Det
är märkvärdigt hur svårt det verkar vara att tänka bortom den
verklighet som gäller idag. Visst är det så att strukturomvandlingen och
globaliseringen i vardagen kan kännas som naturlagar som vi inte kan
göra något åt, i lantbruksnäringen är det väldigt påtagligt. Det gör att
lantbrukets krav på samhället helt fokuserar på att få bort regler och
kostnader som upplevs som en begränsning för det man kallar för
konkurrenskraft.
Vi skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet häromsistens och fick mothugg av Jordbruksverkets chefsekonom Harald Svensson och Inger Pehrson från Landsbygdsnätverket (som trots namnet är en sorts statlig stödorganisation som EU i sin tur krävt för genomförandet av det så kallade Landsbygdsprogrammet). Dessa hävdade bland annat att jordbruket numera är som all tillverkningsindustri beroende av försörjning från utlandet med strategiska insatsvaror och att vi skall bejaka denna utveckling samt en fortsatt teknisk utveckling med automatisering och digitalisering. Denna utveckling bidrar till strukturomvandling för att uppnå uthålliga företag.
Vi skrev följande svar:
Det är glädjande att Harald Svensson på Jordbruksverket och
Inger Pehrson på Landsbygdsnätverket håller med oss om att dagens lantbruk och
matförsörjning måste bli mindre sårbart och mer robust. Däremot är det sorgligt
att man fortsätter att skriva ut samma medicin som är orsaken till att svenskt
lantbruk håller på att förtvina. Oavsett om diskussionen gäller jordbrukets
dåliga lönsamhet, sårbarhet, klimatpåverkan eller andra miljöproblem så är
receptet det samma – fortsatt strukturrationalisering. Det är mycket allvarligt
att man inte förmår att tänka i nya banor, trots att resultaten efter flera
decenniers förd politik, förskräcker.
Om fortsatt strukturrationalisering är lösningen, hur få
gårdar krävs det då för att lantbruket ska bli uthålligt, ekonomiskt såväl som
miljömässigt? Blir det överhuvudtaget några kvar? Om målet är fortsatt prispress
på maten, då har inte Sverige så mycket att komma med i en globaliserad värld,
annat än möjligen lite spannmålsodling. Och var finns egentligen vinnarna? I grannlandet
Danmark, som ofta brukar lyftas fram som ett föredöme bland de som ivrar för
fortsatt strukturrationalisering, ligger lantbrukets skuldsättning på 80
procent och bankerna drar sig för att låna ut pengar till företagen.
Anledningen är att bankerna förlorade 12 miljarder danska kronor på lantbrukets
konkurser mellan åren 2009 och 2016, allt enligt en rapport från LRF Konsult. Tittar
vi på de länder eller regioner i världen som har drivit effektiviseringen och
strukturrationaliseringen ännu längre, blir mönstret ännu tydligare –
lantbruket är inte uthålligt vare sig ekonomiskt, miljömässigt eller socialt. I
de amerikanska, brasilianska och indonesiska öknarna av majs, soja och palmolja
finns det vare sig någon levande landsbygd eller biologisk mångfald men det är
dessa landskap som är de mest konkurrenskraftiga på den globala bulkmarknaden
av livsmedelsråvaror, åtminstone enligt de spelregler som gäller nu. De här
landskapen visar också tydligt att jordbruk inte med automatik genererar de
viktiga ekosystemtjänster som Svensson & Pehrson skriver om. Alla de
livsviktiga funktioner som ingår i begreppet ekosystemtjänster, som en rik fauna
och flora, ett vackert landskap, rening av vatten och luft, reglering av
klimatet, pollinering, mullbildning osv beror på hur jordbruket bedrivs eller inte bedrivs. Den andra sidan av strukturrationaliseringens
mynt är alla de regioner där jordbruket försvinner helt och de negativa
konsekvenser som det får, inte minst för miljön. Att varna för den effekten är
inte det samma som att vara emot stora gårdar, det är att nyktert inse vad
dagens utveckling innebär.
Det kan inte nog poängteras att trots decennier av
strukturrationalisering så är lönsamheten usel inom lantbruket och de flesta
produktionsgrenar är beroende av EU-stöd. Det blir extra tydligt när lantbruket
nu drabbats av torka. Många lantbrukare har i debatten påpekat att de redan
hade det ekonomiskt tufft, det finns inga marginaler. Men det finns en
alternativ utveckling som man inte verkar vilja låtsas om när man med lite lätt
raljerande ton talar om det småskaliga lantbruket. Det är nämligen i det småskaliga
jordbruket som tillväxten sker, vilket inte minst LRFs rapport ”Grön
entreprenör”, visar. Sverige har i dag exempelvis fler gårdsbutiker än
mjölkgårdar och inom livsmedelsindustrin är det hos de små livsmedelsföretagen
som sysselsättningen ökar. En annan LRFrapport ”Sverige som ekoland”, visar att
en storskalig omställning till ekologisk produktion skulle öka lönsamheten
betydligt, även inom det konventionella jordbruket. Att ställa om till
ekologiskt kommer inte att lösa alla problem med sårbarheten, men det kommer
att vara ett viktigt steg på vägen eftersom det ekologiska lantbruket är mer
mångsidigt och inte använder insatsmedel som konstgödsel och kemiska
bekämpningsmedel.
Vi har inte påstått att hela det svenska lantbruket ska vara
småskaligt. Inte heller har vi påstått att alla gårdar ska odla ”alla” grödor
eller föda upp ”alla” djur, men vi hävdar nödvändigheten av ett lantbruk i hela
Sverige och nödvändigheten av en större variation än i dag. EUs
jordbrukspolitik håller nu på att göras om och det finns en politisk vilja att
ge medlemsländerna större inflytande över sin egen politik. Den här
utvecklingen bör Sverige vara med och främja, i stället för att som nu, vara
fastlåst i mantrat om ”rättvisa konkurrensvillkor” och fortsatt
strukturomvandling.
Svensson & Pehrson har rätt i sin analys att lantbruket
har blivit som ”övrig tillverkningsindustri” och därmed ”är mer beroende av
försörjning av utlandet med strategiska insatsvaror”. Det är just detta som är
det grundläggande problemet, både för lantbrukets lönsamhet men också för vår
matförsörjnings sårbarhet. Men hur kan Jordbruksverket och i synnerhet
Landsbygdsnätverket acceptera den utvecklingen, än mindre försvara den?
Vi hävdar att lantbruk inte är som vilken annan
tillverkningsindustri som helst och mat är inte som vilka andra
konsumtionsvaror som helst, lantbruk och mat är grunden för vår överlevnad och
bör behandlas med större respekt.
Ann-Helen Meyer von Bremen
Gunnar Rundgren
No comments:
Post a Comment