"Jordbruket smakar mer än det kostar" var rubriken på den artikel som jag och Ann-Helen Meyer von Bremen skrivit till Ordfront. Nu var det inte vi som skrivit rubriken - jag hade nog hellre vänt på det hela.
Artikeln finns att läsa på Ordfronts hemsida - eller nedan.
Att ifrågasätta marknadsanpassningen av jordbruket i Sverige verkar
vara värre än att slakta heliga kor i Indien. Men det är intellektuellt
oärligt att påstå att det går att förena ett jordbruk som ska
konkurrera på en global marknad med satsningar på gastronomi, ekologi,
ekosystemtjänster, småskaligt och djurvälfärd.
Jordbruket beskrivs ibland som ett marginellt särintresse, eftersom
det bara står för knappt två procent av jobben, men den analysen bygger
på en bristande insikt om vad jordbruk är. Jordbrukslandskapen täcker
halva jordens landyta och är därför människans största ingrepp i
naturen. Det är inte bara grunden för vår överlevnad utan också en
viktig hörnsten i vår kultur och vårt samhällsbygge.
Industrialiseringen av jordbruket, pådrivet av den internationella
konkurrensen, har utarmat den biologiska mångfalden och skapat ett
alltmer ensidigt landskap som gör det svårt för naturens livsnödvändiga
tjänster att fungera. Jordbruket har utvecklats till en
komponentindustri – genetiskt material utvecklas av ett fåtal
jätteföretag, foder produceras i vissa områden, djur föds upp i andra,
slaktas i ett tredje och görs till korv i ett fjärde och säljs i det
femte landet.
Matens utarmning är ett växande problem för våra sinnen, vår hälsa,
vår gastronomi och kultur. De senaste skandalerna på livsmedelsområdet
visar också konsekvensen av den allt hårdare prispressen på maten, men
också hur beroende vi är av ett fåtal aktörer och deras produkter och
system. När något går fel sprider det sig som en löpeld i hela systemet.
När alla världens bönder ska konkurrera med varandra, oavsett
förutsättningar, leder det till att de slår ut varandra. Europas stater
och bönder sätter sitt hopp till olika typer av kvalitetssatsningar på
ekologiska livsmedel, regional mat osv. Dessa olika initiativ kan
fungera bra för en begränsad grupp av bönder, men ändrar inte det faktum
att huvuddelen av jordbruket rör sig i en annan riktning. Ekologiskt
jordbruk har exempelvis efter 30 år av stora satsningar en marknadsandel
på 3-4 procent och marknadsandelen för svenskproducerat ekologiskt är
ännu mindre. Det är ett gott exempel som är värt beröm och uppmuntran,
men att tro att konsumenterna frivilligt ska ta över alla
samhällskostnader och ersätta kollektiva nyttigheter i sina inköpsbeslut
är inte bara orealistiskt utan också en i grunden felaktig tanke.
I direktiven för regeringens nyligen tillsatta jordbruksutredning
står att omvandlingen av lantbruket helt ska styras av ”hårdare
internationell konkurrens” och en ”strävan mot ökad marknadsanpassning”.
Det saknas helt målsättningar för jordbrukets andra funktioner som
bevarandet av biologisk mångfald, utformning av landskapet och
utveckling av landsbygden. Det finns ingen riskanalys för hur jordbruket
ska klara kraftigt ökade energipriser, klimatförändringar eller andra
chocker som påverkar vår livsmedelsförsörjning – vi saknar idag helt
sådan beredskap. Inte heller något om hur vi ska hantera de stora
miljökostnader som jordbruket orsakar eller vilken påverkan som det
industriella jordbruket har på vår mats kvalitet och i slutändan vår
hälsa.
Men varför kritisera konkurrensen, den har ju gett oss historiens
billigaste mat? Baksidan av den röda prislappen är att räkningen skickas
någon annanstans:
- Enligt expertrapporten European Nitrogen Assessement
orsakar kvävegödslingen inom EU kostnader på mellan 20 och 150 miljarder
euro. Det är mer än vad lantbrukarna tjänar på kvävegödslingen i form
av ökad skörd. Lantbrukets ”vinst” blir samhällets kostnad.
- I Sverige fann Livsmedelsverket att två tredjedelar av alla
frukter och grönsaker som såldes innehöll rester av kemiska
bekämpningsmedel år 2010. I frukt fanns 103 olika bekämpningsmedel och i
grönsaker 85 stycken. Det är givetvis ingen som kan säga vad effekterna
blir av en sådan cocktail, men att det blir en effekt råder det nog
ingen tvekan om.
Jordbruket betalar i princip nästan inga av sina externa kostnader,
den nuvarande regeringen har i stället minskat de blygsamma avgifter som
jordbrukarna betalade för till exempel konstgödsel. Anledningen är som
alltid hänsyn till ”den internationella konkurrenskraften”.
Vi behöver en jordbrukspolitik, inte bara för jordbrukets skull utan
för vår framtida överlevnad. Jordbrukspolitiken borde bland annat leda
till att:
- Jordbruket minskar sin negativa miljöpåverkan och samtidigt stimuleras till att utföra de miljötjänster vi behöver.
- Vi får fler arbetstillfällen inom lantbruket så att det även blir socialt och kulturellt uthålligt.
- Jordbruket och vår livsmedelsförsörjning kan klara av kraftigt
ökade energipriser eller andra störningar i det globala handelssystemet.
- Jordbruket och livsmedelsförädling och distribution levererar högvärdig och säker mat till rimliga priser.
Kapitulationen för marknadskrafterna leder till motsatsen.
No comments:
Post a Comment