FAO:s
senaste (2012) uppskattning är att världen behöver cirka 60 procent mer mat år
2050 jämfört med 2006, baserat både på ökad befolkning och på ökad konsumtion
av främst kött. Det verkar som en svår, nästan omöjlig, uppgift. Men samtidigt
uppskattar FAO i sin mest omfattande undersökning att jordbruksproduktionen de
senaste femtio åren ökade med mellan två och en halv och tre gånger.
Det är lite konstigt att vi ständigt diskuterar om maten kommer räcka för en framtida befolkning på 9-10 miljarder. Befolkningen har fördubblats flera gånger om de senaste hundra åren, och på de fyrtio åren mellan 1960 och 2000 fördubblades den från 3 till 6 miljarder. Den ökningstakten kommer vi inte se igen. Det är inte alls är sannolikt att jordens befolkning kommer fördubblas igen.
Det är lite konstigt att vi ständigt diskuterar om maten kommer räcka för en framtida befolkning på 9-10 miljarder. Befolkningen har fördubblats flera gånger om de senaste hundra åren, och på de fyrtio åren mellan 1960 och 2000 fördubblades den från 3 till 6 miljarder. Den ökningstakten kommer vi inte se igen. Det är inte alls är sannolikt att jordens befolkning kommer fördubblas igen.
För att få
fram mer mat kan vi utöka arealerna som vi odlar på och öka skördarna på de
existerande arealerna. Vi kan också minska svinnet i hela livsmedelskedjan. Andra
alternativ är att producera mat på annat sätt än genom odling, till exempel uthållig
jakt och fiske, samlande av växter och syntetisk mat. Slutligen kan vi ändra kosten,
det vill säga byta grödor till sådana som ger mer mat per ytenhet eller
förändra våra matvanor till sådant som kräver mindre resurser, till exempel äta
mindre kött. Jag tänkte skriva lite om dessa olika pusselbitar. Först ut är "öka arealerna":
Samtidigt som befolkningen ökat kraftigt så har den använda åkermarken varit nästan stabil i ett globalt perspektiv. I de rika länderna i världen har den i de flesta fall minskat kraftigt.Den svenska åkerarealen hade sitt max 1930 och betesmarken redan 1880 (då vi var hälften så många människor som nu).Landets totala åkerareal uppgick år 2009 till 2,64 miljoner hektar (2 643 350). Nitton år tidigare (1990) var arealen 2,84 (2 844 592) miljoner hektar. På 19 år minskade Sveriges åkerareal med en yta motsvarande 287 000 fotbollsplaner (SCB).
Stora arealer jordbruksmark, ofta den allra bästa, har bebyggts som i fallet med familjen Göranssons gård i Burlöv. I andra fall överförs jordbruksmark till natur som när man höjer nivån i sjöar som tidigare sänkts för odling, exempelvis av Hornborgasjön. I USA har 16 miljoner hektar tagits ur produktion av miljöskäl. I många länder, inte minst i Sverige, minskar åkerarealen helt enkelt för att det inte är lönsamt att odla den. Jordbruksverket uppskattar att hela 800 000 hektar mark i Sverige är ”överskottsareal”. I EU minskade den från 53% av all areal till 44% på bara 18 år.
Jordbruket i världen använder cirka 37 procent av all
tillgänglig mark, knappt 5 miljarder hektar, varav det mesta är betesmark. Åkerarealen
utgör cirka 1,5 miljarder hektar. Under perioden 1960 till 2000 ökade
åkerarealen med bara 5 miljoner hektar per år, en ökningstakt långt under
befolkningsökningens. Det låter kanske alarmerande men skördeökningarna har
varit så stora att det inte funnits någon anledning att odla upp mer.
Man ser gott om outnyttjad åker i det svenska landskapet. |
Enligt FAO:s beräkningar skulle så mycket som
26 procent av jordytan kunna vara åker, det vill säga totalt cirka 3,3
miljarder hektar jämfört med dagens 1,5 miljarder. Det mesta av
expansionsmöjligheterna finns i Sydamerika och Afrika.
Det låter ju jättebra,
det är bara att plöja mer mark!
Men det är fyra problem med tillgången på mark
och expansion av åkermark.
Det första är att nyodling oundvikligen sker
på bekostnad av andra ekosystem som regnskog, savann eller våtmark. Det leder
till en förlust av biologisk mångfald, vi stör viktiga globala kretslopp, vi
bidrar till växthuseffekten och vi minskar de naturliga buffertar som behövs
för att våra ekosystem ska fungera. Därför är så gott som alla experter överens
om att vi behöver bevara det mesta av den ”orörda” naturen och inte öka
åkerarealen särskilt mycket.
Det andra problemet är var marken finns och vem
som äger den. De fattiga länderna har bara hälften så mycket åkermark per
person jämfört med de rika länderna och den mark de har är genomsnittligt
sämre. Många av länderna med snabbt ökande matbehov har också brist på vatten.
Indien är ett exempel på ett land som har brist både på åkermark och på vatten.
För rika länder är det inget större problem att inte producera all sin egen
mat, Norge klarar sig bra med femtio procents självförsörjning, men fattiga
länder har helt enkelt inte råd att importera mat i den skalan. Problemen
förstärks av att de fattiga i fattiga länder har ännu mindre tillgång på mark
och andra resurser och ännu mindre möjligheter att köpa mat.
Det tredje problemet är konkurrens om åkermark
för annat än produktion än mat. Vi har nämnt bebyggelse och vägar, till det kan
vi lägga gruvor, golfbanor och en rad andra användningsområden. I takt med
stigande energipriser kommer energiproduktion på åkermark att öka.
Jordbruksmark kan tas i anspråk för vattenkraftsdammar och för solenergifält.
Men den sannolikt största användningen kommer att vara för odling av
bioenergigrödor.
Slutligen förloras jordbruksmark genom erosion
eller förgiftning. Om den fortgår måste vi ta ny
mark i odling för att kompensera den som förstörts.
I kommande bloggposter kommer jag diskutera de andra pusselbitarna i vår framtida livsmedelsförsörjning.
Texterna bygger i stor utsträckning på boken Jorden vi äter.
No comments:
Post a Comment