.
Inlägget
diskuterar inte om det är principiellt etiskt fel eller rätt att döda djur för
att äta. Om man anser det så är ju den andra diskussionen rätt ointressant.
Vår
köttkonsumtion har ökat kraftigt, och det gör den i alla länder där inkomsterna
ökar. Brasilianarna äter exempelvis redan mer kött än svenskarna och kinesernas
köttkonsumtion har ökat från mindre än 4kg
per person 1960 till mer än 50 kg i början på 2000-talet.
En stor del
av åkermarken används för foderodling. Enligt Lester Brown (Hungerns planet)
används 35% av spannmålsarealen till foderodling. I Sverige odlas foder på cirka
70 procent av åkerarealen (vi exporterar faktiskt betydande mängder foder varje
år, samtidigt som vi importerar annat foder, och kött). Huvuddelen av
spannmålen går till uppfödningen av grisar och kyckling. Det är främst de
djurslagens kött som ökar globalt. Kor, får och getter kan och bör äta gräs och
utgör då ingen direkt konkurrent till människan om mat. Men i ökad utsträckning
får de också spannmål och annat kraftfoder, till exempel soja.
Vi äter nästan 10 gånger mer kyckling än för 50 år sedan! |
Medan
mängden kött ökat så har andelen
av matkostnaderna som läggs på animalier inte alls ökat, utan tvärtom. I
början på 1900-talet använde ett hushåll i Stockholm 54% av sina matpengar på
animalier, med i början på 2000-talet var animaliernas andel av kostnaderna
nere på 37%. Det är i själva verket att kött har blivit så billigt som
förklarar varför konsumtionen ökar. Och det har blivit billigt genom två
huvudorsaker: Priserna för spannmål och soja har minskat kraftigt (se diagrammet nedan) och
djuruppfödningen har industrialiserats. En stor del av den ökade konsumtionen
kan på så sätt sägas vara produktionsdriven snarare än konsumtionsdriven, det
visas ju också av att kycklingkonsumtionen har ökar väldigt mycket snabbare än
nötköttskonsumtionen.
Vi hör ofta
att köttproduktion förbrukar mycket vatten. Men vad de flesta inser inte att
man då räknar allt regn som faller på betesmarker som att djurproduktionen har
”förbrukat” det vattnet. Kor, getter eller får som betar naturbetesmark i
Hälsingland, Namibia
eller Montana
går på mark som inte lämpar sig för växtodling då den är för kall, för mager
eller för torr. Det skulle därför inte bli mer mat för att man tog bort de
djuren, tvärtom.
Men
utökningen av betesmark har på senare tid delvis skett i regnskog, vi har sett
hur köttproduktionen expanderar i Amazonas, vilket är negativt för biologisk
mångfald och växthuseffekten. Samtidigt har vi i Sverige, och i många andra
länder, stora arealer naturbetesmark som inte utnyttjas, eller som har fått
växa igen, tidigare betades också skogsmark. Vi använder bara några procent av
den betesmark som användes för 150 år sedan.
Det är i stort ekonomiska faktorer som avgör den här utvecklingen.
Så var det där med metangasutsläppen. Det är
otvivelaktigt så att det pyser metan ur kor och andra idisslare, och metan är
en potent växthusgas. Metanutsläppen från idisslarna motsvarar cirka 5% av växthusgasutsläppen, tillräckligt för att vi skall vara bekymrade. Metancykeln är komplicerad och det finns en rad faktorer som
man behöver ta under övervägande:
1. Relationen ”naturliga” idisslare och
tamdjuren. Om vi ersätter en älg med en ko så har vi inte minskat
metanutsläppen nämnvärt eftersom båda är idisslare. Det beräknas att den
amerikanska prärien var hem åt lika många bison som det nu finns kor på den,
och metangasutsläppen var sannolikt liknande. Det är säkert så att vi globalt
har fler tama idisslare än det antal av de vilda släktingarna som ersatt, men
likväl så är det ett relevant perspektiv. Det är ju ökningen av
metangasutsläppen som är ett problem.
2. Idisslarna utsöndrar metan genom att grovt
material (gräs) behandlas av bakterier. Dessa bakterier kan producera metan
också utan kor. Så finns samma bakterier också i termiter, vilka
utsöndrar metan motsvarande en femtedel av allt metan som utsöndras av
idisslare.
3. Utsläppen varierar mycket och de siffror
som finns är mycket grova uppskattningar. Eftersom kunskapen om metanutsläppens
inflytande på klimatet är ny har det knappt drivits någon forskning på hur man
skall kunna minska utsläppen. Det är mycket stora
variationer mellan olika produktionssystems metangasutsläpp.
4. Naturbetesmarker kan binda avsevärda
mängder koldioxid i form av ökad mullhalt. Denna
kolinbindning kan i gynnsamma fall helt motverka metanutsläppens bidrag till
växthuseffekten. Om betesmarken skulle plöjas upp för odling skulle
koldioxidutsläppen bli mycket omfattande. Om den skulle planteras med skog
skulle den sannolikt binda mer koldioxid.
5. Det faktum att risodlingar släpper ut ännu
mer metan än korna diskuteras helt utan det fördömande tonläge som man använder
för korna.
Men som sagt, det finns skäl att vara oroad för kornas metangasutsläpp och försöka minska dem, t.ex. genom att äta mindre kött. Den ensidiga fixeringen vid utsläppen av växthusgaser leder till att man inte tar tillräcklig hänsyn till andra viktiga miljöfrågor och djurvälfärd. Man kan mycket väl mista unik biologisk mångfald om man bara bryr sig om växthusgaser, och det är bättre att stänga in djuren i stället för att låta dem gå ute om man vill kontrollera utsläpp.
Det finns
ett direkt samband mellan vad vi äter och hur vi driver jordbruk. De traditionella jordbrukssystemen var ofta väl anpassade till
landskapet och de ekologiska förutsättningarna. Landskap, matvanor och jordbruk
hängde intimt samman och stödde varandra. Det kalla klimatet i Sverige gjorde
det lämpligt att ha ett jordbruk med stor djurhållning, framför allt av kor som
kunde äta gräs som bete eller hö. Vilket ledde till vår mjölkbaserade
blandkost. I många torra områden blev nomadiserande betesdrift den bästa
ekologiska anpassningen, och ledde till en kost bestående av kött, blod och
mjölk. Asiens konstbevattnade risodlingar kunde föda stora befolkningar på en
liten areal och medgav ingen stor djurhållning, utöver de många bufflarna som
användes som dragdjur. De kulturerna har haft en låg köttkonsumtion, men i
vissa fall kompenserat det med mycket stor fiskkonsumtion (Japan). Medelhavets
heta och karga bergslandskap passade bäst för träd och buskar av olika slag som
oliver, nötter, vin och apelsiner.
Det
är ingen tillfällighet att nästan inga jordbrukande samhällen har haft en helt
vegetarisk kost. Det finns idag i princip inga exempel på uthålliga
jordbrukssystem av baslivsmedel som är helt utan djur. Jag besökte en vegansk
odling i Japan (Does
vegan farming work?) som förvisso fungerade bra, men den producerade bara
färska grönsaker och inte baslivsmedel som ris och bönor. Bortsett från de
jordbruksmässiga problemen så skulle vi också få problem med
näringsförsörjningen. Animalieproduktionen står för viktiga källor av protein
och fett. Just fettet glöms ofta bort, trots att det globalt sett är den
största bristvaran (av de tre stora protein, kolhydrater och fett). Med
kraftigt minskad djurproduktion skulle vi få starkt ökad efterfrågan på
vegetabilisk olja, med kraftig ökning av palmoljeproduktionen med tillhörande
regnskogsskövling (palmolja är den viktigaste oljan globalt sett). Det här är
inga argument mot att minska konsumtionen av animalier, men väl emot att skippa
den.
En blandad
produktion av djur och växter i rätt proportioner har varit ett framgångsrikt
sätt att öka produktionen och
tillgången på mat, som i Indien och Mato Grosso i dag och i Sverige på
1800-talet. Många rådgivningsorganisationer propagerar för en sådan utveckling
i Afrika, där jordbrukare och boskapsuppfödare oftast varit skilda åt och i
många fall till och med olika folkslag. En ko eller några getter som äter foder
som odlats i en växtföljd kan öka produktionen av mat, inte minska den. Höns
och svin är effektiva på att ta hand om rester i bioenergi- och matproduktion –
så gott som all produktion av vegetabilisk olja har djurfoder som biprodukt. I
den mindre skalan kan de också utnyttja nischer i jordbrukslandskapet.
Det går
utmärkt att bedriva ett uthålligt jordbruk med tillräckligt hög avkastning för
att föda världen med en betydande köttproduktion. Ett sådant jordbruk behöver
dock i första hand ha kor, getter och får och färre grisar och höns än vad vi
har idag (på global nivå alltså). En rapport från FAO
från April 2013 drar slutsatsen att en övergång till ekologisk djurproduktion
utan användning av kraftfoder skulle leda till en minskning av
köttproduktionen, en bibehållen livsmedelsförsörjning och samtidigt kraftigt
minska miljöbelastningen.
Det är inte bara kött eller inte kött som är
meningsfullt att diskutera när det gäller möjligheterna att producera mer mat
från marken. Rotfrukter producerar till exempel mycket mer mat per ytenhet än
spannmål, men de är mer arbetskrävande och svårare att mekanisera, vilket är
anledningen till att vi inte odlar mer av dem. Djuphavsfisk och
växthusgrönsaker är exempel på livsmedel som är betydligt mer energikrävande än
köttproduktion, så även ur energisynpunkt är den ensidiga fokuseringen på kött i
debatten olycklig.
Den största ”vinsten” får vi om vi kraftigt
minskar konsumtionen av de tomma kalorierna. I inlägget Öl,
läsk och snacks är värre energibovar än kött visar jag att hur vi
processar, distribuerar och lagar mat spelar större roll för
energiförbrukningen än om råvarorna är vegetabilier eller animalier. Detta beror
på att livsmedelsindustrin, distributionen och matlagningen tar den absolut
största delen av energiförbrukningen. Så kallad "förädlad" mat och
dryck står för den största energianvändningen. Inte nog med det, de tomma kalorierna utgör också 42% av
alla livsmedelsutgifterna, enligt rapporten Vad kostar hållbara matvanor?
från Folkhälsoinstitutet.
Det är fortsatt ett bra kostråd att äta det
som kan produceras lokalt/regionalt på ett uthålligt sett. Och i Sverige innefattar
det helt klart kött och mjölk. Ät ditt kött och drick din mjölk – med måtta.
*För att få fram mer mat kan vi utöka arealerna som vi odlar på och öka skördarna på de existerande arealerna. Vi kan också
minska
svinnet i hela livsmedelskedjan. Andra alternativ är att producera mat
på annat sätt än genom odling, till exempel uthållig jakt och fiske,
samlande av växter och syntetisk mat. Slutligen kan vi ändra kosten, det
vill säga byta grödor till sådana som ger mer mat per ytenhet eller förändra
våra matvanor till sådant som kräver mindre resurser, till exempel äta mindre
kött.
Texterna
bygger i stor utsträckning på boken Jorden
vi äter.
3 comments:
Du lägga till betesdjurens betydelse för pollinerarna. Utan betesmarker -> betydligt färre pollinerare -> grönsaks- och fruktodling slutar fungera.
"Så gott som alla växter som är roliga att äta kräver pollinerare"
Jonas Ericson
"Så gott som alla växter som är roliga att äta kräver pollinerare" - intressant perspektiv. Nu vet jag i och för sig inte om det helt stämmer. För frukter och bär ja, men få grönsaker kräver pollinering - utom för odling av deras frö kanske?
Biologens perspektiv kontra den praktiske lantbrukarens... ;-)
Om nu grönsaker är roliga att äta...
Det stämmer nog att det går att få fram frön till flertalet grönsaker i växthus med insläppta pollinerare som man i sin tur har odlat fram, så just grönsaker kanske klarar sig med "konstgjord befruktning".
Men ännu tråkigare att äta blir de om de inte utsätts för lite stress i form av lindriga insektsangrepp - det är ju deras försvarsämnen som ger de bittra och skarpa smakerna. Men det går kanske att hitta något sätt att få fram dem också.
/J
Post a Comment