En
granskning av det vetenskapliga läget visar att kunskapsluckorna om idisslarnas
klimatpåverkan är många.
Det var FAO-rapporten Livestock’ s Long Shadow från 2006 som pekade ut kon som den stora
klimatboven. Då uppskattades den globala djurhållningens klimatpåverkan stå för
hela 18 procent av växthusgaserna, mer än transporterna. Tio år senare har FAO
justerat ner djurhållningens andel till 14,5 procent, men siffror mellan 10 och
20 procent förekommer.
Meningsskiljaktigheterna om vad och hur man ska
räkna går sedan dess som en röd tråd genom de flesta forskningsrapporter kring
djurhållningens klimatpåverkan, särskilt för metanet och i viss mån även för
lustgasen. När man räknar om metan och lustgas till koldioxidekvivalenter
bygger det på deras beräknade effekt på klimatet, deras livslängd i atmosfären
samt för vilken tidsperiod man skall mäta. En gas med stor påverkan men kort
livslängd kommer ge stor påverkan idag, men effekten klingar av snabbt. Metan
har exempelvis 72 gånger mer påverkan än samma mängd koldioxid i ett
20års-perspektiv, men bara sju gånger mer under loppet av 500 år. Är det
viktigt att snabbt minska utsläppen är det metanet som är viktigast, men på
lång sikt är det utsläppen av koldioxid och lustgas som blir prioritet. Hur man
uttrycker växthuseffekten av olika gaser grundar sig ”på underliggande
värderingar av vad som skall vara huvudprioriteringen för klimatåtgärder” som
fyra forskare från Chalmers uttrycker det i en ny rapport.[1]
Forskarna har rätt bra koll på utsläppen av
koldioxid, däremot är det sämre ställt med metanet som dessutom är den gas som
betyder mest för idisslarna. Bland annat
finns det en svårförklarlig differens mellan rapporter och mätningar av
metanet.
- Beräkningarna av metanutsläppen är gjorda efter uppskattningar och många har inte direkta mätresultat, ibland handlar det om gissningar. Metanutsläppen i atmosfären över Västeuropa är ungefär 20 procent större än vad som rapporteras. Troligen kommer utsläppen från jordbruket eller sophanteringen, säger Lena Höglund Isaksson, klimatforskare som bland annat är expert på metan och verksam på IIASA, Internationella institutet för tillämpad systemanalys, i Wien.
- Beräkningarna av metanutsläppen är gjorda efter uppskattningar och många har inte direkta mätresultat, ibland handlar det om gissningar. Metanutsläppen i atmosfären över Västeuropa är ungefär 20 procent större än vad som rapporteras. Troligen kommer utsläppen från jordbruket eller sophanteringen, säger Lena Höglund Isaksson, klimatforskare som bland annat är expert på metan och verksam på IIASA, Internationella institutet för tillämpad systemanalys, i Wien.
De siffror som anges för kornas metanutsläpp bygger på uppskattningar, baserade på de mätningar som gjorts och som i sin tur rymmer en viss variation. Själva mätandet är inte enkelt. Flera metoder har utvecklats och alla innebär de förändringar i kornas vanliga rutiner och miljöer, vilket kan påverka kornas beteenden och därmed också mätresultaten. En vanlig metod är att stänga in korna i slutna rum för att mäta gaskoncentrationen i andningsluften. Ännu svårare är det att mäta kor på bete, även om studier har gjorts på grupper av kor i stora plastväxthus för att mäta gasavgången eller genom att sätta på dem olika apparater på huvudet som mäter metanet i andningsluften. Av praktiska skäl görs sådana mätningar på åkerbeten och inte i naturbetesmark. Sammantaget får man se siffrorna över kornas metanutsläpp mer som en fingervisning än som absoluta tal.
När mycket höga siffror anges för djurhållningens klimatpåverkan beror alltid dessa på utsläpp från förändrad markanvändning, det vill säga omvandling av regnskog till betesmark eller sojaodling till djurfoder (läs mer om det här). Den beräknade klimateffekten av detta överskuggar alla andra källor eftersom skövlingen av regnskog beräknas orsaka utsläpp i storleksordningen 600 ton koldioxidekvivalenter per hektar.
Generellt finns det en mycket stor osäkerhet kring metanets globala budget, både när det gäller utsläpp och nedbrytning. FNs klimatpanel uppskattar att jordbrukets utsläpp under 2000-talets första decennium kan ha varierat med 60 miljoner ton, medan de totala metanutsläppen kan ha varit allt mellan 542 och 852 miljoner ton. Samma sak gäller nedbrytningen av metanet. Enligt klimatpanelen kan den atmosfäriska nedbrytningen ha skett i ett spann på allt från 483 miljoner till 738 miljoner ton. Från mitten av 1980-talet minskade halterna av metan i atmosfären och var i princip i balans mellan 1999 och 2006. Ingen vet ännu vad detta berodde på. Från 2007 ökade dock halterna igen, men fortfarande inte lika mycket som under 1980-talet.
Idisslarnas metanutsläpp beräknades till 89 miljoner ton, vilket är 13 procent av de totala metanutsläppen eller 27 procent av de utsläpp som människan anses orsaka. Detta kan jämföras med utsläppen av metan vid utvinning av naturgas och olja som ligger på 96 miljoner ton.
Bakom alla dessa siffror döljer sig en central fråga för djurhållningen– hur ser kretsloppet för metanet ut och kan man anse att korna ingår i detta kretslopp eller inte? Varför ingår exempelvis koldioxiden i kornas andningsluft i kretsloppet, men inte metanet?
En del forskare hävdar också att idisslarnas metanutsläpp inte är något nytt under solen, utan att det handlar mera om att de vilda djuren har ersatts med tama. Beräkningar i USA har kommit fram till att metanutsläppen från de vilda djur (främst bison) som fanns i landet innan koloniseringen, nästan motsvarar utsläppen från dagens tamdjur.[2]
Det finns också olika uppfattningar om var gränserna går för vad som är jordbrukets utsläpp. Livscykelanalyser gör sina gränsdragningar medan klimatpanelen gör andra. Många av de växthusgasutsläpp som jordbruket orsakar, räknas in under andra sektorer, vilket bidrar till att idisslarnas metanutsläpp framstår i en särskilt dålig dager. Exempelvis ingår inte transporter av insatsmedel i jordbrukets växthusgasutsläpp utan läggs under ”transporter”. Koldioxidutsläpp och bindning i mark redovisas under ”markanvändning”. Direkta metan- och lustgasutsläpp från växtodling och djurhållning redovisas under ”jordbruket”, men däremot inte energiförbrukningen och den stora avgång av lustgas som sker vid tillverkning av kvävegödsel. Den posten motsvarar tio procent av jordbrukets utsläpp eller 1,2 procent av de globala utsläppen och sorteras in under ”industrin”. I Sverige används årligen runt 150 miljoner kg konstgödselkväve, vilket motsvarar utsläpp av lustgas på mellan en halv och en miljon ton koldioxidekvivalenter beroende på vilken typ av konstgödsel som används.[3] Till det kommer utsläppen från energianvändningen i konstgödselproduktionen.
När redan kraftigt diskutabla siffror från jordbruket används för att diskutera maten vi äter, blir en del jämförelser skeva. En stor del av matens klimatpåverkan ligger efter jordbruket och den delen ökar utifrån hur ”utvecklat” ett land anses vara. I Finland står förädling, transporter, kylning, matlagning, svinn och liknande för cirka 30 procent av utsläppen, i Storbritannien är det nästan hälften. Cirka 90 procent av animaliernas klimatpåverkan sker på gården, medan det för vegetabilierna handlar om cirka 45 procent. Morötter anses exempelvis mycket klimatsmarta, men omvandlas de till morotspuré för barnmat orsakar de större klimatpåverkan än ett kilo mjölk. En studie visade att ett kg morotspuré släppte ut nära 1,5 kg koldioxidekvivalenter i hela kedjan.[4]
Det är dock mycket sällan som man räknar med hela livsmedelskedjans
klimatpåverkan, vare sig när det gäller enskilda livsmedel eller koster. Detta
gör att jämförelsen mellan olika typer av livsmedel inte alltid blir
rättvisande. Utifrån dessa
grundförutsättningar är det rätt självklart att de flesta koststudier[5]
visar att en minskad köttkonsumtion leder till lägre utsläpp av växthusgaser
och att en vegankost kan leda till halverade utsläpp.
Få studier ägnar sig åt att beskriva vad en förändrad kost skulle få för konsekvenser för jordbruket, men en ny rapport från Elin Röös med flera[6], gör just detta. Utgångsläget är att minska matens klimatpåverkan och markanvändningen, samt att föda en större befolkning. Rapporten simulerar olika produktionssystem som alla bygger på att behålla dagens betesmarker och att endast en liten del av fodret ska odlas. Djuren ska främst beta gräs och äta restprodukter från livsmedelskedjan. I ett scenario med mer extensiv mjölkproduktion och där restprodukter används främst till fläsk och ägg skulle vi behöva äta 2,7 gånger så mycket bönor och ärtor och nästan dubbla konsumtionen av vegetabilisk olja. Omsatt i åkermark skulle detta innebära baljväxter på mer än 10 procent av arealen, vilket idag utgör bara någon procent, och nästan lika mycket raps, mer än en fördubbling. Scenariot innebär också en kraftig minskning av vallodling vilket leder till minskade mullhalter och betydande koldioxidavgång från jordarna, även om de totala växthusgasutsläppen från jordbruket skulle minska betydligt.
Även på global nivå har det kommit en ny rapport[7] som utgår från liknande tankegångar - att utnyttja betesresurserna, föda befolkningen 2050 och minska klimatpåverkan och markanvändningen. Scenariot innebär en minskad animalisk konsumtion med 71 procent, vilket främst sker på bekostnad av gris och kyckling, medan idisslarna i stället ökar i antal. Slutsatserna är att detta skulle kunna innebära minskad klimatpåverkan, men även minskade kväveläckage, markanvändning, vattenanvändning, jorderosion, kemiska bekämpningsmedel mm.
Utsläppen kan också minska om vi äter mindre och slänger mindre mat. En amerikansk studie visar att om amerikanerna, som hör till en av de största köttätarna i världen, bara minskar sitt kaloriintag till det rekommenderade utan att ändra kosten, kommer utsläppen från maten att minska med nio procent.[8]
Det råder alltså många frågetecken och
motsägelser när det gäller forskningen kring kornas klimatpåverkan. Det finns
all anledning att följa utvecklingen och inte dra förhastade politiska
slutsatser, vare sig man är mjölkbonde, vegan eller politiker.
Skriven tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen i januari 2016 och
publicerat i tidningen Husdjur
[1] Climate metrics and the carbon footprint of livestock products: where’s
the beef?, Martin Persson, Daniel J AJohansson, Christel Cederberg, Fredrik
Hedenus and David Bryngelsson
[2] Historic, pre-European settlement, and present-day
contribution of wild ruminants to enteric methane emissions in the United States, Hristov 2015
[3] Jordbruksverket 2013. Försäljning av mineralgödsel 2011/12 Fertilizer
sales during 2011/12
[4] På väg mot
miljöanpassade kostråd av Charlotte Lagerberg Fogelberg, Centrum för uthålligt
lantbruk (CUL) vid
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) 2009
[5] The impact of nutritional choices on global warming and
policy implications: examining the link between dietary choices and greenhouse
gas emissions”.Joyce
m.fl.
[6] Limiting livestock production to pasture and by-products in a search for
sustainable diets (2015)
Röös m fl
[7] Impacts of
feeding less food-competing feedstuffs to livestock on global food system
sustainability (2015), schader
mfl
[8] Energy use, blue water footprint, and greenhouse gas emissions for current
food consumption patterns and dietary recommendations in the US. Michell m fl.
2 comments:
Ecofys räknar endast med 6,5 % för "livestock and manure" och har då inkluderat förändrad markanvändning. http://nieuws.asnbank.nl/download/162089/worldghgemissionsflowchart-2.pdf
World Resource Institute gör en liknande bedömning.
Det är ju iofs bara vatten på din kvarn - hur stora utsläppen egentligen är från idisslarna är oklart. Ska man dessutom räkna med att det lagras in kol i permanenta betesmarker blir det än svårare.
/Jonas E
Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler men jag bestämde mig för att försöka och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra under dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skickar du ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.
Post a Comment