Det var inte mycket
som blev rätt när landets ledande morgontidning gjorde ett diagram på
växthusgasutsläpp från olika livsmedel. Men tyvärr fanns en del av tokigheterna
redan i den rapport
som EAT-Lancet kommissionen nyligen publicerat. Man blandar ihop enheterna för
växthusgasutsläpp och struntar i mer än hälften av utsläppen.
I den debattartikel som ett antal av författarna till EAT
rapporten publicerade i Dagens Nyheter finns ett diagram som ser ut så här:
DN:s diagram
Diagrammet påstås visa växthusgasutsläpp per portion. Men
det gör det inte.
Till att börja med har DN blandat ihop engelskans ”serving”
med ”portion”. De är inte samma sak på engelska, portion är hela måltiden,
medan serving anger hur mycket av en viss ingrediens som brukar ingå i en
portion. DN lyckas röra till det ytterligare genom att ange konsumtion per dag
för en del av produkterna i tabellen, men inte alla. DN har också felöversatt ”roots”
till rotfrukter, medan EAT avser stärkelserika rotfrukter som potatis och
kassava.
Men också EAT-versionen av diagrammet (se nedan) är konstig. Det är svårt att förstå
var man hittat just de här kvantiteterna. De är definitivt inte det som anses
vara normala i Sverige (28 gram kött eller 28 gram potatis är ju extremt litet
på tallriken, det är en mycket, mycket liten potatis och en hyfsat stor
köttbulle). 2,4 dl mjölk eller grönsaker är ju däremot relativt rimliga storlekar
till måltiden. EAT anger ingen källa till var man har hittat de där orimliga kvantiteterna
(diagrammet skall inte blandas ihop med det som visar den kost de
rekommenderar).
Det är också det ett synnerligen oortodoxt sätt att jämföra
matvaror. Inget sätt är perfekt, men det är betydligt vanligare att mäta utsläpp
per kg eller per kalorier eller per protein eller någon form av sammansatt
näringsindex. EAT författarna är medvetna om det, men föredrar detta sätt
eftersom man annars skulle redovisa en mycket större miljöpåverkan av i första
hand grönsakerna eftersom de är näringsfattiga. De skriver
uttryckligen i sin rapport: ”using kcal to measure their environmental effect would
indicate that some vegetables have high environmental footprints whereas, from
a per serving basis, their environmental effects are low.” Detta är desto mer
anmärkningsvärt eftersom man samtidigt rekommenderar en kraftig ökning av
konsumtionen av frukt och grönt.
EAT:s diagram
Den där förvirringen är dock inte det värsta i sammanhanget.
Enheten i DN:s diagram är ”växthusgaser” (CO2). Men det är helt fel. I EAT:s eget diagram är
enheten i stället CO2-
ekvivalenter, vilket inte alls är det samma som CO2.* Enheter är
viktiga, särskilt för sådant som påstås vara vetenskap. I det här fallet visar
det sig att även EAT:s diagram anger en felaktig enhet. De beräkningar som EAT använder för olika
livsmedels påverkan på klimatet bygger på den artikel som Springmann m.fl.
publicerade i Nature i den 10 oktober, Options for keeping
the food system within environmental limits (på sidan 25 i EAT
rapporten skriver man att det är källan). Denna artikel redovisar endast metan
och lustgasutsläppen från olika livsmedel, koldioxidutsläppen från livsmedlen är inte
alls medräknade. DN:s diagram anger således en enhet som uttryckligen inte alls
har mätts, medan EAT diagrammet också är mycket vilseledande eftersom man inte redovisar att det enbart gäller metan och lustgas.
De värden som Springmann använder avviker därför
radikalt från de värden för växthusgasutsläpp man får från andra vederhäftiga källor, det gäller
särskilt för grönsaker och vegetabiliska oljor. Några exempel:
Utsläpp CO2e
per kg vara
Springmann
/ EAT
|
Andra
källor
|
|
Nötkött
|
32,5
|
50 (Poore &
Nemecek) (från biffkor)
16 (Poore &
Nemecek) Från mjölkproduktion)
17-40 (Mat o
klimatlistan)
|
Kyckling
|
1,4
|
6 (FAO)
1,7-4 (Mat o
klimatlistan)
|
Vete
|
0,23
|
0,62 (Poore &
Nemecek)
|
Bönor
|
0,23
|
0,81 (Poore &
Nemecek)
0,2-1,4 (Mat o
klimatlistan)
|
Grönsaker
|
0,06
|
0,4-2,1 (Poore &
Nemecek)
0,1-6,5 (Mat o
klimatlistan)
|
Potatis
|
0,07
|
0,1-1 (Mat o
klimatlistan)
|
Vegetabilisk olja
|
0,67
|
3,6 rapsolja (Poore &
Nemecek)
5,4 olivolja (Poore &
Nemecek)
|
Palmolja
|
1,85
|
Värdena från Poore & Nemecek och FAO är globala
genomsnitt, medan värdena från Mat och klimatlistan är värden för sådant som
konsumeras i Sverige och därför inte jämförbara på samma sätt, jag tog bara med
dem upplysningsvis.
Vad gäller grönsaker är det värt att notera att den stora trenden
de senaste femtio åren har gått från grova näringstäta grönsaker till
sallatsgrönsaker med litet näring och stora utsläpp, dvs större delen av
grönsakerna i de rika länderna har utsläpp som är 15-50 gånger större än
värdena i EAT rapporten.
Valet att bara mäta metan och lustgas har mycket stor
betydelse för hur proportionerna av olika matvarors växthusgasutsläpp ser ut,
och det överdriver kraftigt de relativa utsläppen från animalieprodukter, och
framför allt de från idisslande djur. Detta förstärks ytterligare av att
utsläppen bara är beräknade i jordbruksledet. Att publicera en tabell som
uttrycker utsläpp per portion som inte räknar in alla de omfattande utsläpp som
sker efter gårdsgrinden är också mycket missvisande. **
Det finns mycket mer att säga om detta. Beräkningarna av metan
och lustgasutsläpp
från animaliekonsumtionen har stora variationer och osäkerheter, och
omräkningen av dem, i synnerhet metan, till koldioxidekvivalenter är allt mer
ifrågasatt, men det är en annan historia.
För den som vill fördjupa sig mer i de olika källorna till matens och
jordbrukets växthusgasutsläpp kan jag rekommendera:
Counting apples and oranges
Jordbrukets växthusgasutsläpp
Häromdagen publicerade jag andra kommentarer till EAT-rapporten.
Uppdatering: 29 januari. Nu har EAT forskarna i en debattartikel klarlagt att de har uteslutit koldioxiden. "Så varför inkluderades inte utsläpp av koldioxid i analysen? Det beror på att rapporten antar att samhället, i en strävan att nå Parisavtalet, har ställt om till helt förnyelsebara energikällor år 2050." skriver de. Det är ju en from förhoppning, men det förändrar inte det faktum att det är gravt vilseledande att utesluta koldioxiden när man redovisar olika matvarors utsläpp idag.
* Koldioxidekvivalenter (CO2e) är en metod att räkna om utsläpp av olika
växthusgaser till en och samma enhet som motsvarar 1 kg koldioxid (CO2). Se
mer här (Naturvårdverket).
** Jag påtalade misstagen i DN:s diagram för tidningen den
18 januari, men har inte fått något svar. Jag påtalade hur missvisande det är
att kalla jordbrukets metan och lustgasutsläpp för ”matens växthusgasutsläpp” när
det innebär att mer än hälften av utsläppen inte finns med, både till EAT och
Nature 14 november och har heller inte fått svar på detta.
3 comments:
Man frågar sig om Lancet över huvud taget har någon peer review?
Jag tror inte att den här rapporten är granskad, det är de vetenskapliga artiklarna som granskas. Det här är inte en vetenskaplig artikel i den meningen.
Bra tydliggjort!
Post a Comment