Thursday 19 May 2011

Facebook i Luleå - ström för 16000 villor och 8 dieselkraftverk....

Det pratas ju ofta om att den moderna tekniken är energisnål, och därför så kommer vår energiförbrukning kunna minska. Men det bygger delvis på myter och delvis på missförstånd. Nu planerar t.ex, Facebook en serverhall i Luleå.Norrländska socialdemokraten Aftonbladet Dagens nyheter  Affärsvärlden

Den kommer göra av med lika mycket energi som 16,000 villor. Utöver det så kommer den behöva ha dieselkraftverk för reservström, vilka kommer förbruka 800 liter diesel i timmen. Vissa beräkningar visar att internet nu tar flera procent av världens energiförbrukning. Den mobila datatrafiken är också mycket energikrävande. 

Jag skrev ett längre inlägg på engelska om Green Internet - a pie in the sky för ett år sedan. Jag hade ett frågetecken efter rubriken - förstår inte varför. Den nya tekniken ersätter sällan gammal teknik, utan den lägger sig över gammal teknik. Inte ersätter Facebook någon annan grå och smutsig teknik. Inte använder vi mindre prylar för att vi hart Facebook, eller åker mindre bil. Visst finns det ny teknik som spar energi, så har det alltid varit, det är inget speciellt för IT sektorn. Men tanken att IT skulle på något sätt minska den totala energiförbrukningen, är bara en tanke, en myt

Lite Facebook data:

Facebook numbers

  • Facebook has more than 500 million active users.
  • Facebook is currently the world’s most popular web site, with more than 690 billion page views each month.
  • Facebook currently accounts for about 9.5% of all Internet traffic, slightly more than Google.
  • There are 100 million new photos uploaded to Facebook every day.
  • Facebook infrastructure must support platform services for more than 1 million web sites and 550,000 applications using the Facebook Connect platform.
från http://www.aeromental.net/2011/01/05/facebooks-servers/

uppdaterat 7 jan 2013.
Dagens eko om säkerheten

 

2 comments:

Anonymous said...

IT är mer än Facebook. IT möjliggör en sällan skådad optimering av resurutnyttjande i alltifrån elproduktion till lagerhållning av gods och uteffekt i motorer. Facebook är jag sannerligen ingen vän av men att återgå till internpost-eran tror jag inte skulle vara till nytta för varken människan eller miljön.

Gunnar Rundgren said...

Jo visst möjliggör IT optimering av resursutnyttjande. Men samtidigt krävs det ingen större observationsförmåga för att se att allt det runt omkring kräver mycket stora materiella investeringar och konsumtion. Mobiltelefoner, datorer, plattor, master, bredband osv är inte alls betydelselösa, och IT infrastrukturen tar mycket mer energi än vad många inser. I det enskilda fallet kan det tyckas som en besparing - men på systemnivå är det ofta tvärtom.