Mat och jordbruk
engagerar. Tyvärr är det oftast mindre viktiga dagsfrågor som engagerar, medan
de stora trenderna inte förstås eller tas så mycket för givna att de inte går
att diskutera – vi vill ju trots allt inte ägna tid åt ”sån’t som ändå inte går
att ändra på”.
Det som i stort
styrt jordbruket de senaste 150 åren är marknadsanpassning med global
konkurrens och ersättning av mänsklig arbetskraft med maskiner drivna med
extern energi.
Jordbrukets
specialisering, förlusten av biologisk mångfald, kemikaliseringen, utslagningen
av småbönder, industrialiseringen av djurhållningen, dominansen av vete, soja
och majs, utlakningen av näringsämnen och alla de andra problemen blir
begripliga när vi relaterar dem till dessa två megatrender.
Mellan 1960 och 2000
fördubblades jordens befolkning, från 3-6 miljarder. Vi har nått ”peak-child”, befolkningen
kommer inte att fördubblas en gång till utan planar ut mellan 9 och 10
miljarder. Det är givetvis ingen barnlek att producera mat för ytterligare 3
miljarder, men det är fullt möjligt. Frågan är snarare hur – och vem som skall
äta sig mätt.
Mat är historiskt
sett mycket billig, men ändå är folk hungriga.
Vi eldar värphöns
och spannmål - för att det lönar sig.
Vi slänger massor
med mat – för att den är för billig.
I grund och botten
bestäms vad som odlas och vem som är hungrig av vem som har pengar. Pengar att
köpa mat för eller att investera i odling.
Susan Mkandawire i Zambia bearbetar sin åker |
Fattiga bönder i
u-länderna konkurrerar med jättejordbruk i USA och Brasilien. Lite förenklat
skulle man kunna säga att deras muskelkraft konkurrerar med olja. Eftersom ett
fat olja innehåller energi motsvarande 12 människors arbete ett helt år, så
förstår man varför dessa småbönder är fattiga – och kommer att fortsätta vara
fattiga. Även svenska bönder har svårt i en internationell konkurrens, pga av
klimat, geografi, ägandestruktur, samhällskrav och allmänt kostnadsläge.
Undantaget är de som både har råd och förutsättningar för att fortsätta
fördubbla produktionen vart tionde år – i stort redan stora gårdar i de bygder
som har bäst förutsättningar.
Om vi inte förstår
effekterna av marknaden och konkurrensen på jordbruket kommer vi aldrig vare
sig kunna förstå varför det ser ut som det gör – eller hur vi skall kunna
förändra det.
Samtidigt som vi
pratar om brist på mark och svält så bygger vi på den bästa åkermarken. Det
finns gott om oanvänd åkermark. Minst 10 miljoner hektar är oanvänd inom EU. T.o.m.
Japan som har så lite mark och importerar hälften av sin mat har mycket oanvänd
mark.
Problemet är inte
brist på möjlig åkermark utan att marken behövs för det andra levande, för
naturen – för dess egen skull. Men också för att vi behöver naturen för vår
överlevnad, för klimatreglering, för genetiskt material och mediciner, för
omvandling av avfall till nya resurser etc.
Den största
ökningen av matproduktionen de sista 50 åren är från förbättrade metoder och
bevattning och inte från utökad areal.
Mellan 1960 och
2000 fördubblades befolkningen och köttkonsumtionen ökade kraftigt, medan
åkerarealen ökade med bara 15 procent. Också i framtiden kommer ökade skördar per
ytenhet vara viktiga. Skördarna ligger långt under vad som är möjligt i de
flesta områden.
Det är imponerande
att skörden per ytenhet har ökat mellan två och tre gånger på femtio år. Men en
mycket
viktigare utveckling för jordbruket och marknaden för mat är att
arbetsproduktiviteten har ökat minst hundra gånger under samma period. Och det
är här skillnaden är mycket stor mellan fattig och rik, inte i skörd per
ytenhet. Bangladesh lär producera mest mat i världen per ytenhet.
Och hur är det med
landskapet och naturen som jordbruket skapar? I Japan har man beräknat att
värdet på de landskaps och miljötjänster som jordbruket utför är lika stort som
produktvärdet.
Genom EU stöd får
bönderna så kallade miljöersättningar. Dessa ersättningar utgör bara några
procent av jordbrukets intäkter – och kommer därför att spela en endast
marginell roll för hur jordbruket drivs.
Det är här som de
stora konflikterna finns, mellan de olika typer av produkter och tjänster som
jordbruket skall producera. Särskilt dramatiskt är det om jordbruket skall
producera många fler produkter, miljötjänster och energi, samtidigt som energin
blir allt dyrare – vilket allt talar för.
Den industriella
och kemikaliserade jordbruksmodellen innebär extrem specialisering som i sin
tur behöver konstgödsel och bekämpningsmedel – ständigt mer, men med minskande
marginalnytta. Modellen har nått vägs ände. Att producera mer – med mindre
insatser, det är den svåra ekvationen. Ekologiskt jordbruk försöker
göra just det.
Ekologiskt jordbruk
står för en annan modell som kräver omfattande ändringar i systemen: slut
kretslopp också från staden; koppla ihop växtodling och djurproduktion – igen.
Mer mångfald i produktionen, växelbruk inom gården, ett rikt utbyte mellan
gården och den omgivande naturen. Fler händer, ögon, öron och näsor i
jordbruket.
Men de två
megatrenderna marknadsanpassning och ökad arbetsproduktivitet gynnar inte
ekologiskt jordbruk. Vill vi ha ett sådant jordbruk behöver vi skapa motkrafter
som är lika starka som dessa. Och det är lättare sagt än gjort.
(Först publicerad på Newsmill)
(Först publicerad på Newsmill)
No comments:
Post a Comment