Jag har skrivit fyra inlägg om kolbindning i jordbruksmark,
här kommer det femte som tar upp frågan om hur stor potential denna kolsänka
kan ha och vilka typer av styrmedel som kan gynna utvecklingen, samt en
diskussion om eventuella svagheter eller nackdelar som finns.
Hur mycket kol kan
man binda i åkerjord globalt?
Uppskattningarna av detta varierar mycket som syns i
nedanstående tabell.
Källa
|
Uppskattad årlig kolbindning per hektar
|
Uppskattad global årlig kolbindning
|
0,2-0,5 Gt C
|
||
2-3 Gt C
|
||
0,4 – 1,2 Gt C
|
||
0,1-1 Gt C
|
Siffrorna ovan har räknats ut ”underifrån” genom att lägga
ihop olika forskningsresultat för observerad kolbindning. Vi kan testa
siffrorna genom att sätta dem i relation till den totala kolbalansen för
åkermark. Man
har uppskattat att växtligheten på jordens åkrar binder cirka 5 Gt C
årligen. Av det blir cirka 2 GtC skörd som används i ungefär lika delar som
foder, livsmedel och industri, förluster, utsäde osv. Rötter utgör ungefär 1
GtC årligen och 2 GtC är skörderester varav ungefär en fjärdedel används som
foder. Det betyder att det varje år finns cirka 2,5 GtC i åkermarken som ”inte
används”. En hel måste gå bort som koldioxid i form av andning av alla
organismer som finns i jorden och på annat sätt bildas i nedbrytningen av det
organiska materialet. En årlig kolbindning på 1 GtC skulle innebära att cirka
40 procent av det kol som inte används direkt för närvarande skulle kunna
lagras in. Det är givetvis ett förenklat räknestycke för att bedöma hur rimliga
uppskattningarna ovan är. Det tillkommer kolflöden tillbaks från det som går
till djur och människor i form av gödsel och kompost mm. I beräkningarna ovan
har man ofta räknat in åtgärder som bygger på en ökad nettoprimärproduktion
från åkermark, t.ex. genom odling av mellangrödor.
Det finns ungefär 1,4 miljarder hektar åkermark i världen.
Om man skulle kunna binda 1 ton kol per hektar årligen i alla jordar skulle det
motsvara 1,4 Gt C om året.
Utöver bindning i åkermark så finns det en potential att
binda kol i betesmarker. Det borde vara betydligt större potential att binda
kol i betesmark än i åkermark, eftersom betesmark inte plöjs, den har flerårig
växtlighet med djupa rötter och bortförseln av organiskt material är relativt
liten. Men samtidigt så får man beakta att rätt stora arealer betesmarker är
halvöknar med mycket låg biologisk produktion och därför begränsad potential
att binda stora mängder kol årligen (däremot
kan de ändock i längden få rätt stora förråd för nedbrytningen går också
långsamt).
Källa
|
Uppskattad årlig kolbindning
|
Uppskattad global årlig kolbindning
|
0,3 - 0,5 Gt C
|
||
0,1 – >1 t C
|
1,76 GtC
|
|
0,1-0,6 Gt C
|
||
0,3 – 1,6 Gt C
|
På samma sätt som ovan kan vi testa siffrorna ”uppifrån”. Man
skall vara medveten om att siffror för betesmark är mycket mer osäkra än de som
gäller för åkermark. Fetzel
m.fl. uppskattade 2017 den totala primärproduktionen på världens
betesmarker till 10 GtC per år, och att bortförseln i form an animaliska
produkter från denna mark motsvarade 1,4 GtC. Från det perspektivet förefaller den
globala potentialen att binda kol i betesmark vara betydligt större än i
åkermark. Det
finns mer än 3 miljarder hektar betesmark i världen, fast mindre än två
tredjedelar av den används. Om man kunde binda 1000 kg C per hektar på
halva den globala betesmarksarealen skulle det motsvara 1,5 Gt C årligen.
1 kg C motsvarar 3,67 kg CO2. 1 GtC motsvarar alltså 3,67 GtCO2, vilket i sin
tur motsvarar ungefär 10 procent av de årliga totala koldioxidutsläppen. Om vi
kunde binda sammanlagt 3 GtC i betesmark och åkermark skulle det motsvara ungefär en tredjedel av koldioxidutsläppen.
En annan fråga är hur länge denna kolbindning kan pågå.
Vissa hävdar att kolbindningen klingar av rätt snabbt, kanske på 20-40 år.
Andra hävdar att den kan pågå mer eller mindre i evighet. Det
finns inga starka teoretiska skäl till att tro att kolbindning skall klinga av
snabbt. Verkligheten är sannolikt som så ofta att ”det beror på”. Det beror
på lokala klimat och jordartsförhållanden, och det beror på vilka mekanismer
för kolbindning som dominerar och hur odlingssystemen utvecklar sig. Mätningar med kol-14 metoden visar att stora
delar av det kol som återfinns i betesmarker är flera tusen år gammalt. Grundläget för naturliga
ekosystem är att binda in kol, när de frigör kol är det oftast som resultat av
extremhändelser som brand, jordskred eller erosion. Högst sannolikt ökar kolbindningsmöjligheterna
med de ökande koldioxidhalterna i atmosfären.
Vad är då ett ton koldioxid värt? Det finns inget enkelt
svar på den frågan. Just nu är priset på en utsläppsrätt för ett ton i den
europeiska utsläppshandeln 20€, upp från bara 5€ för två år sedan. Priset för
klimatkompensation i diverse projekt är marginellt högre. Den svenska skatten
på koldioxidutsläpp är
mer än 1000 kronor per ton, dvs mer än fem gånger så hög som
utsläppsrätterna.
Man kan kanske tycka att det vore rimligt att svenska staten
kompenserade den som tar hand om ett ton koldioxid med ungefär samma belopp som
den ”tar betalt” av den som släpper ut koldioxid. Låt oss inte vara giriga utan
säga att priset skall vara 500 kronor per ton koldioxid, eller knappa 2000 kronor per ton kol. Man skulle
kunna utforma ett program för bönder som vill ansluta sig genom att göra en rad
åtgärder.
Eftersom det finns en stor osäkerhet i vad som fungerar och hur det skall passa in i odlingssystemen borde det antagligen vara i form av små moduler med poäng eller liknande som bönderna skulle kunna sätta ihop på det sätt som passar driftsinriktningen bäst. Maxpoängen kanske skulle kunna motsvara 1 ton kol per år, dvs 2000 kronor per hektar och år. Som jämförelse har ersättningen för ekologiskt jordbruk varit 1500 kronor per hektar, stöd för vallodling har varit 500 kronor per hektar och stöd för naturbete 1000 kronor per hektar (mer för särskilda marker eller särskilda skötselåtgärder).
Pris per ton kol i sex olika
former
|
Kronor
|
Kolbindning i mark
|
2000
|
Massaved: 1 m3 massaved har
cirka 200 kg kol och betalas med cirka 300 kr per m3
|
1500
|
Vete: 1 ton vete med 14% vattenhalt innehåller cirka 350 kg kol
betalas med cirka 1500 kr
|
4000
|
Halm: 1 ton halm med innehåller cirka 350 kg kol och betalas med 1000
kronor
|
3000
|
Den europeiska utsläppshandeln
|
200-800
|
Svenska koldioxidskatten
|
>4000 kronor
|
Källa: Gunnar Rundgren 2018,
Kolbindarskolan del 5 – framåt
|
Eftersom det finns en stor osäkerhet i vad som fungerar och hur det skall passa in i odlingssystemen borde det antagligen vara i form av små moduler med poäng eller liknande som bönderna skulle kunna sätta ihop på det sätt som passar driftsinriktningen bäst. Maxpoängen kanske skulle kunna motsvara 1 ton kol per år, dvs 2000 kronor per hektar och år. Som jämförelse har ersättningen för ekologiskt jordbruk varit 1500 kronor per hektar, stöd för vallodling har varit 500 kronor per hektar och stöd för naturbete 1000 kronor per hektar (mer för särskilda marker eller särskilda skötselåtgärder).
Om vi antog att hela Sveriges åker och betesareal skulle
kunna enrolleras i kolbindingsprogrammet skulle det kosta cirka 6 miljarder om
året, vilket motsvarar ungefär hälften av nuvarande jordbruksstöd. Om
programmet håller vad det lovar skulle det motsvara negativa utsläpp om 11
miljoner ton koldioxid per år, dvs en femtedel av Sveriges territoriella
utsläpp av växthusgaser eller en tiondel av de konsumtionsbaserade utsläppen. Det
bygger då på två väldigt optimistiska antaganden: 1) att kolbindningen faktiskt
skulle uppgå till i genomsnitt 1 ton per hektar och 2) att all mark skulle
ansluta sig. En mer realistisk målsättning är kanske hälften, dvs fem miljoner
ton koldioxid per år.
Exempel på åtgärder som
berättigar till kolbindningsstöd
|
|
Åtgärd
|
Ersättning
|
Odling av minst 3-årig vall i växtföljder
|
1000kr/ha för år i vall
|
Odling av 1-2 årig vall i växtföljder
|
500kr/ha för år i vall
|
Odling av mellangröda
|
300/ha
|
Användning av stallgödsel eller annat motsvarande organiskt material
per ton torrsubstans, upp till max 10 ton per hektar
|
300 kr/ton, max 10 ton
|
Nedmyllning av halm eller liknande
|
200 kr/ha
|
Tillförsel av biokol*
|
1000 kr/ton
|
Permanenta naturbetesmarker
|
300kr/ha
|
Naturbetesmarker med en viss andel träd
|
500kr/ha
|
Optimerad betesdrift på åkermark**
|
1000kr/ha
|
Källa: Gunnar Rundgren 2018,
Kolbindarskolan del 5 – framåt
* Jag har inte diskuterat biokol i
Kolbindarskolan, utan tänkte diskutera det i ett särskilt inlägg lite senare.
Men det finns mycket som talar för att biokol skulle vara ett godkänt sätt
att binda kol på i åkermark
** Jag har inte diskuterat metoder för
kolbindning i betesmark i någon större utsträckning i Kolbindarskolan. Allt
talar för att man genom en bättre skötsel skulle kunna öka kolinlagringen
väsentligt.
|
Kopplat till programmet bör det finnas ett forskningsprogram
som följer upp hur det fungerar och vilken faktisk kolbindning man kan mäta på
längre sikt. Det finns mycket annat i sammanhanget som skulle behöva utforskas,
t.ex. metoder för mätning av kolbindning och de olika banorna för kolets
omvandling till stabilare fraktioner.
Ett särskilt program skulle behövas för mulljordarna, där
det mer handlar om att minska kolförlusterna än att binda kol.
Vad händer i andra
länder?
Det finns några program i världen som ger lantbrukare
ersättning för att binda kol. I Kalifornien finns Healthy soil program där
man kan ansöka om stöd för åtgärder. Betalningen är inte per ton bundet kol
utan snarare för merkostnaderna för att göra olika typer av åtgärder. Australien
har ett statligt program för kolbindning i åker och betesmark samt andra
åtgärder för att minska växthusgasutsläppen från jordbruket. Det drivs
också projekt med kolbindning i jordbruk i flera utvecklingsländer, t.ex.
i Kenya. Finland förefaller ha integrerat kolbindning
inom ramen för EU:s jordbruksstöd. Också den
spanska regionen Murcia har ett stöd för kolbindning.
Problem och
invändningar
Den främsta invändningen är nog att det saknas mycket
kunskap och att det därför är osäkert om de åtgärder man föreslår kommer att
binda så mycket kol som man räknar med. Vi bör komma ihåg att det fortfarande
saknas mycket kunskap om kolförråden i jorden, hur stora de är, hur de byggs
upp och hur det bryts ned.
En komplikation i sammanhanget är att WTO-avtalet
för jordbruk, som ju Sverige och EU är en del av, uttryckligen förbjuder miljöstöd
till lantbruket där stödet överstiger merkostnader som lantbrukaren har (Annex
2, 12(b): ”The amount of payment shall be limited to the extra costs or loss of
income involved in complying with the government programme.”) Stöd för
kolbindning kan således inte ha som utgångspunkt vad kolbindningen är värd utan
vad det kostar att utföra åtgärderna om man skall respektera avtalet. Å andra
sidan verkar denna skrivning inte ha hindrat EU:s medlemsländer att betala ut
en hel rad av miljöstöd som bryter mot denna paragraf….
Det finns en hel del filosofiska och principiella
invändningar man kan ha i fråga om ersättning för miljötjänster. Och jag har
utvecklat kritik om detta flera
gånger. Men utifrån jordbrukets
situation idag och de mycket omfattande statliga regleringarna som omgärdar
det, har jag svårt att se skadan av att styra om jordbruksstöden till
kolbindning, eller att ta fram nya friska medel för att komplettera nuvarande
stöd med stöd för kolbindning.
Inte bara kol
Det är viktigt att komma ihåg att hur mycket man skulle
kunna binda beror på en rad faktorer, inte minst ekonomiska. Det är ju en sak att säga att man skulle
kunna binda en viss mängd kol, det är en annan sak att man verkligen gör det.
För vissa odlingsåtgärder kan kolbindning gå hand i hand med andra
målsättningar man har i sin odling. Att använda mellangrödor kan exempelvis
bidra till en bättre näringshushållning och bättre struktur i jorden utöver att
det kan binda kol. I vissa andra fall finns det dock en motsättning mellan att
binda kol och kortsiktig lönsamhet. Att odla sorter som har större rotmassa och
relativt sätt mindre skördad vara är bra för kolbindning men leder till mindre
inkomster. Att ha vall i växtföljden är sannolikt den bästa åtgärden för att
binda kol i jorden, men för de som inte har kor eller andra idisslare är det
sällan lönande att odla vall.
Kolbindning skall helst ses som en positiv biprodukt till
jordbrukarens strävan att bygga upp en levande jord och producera goda och hälsosamma
livsmedel. Även ur samhällets synpunkt kan det vara nog så väl investerade
pengar att stödja åtgärder för en levande jord snarare än att begränsa sig till
just hur mycket av samhällets utsläpp som kan neutraliseras genom kolbindning i
jord. Program för ersättning för kolbindning bör utformas på ett sätt som gör
att de åtgärder som krävs går hand i hand med andra mål.
Politiskt initiativ
I riksdagsmotionen ”Utveckling
av den svenska livsmedelsstrategin för att minska sårbarheten i jordbruket och
livsmedelssektorn” av Maria Gardfjell med flera miljöpartister föreslås
bland annat:
”att det behöver införas en åtgärdsplan för åkermarkens bördighet samt
kolbindning i odlingsmark och betesmark och tillkännager detta för regeringen.”
Tidigare avsnitt
3 comments:
Idag den 13 december meddelar Sverigesradios nyhetssändningar att ”Ekologisk mat är betydligt sämre för klimatet än konventionellt producerad mat”.
De stödjer sig på en artikel i tidskriften Nature, där en av författarna är Stefan Wirsenius från Chalmers i Göteborg.
"Vi har kommit fram till att ekologisk mat har större klimatpåverkan än konventionell mat. Det beror på att ekologisk mat kräver mer areal, mer mark för samma mängd mat",
säger Wirsenius till Ekot.
Jag har läst igenom artikeln i Nature och tycker att den innehåller en del intressanta resonemang, bland annat om något som de kallar ”carbon storage opportunity cost”.
Emellertid kan jag inte se att artikeln ger stöd för varken Sveriges Radios rubrik eller Wirsenius uttalande i intervjun.
Om intervjuer med Wirsenius är ute och snurrar i media nu, så kanske hans uttalanden borde bemötas.
Jag glömde länkarna. Här är några:
Sveriges Radio:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7110769
Aftonbladet:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rL6MdA/studie-ekologisk-mat-samre-for-klimatet
Expressen:
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/ny-studie-ekologisk-mat-ar-dalig-for-klimatet-/
Och en lång länk till artikeln i Nature:
https://www.nature.com/articles/s41586-018-0757-z.epdf?referrer_access_token=EOx8aPoOvpLQbIdtf-oHQtRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0PXM0q98wVc5Cye9177r-q8sNyzReL1wHb1-jY_I6qP6_GCVKMSPzPWZr8U5ONaQLXPEmvYB6hZuLszBrnMj8uMipAn85M8W9iBflmROcEsv6FIMBPmYtx0ay-sp2PxDaJCnwUeKOUf-2fD5Qiw_twf_LtGh7F0Zrv_EK5NzZOhbav56t3qJV2Q4RqoWScsDctpBHgBZxNQu9XU87BOvnoa&tracking_referrer=sverigesradio.se
Kan bara hålla med dig. Deras helt nya sätt att räkna kan kanske vara intressant, men Wirsenius sätt att växla ut artiklen är oseriöst....
Post a Comment