Nu tar vi oss an den tredje delen i kolbindarskolan. Turen
har kommit till samspelet mellan kol (C) och kväve (N).
Låt mig först berätta att jag har uppdaterat
del 2 med lite nyare data om hur mycket kol som binds i olika typer av
ekosystem (de nyanserar min bild en del).
Varför bry sig om samspelet mellan kol och kväve? För den
som inte är så insatt i jordbruksfrågorna kanske det verkar lite väl inkrökt
att tala om det. Men det går inte att komma runt frågan. Användning av kväve i
form av konstgödsel är en av de absolut största förändringarna av jordbruket de
senaste hundra åren. En del hävdar att konstgödseln föder halva jordens
befolkning. Det är i och för sig nonsens, men
det går inte att bortse från konstgödselns effekt på jordbruket och hela
livsmedelssystemet. Det är också uppenbart att kvävegödslingen påverkar det
biologiska systemen i jorden, och därigenom också kolbindning. Men hur?
Växterna omvandlar koldioxid till sockerarter via
fotosyntesen. För det behöver de vatten som de får från marken i huvudsak.
Utöver det behöver växterna andra byggstenar, näringsämnen, för att växa och
sätta frö. De flesta näringsämnen finns i jorden och kommer från vittring av
mineraler. Kväve är ett av de allra viktigaste näringsämnena och finns inte i
mineraler i någon särskild utsträckning, däremot finns det bundet i organiskt
material i jorden. Atmosfären innehåller ”bara” 0,04 procent koldioxid men hela
72 procent kväve, så man kunde tro att kväve inte skulle vara en begränsning
över huvud taget. Men kvävet i luften är i molekylform vilket växter inte kan
ta upp. Huvudvägen för växterna att ta upp kväve är från marken.
Det är välkänt att baljväxter (bönor, ärtor, klöver m.fl.)
och bakterier har ett välutvecklat samarbete där växterna levererar kolhydrater
och annat till bakterierna som i sin tur levererar kväve till växterna, kväve
som de själva kan utvinna från luften. Senare tids forskning har visat att större
delen av växternas näringsförsörjning sker genom olika typer av utbyten mellan
växt och bakterier, svampar (framför allt mykorrhiza) och annat mikroliv.
Växterna använder stora delar av det kol de bundit från atmosfären i detta
utbyte och får olika näringsämnen från mikroorganismerna. Större delen av
markkolet har gått från växterna till mikroorganismer för att sedan blir mer
stabila former. Relationen mellan växt
och mikroorganismer är därför också av mycket stor betydelse för kolbindningen.
Oenighet om kvävets
funktion
I diskussionen nedan fokuserar jag på konstgödselkväve.
Vissa av effekterna som diskuteras är kanske
oberoende av om kvävet är i form av konstgödsel eller är om det är av
biologiskt ursprung, t.ex. i form av hönsgödsel eller kväve fixerat av
baljväxter. Jordbrukssystem som inte använder kvävegödsel är i mycket stor
utsträckning kvävebegränsade, dvs systemen präglas av kvävebrist. Den typ av
kvävegivor som är aktuella i konventionellt jordbruk kan därför bara förekomma
i intensiv grönsaksodling eller andra grödor i liten skala.
Det råder rätt stor oenighet om effekten av konstgödselkväve
på det organiska materialet. I ena hörnan står huvuddelen av den traditionella jordbruksforskningen
som hävdar att konstgödsel
ökar inte bara skörden utan också skörderesterna och därigenom tillförs jorden
mer kolhaltigt material. Detta leder
i sin tur till ökade lager av kol i jorden.
I andra hörnet står de (och jag) om anser att god tillgång
på reaktivt kväve i jorden kan leda till att organiskt material bryts ned
snabbare, och att tillförsel av konstgödselkväve stör det utbyte av kolhydrater
mot andra näringsämnen som ständigt pågår mellan växterna och mikroorganismer. Några
exempel på forskning som tyder på sådant:
- ett långliggande försök sedan 1941 i Tyskland med
kontinuerlig höproduktion visar att mycket mer kol lagrats in i de led som inte
gödslats än de som gödslats och kalkats. (länk)
- i ett långliggande
försök i USA minskade kolförråden i de led som konstgödslats trots att
mycket stora mängder skörderester plöjdes ned.
- en översiktsartikel
om jordkolets ekologi konstaterar att det inte finns någon linjär relation
mellan växternas biologiska produktion (Net Primary Productivity) på en mark
och storleken på kolförråden.
- en
stor jämförelse mellan jordprover från ekologiskt odlade jordar och
konventionellt odlade jordar i USA visade på genomsnittligt högre halt av
organiskt material i de ekologiska jordarna och också på en högre andel av
svårnedbrytbart organiskt material. De ekologiska gårdarna hade genomsnittligt
lägre skörd och betydligt lägre tillförsel av kväve (eftersom konstgödsel inte
får användas).
- en metaanalys
av 151 studier visar att ökad tillförsel av kväve minskar den mikrobiella
biomassan i jorden påtagligt.
Den som har gjort en kompost vet att balansen mellan kol och
kväve, den så kallade C:N kvoten, har stor betydelse för hur den uppför sig. Vid
höga kvoter, ca 24 och högre, är konkurrensen om kväve stor med påföljd att
nedbrytningshastigheten avtar. Vid låga kvoter, dvs en högre andel kväve, finns
det så gott om kväve att risken för att det läcker ut eller avgår som lustgas
ökar. Hög andel kväve leder till snabbare nedbrytning av organiskt material,
men det är nog inte helt klarlagt om det också gäller de mer stabila formerna
som är mest intressanta för kolbindning, dvs om kvävetillförsel i sig riskerar
att motverka kolinlagringen.
Ett problem i sammanhanget är att så gott som alla
forskningsresultat gäller de allra översta jordlagren, medan vi sett tidigare
att det C som lagras länge finns djupare ned, och det är inte självklart att
det som gäller matjorden också gäller för alven.
Det beror på
Som så ofta i jordbruket kan det kanske vara så att det
”beror på”. Om tillgång på kväve är en starkt begränsande faktor är det inte
osannolikt att tillförsel av kväve kan leda till bättre växt och mer
skörderester. Man skulle kanske kunna se
en parallell med tillgången på vatten. Genom konstbevattning kan man höja
skördarna i många olika typer av klimat, inte bara i de torraste. Och det verkar som
att bevattning i torra klimat leder till ökad inlagring av kol, men i fuktigare
klimat sker ingen sådan inlagring (lustgasutsläppen ökar dock med bättre
tillgång på vatten).
Samtidigt är det också sannolikt att jorden ”vänjer sig” vid
tillförsel av lättillgängligt kväve, vilket betyder att samspelet mellan växter
och mikroorganismer ändras och andra mekanismer undertrycks. Om växtens utbyte
med mikroorganismer är central också för kolbindningen, vilket det mesta tyder
på, och detta utbyte förändras av kvävegödslingen kan den leda till minskad
kolinlagring.
En annan faktor att ta hänsyn till i sammanhanget är att
modernt växtmaterial har förädlats för att öka andelen användbar skörd på
bekostnad av de delar av växten som vi inte använder (det kallas för
skördeindex). Dessa nya sorter är anpassade till god tillgång på
växtnäringsämnen och har oftast mindre utvecklade rotsystem (eftersom växten
inte behöver så mycket rötter om näringen finns i överflöd). Det betyder
samtidigt att rotmassan blir mindre och att utbytet med mikroorganismer i
jorden minskar. Båda dessa är mycket viktiga för kolinlagring. Exemplet visar
också hur olika saker hänger ihop i jordbrukssystemet, vi kan aldrig bara ändra en sak.
Konstgödsling är
ingen kolbindningsstrategi
Även om ökad tillförsel av kväve skulle kunna leda till ökad
inlagring av kol (vilket alltså kan ifrågasättas enligt ovan) så innebär
tillverkningen av konstgödsel stora utsläpp av koldioxid och lustgas,
användningen av konstgödsel är också den främsta källan till lustgasutsläpp
från mark, så som kolinlagringmetod är kvävegödsling definitivt inte någon
vettig strategi.
Men med det börjar jag komma in på diskussion om det som
många gärna börjar med: olika metoder att öka kolinlagringen i jordbruket, och
det får vänta till del 4 i kolbindarskolan. Hoppas du hänger med.
Frågelåda
Inför den fjärde och femte delen av kolbindarskolan
tar jag gärna emot dina frågor om kolbindning i åker och betesmark. Skriv in
dem i kommentarsfältet. Ingen fråga är för dum, ingen fråga är för smart
(hoppas jag).
2 comments:
Hej! Tack för din blogg, jag uppskattar den. : ) Här är en fråga som förhoppningsvis är i alla fall tangentiellt relevant: En bekant till mig förslog nyligen att man borde börja tillverka papper av skörderester som halm istället för av träd. Tanken var att det går åt mycket energi att tillverka papper av träd (ungefär 20% av Sveriges energianvändning) eftersom de är hårda, och att träd binder kol och det är bättre att de står kvar och gör det istället. Dels kan man ju då fundera över hur långt halmen räcker och vad den används till idag - jag tänkte att det är väl dumt att ta bort skörderester för då utarmas väl jorden. Han sa då att halm ändå inte plöjs ner för att C/N-balansen är fel. Har du någon input? Såklart är det också relevant att fundera över hur mycket papper vi egentligen borde använda...
Hej Elin, bra fråga! Och inte så lätt att svara helt på. Att lämna halmen i jorden är ett av flera sätt som kan bidra till att binda kol i jorden, och även på andra sätt förbättra den. Att C/N kvoten är hög är sant, och det gör att den binder upp en hel del kväve i processen, men långsiktigt är det inte negativt, och beroende på omständigheterna kan det ju också bidra till att binda lättlösligt kväva som annars skulle lakats ut. Jag kommer tillbaks till det i nästa del av "skolan".
Den andra delen av frågan är om det skulle vara bättre / mindre dåligt att låta halm ersätta skog för pappersproduktion, dels för att spara energi i pappersframställningen och dels for att binda kol i träd som får stå kvar. Jag kan nog inte ge ett svar på den. Det finns säkert inte halm nog för att detta skulle ersätta ALLA träd, och halmen gör nytta i jorden, men utöver det kanske det ligger något i förslaget. Några funderingar/invändningar:
-Även om skogsindustrin använder 20% av energin (lite tveksam till det, menar du/vännen all energi eller el?) så producerar skogsindustrin också stora mängder energi, dvs man är i stort självförsörjande om jag förstått det hela rätt (inte kollat).
-Hur länge träd som står kvar fortsätter att binda kol diskuteras flitigt och jag tror inte att sista ordet är sagt. Jag tillhör i och för sig dem som gärna ser att vi låter fler träd stå, i första hand för den biologiska mångfaldens skull.
-Under rådande ekonomiska förhållanden är det sannolika att trädet skulle avverkas och användas för något annat...
Post a Comment