Bild från det ekologiska museet, foto: Gunnar Rundgren |
Ny
energi för ekologisk odling – Organic is Life i Sydkorea
Medan lantbruksuniversitetet
i Sverige har en liten avdelning för ekologiskt jordbruk-EPOK, kommer Sydkorea, som
första land i världen, starta ett helt ekologiskt lantbruksuniversitet. Staten
har också byggt ett ekologiskt centrum för 250 miljoner kronor. Det och mycket
annat imponerade på deltagarna i den 17:e ekologiska världskongressen i
Sydkorea i slutet på september.
Under
temat Organic is life hölls den 17:e
Organic World Congress i Sydkorea. Arrangör var den ekologiska
världsorganisationen International Federation of Organic Agriculture Movements
(IFOAM), ekologiska organisationer i Sydkorea och Namyangju kommun, en förort
till huvudstaden Seoul. Och Sydkorea är verkligen en lämplig värd för ett
sådant evenemang. Lagom till kongressen öppnades ett ekologiskt centrum och
museum vilket kostat mer än 250 miljoner kronor. Samcheok City, en kommun med
70 000 innevånare, har redan satsat över 100 miljoner kronor av sina egna
resurser på ett ekologiskt forskningscenter. Ett ekologiskt
lantbruksuniversitet skall nu byggas upp.
I
Korea samsas tre olika märken under samma certifiering baserade på statliga
regler, ekologiskt, fritt från bekämpningsmedel och produkter odlade med begränsningar
i bekämpningsmedelsanvändning. Alla tre kallas “miljövänlig odling”. Ett
hundranittionio tusen bönder deltar i något av de tre programmen. Ungefär fem
procent av dessa är ekologiska odlare. De flesta jordbruk i Korea är mycket
små. Men Jangan Farm odlar 150 olika grönsaker på 40 hektar med 200 anställda och
omsätter cirka 60 miljoner kronor bara på sallad berättar ägaren Guen Mo
Ryu.
På den ekologiska kongressen blandas högt och
lågt, politik, filosofi, livsåskådningar och vetenskap. Hans Herren, huvudförfattare
till IAASTD[1] rapporten och mottagare av World Food Prize hävdade att den sk Gröna
Revolutionen i jordbruket[2]
har gett oss ett ”monster av stärkelse och vatten”. Den har drivit upp
skördarna i kilo men missat näringsinnehållet och hade heller ingen positiv effekt för
hunger, hälsa eller miljö. Han uppmanade den ekologiska rörelsen att bygga
allianser med andra liktänkande grupper och fokusera på ”de åttio procent vi är
överens om”. Forskning presenterad på konferensen visade bl.a. att en storsalig
omläggning till ekologisk produktion i två indiska delstater skulle påverka
skördarna endast marginellt, medan småbönders inkomster skulle öka, vilket
betyder att livsmedelssäkerheten i stort skulle förbättras[3].
Ekologisk odling kan spela en viktig roll i
att både minska växthuseffekten och ge bönder bättre möjlighet att klara av ett
förändrat klimat. Nyckeln för båda är att bygga upp mullhalten i jorden. Mullen
består huvudsakligen av kol och en ökning av mullhalten betyder att koldioxid
binds i matjorden för lång tid framöver. Samtidigt så gör det jorden bördigare
och mer tålig för extrema väderförhållanden, som torka eller kraftiga regn.
Många presentationer på kongressen handlade om detta. En utvärdering av 45
olika undersökningar om mullhalten i ekologisk och icke-ekologisk odling visar
att ekologiska odlade jordar har nästan 50% högre mullhalt[4].
Detsamma bekräftas av forskning i Kina vilken mätt ett genomsnittligt
kolinnehåll av 1,86 procent i konventionella jordar och 2.13% i ekologiskt
odlade jordar[5] .
Prisskillnaden
mellan ekologiska produkter och icke-ekologiska produkter större i många av de
asiatiska länderna än i Sverige. I Japan är de genomsnittligt 70% dyrare, i
Malaysia flera hundra procent dyrare och även i Korea är priserna mycket höga. I
Kina kan man nu köpa ekologiska produkter i alla större städer. Priset är oftast
det dubbla jämfört med icke-ekologiska produkter. Ris och ekologiska grönsaker
betalas med tredubbla priser. Kundgrupperna är välutbildade medelinkomsttagare
med stort intresse i hälsa, gravida kvinnor och småbarnsfamiljer samt
trendkänsliga unga. Kina exporterar ekologiska produkter för drygt 2 miljarder
kronor och den inhemska marknaden beräknas vara av samma storlek, motsvarande
en marknadsandel av 0,66 procent[6].
Marknaden för ekologiska produkter i Sydkorea överstiger sannolikt 1 miljard
kronor. Importen av ekologiska produkter är värd cirka 120 miljoner
kronor. De flesta kommuner har bestämt
att de skall köpa miljövänliga produkter och Gayangskolan i Seoul med nästan
tusen elever serverar enbart ekologiska produkter.
Tysk
forskning på kvaliteten av bio-dynamisk
och konventionell mjölk, visar att det är mätbara skillnader. Biodynamisk mjölk
och mjölk från lågintensiva konventionella system visade mer gynnsamma värden
för fettsyresammansättning, tokoferol och betakaroten. Vissa skillnader beror
mest på intensiteten i produktionssystemet, i det här fallet andelen kraftfoder,
snarare än på om det är ekologiskt eller inte. Forskarna varnar för att en
intensifiering av ekologiska produktionssystem kan leda till att mervärden
försvinner[7].
Liknande resultat kan ses från studier av biologisk mångfald. Vissa av de
skillnader som regelbundet kan uppmätas mellan ekologisk och icke-ekologiskt
jordbruk är inbyggda i systemen (t.ex. att man inte använder kemiska
bekämpningsmedel i ekologiskt lantbruk), medan andra är ett resultat av
driftsinriktning och andra metoder (t.ex. storlek på fälten och förekomsten av
stenrösen). Det är därför viktigt all klargöra detta i forskning, eftersom man
annars riskerar att dra fel slutsatser[8].
Efter kongressen hölls IFOAM:s generalförsamling.
Andre Leu från Australien valdes till ny ordförande. Generalförsamlingen
uttalade sig för att ekologiska bönder skall kunna kompenseras för att binda
kol i matjorden eller på annat sätt, om sådana program är baserade på en
helhetssyn, men tillbakavisar planer på att ersätta bönder i någon form av
program som innebär att sådana stödrätter kan handlas.
Kongresserna hålls vart tredje år och nästa
kommer att vara i Istanbul 2014.
(ovanstående artikel skrevs för mer än ett år sedan för det första numret av Nordiskt Eko, som blev först nyligen publicerad, därav den sena publiceringen på bloggen - det är ju inte god ton att lägga ut sådant på bloggen som man skrivit för andra innan de har publicerat dem).
[1] IAASTD, International Assessment of Agricultural
Knowledge, Science and Technology for Development, http://www.agassessment.org
[2] Den modernisering av
jordbruket med en kombination av högavkastande sorter, konstgödsel och
bekämpningsmedel som skedde i vissa länder på 60- och 70 talen brukar kallas
”den gröna revolutionen”
[3] Impact of large-scale
conversion to organic farming on food production and food security for resource
poor farmers in India Panneerselvam, P , Hermansen, J.E , Halberg, N, &
Murali Arthanari, P.
[4] Carbon
levels in agricultural soils under organic and nonorganic management – a Meta
analysis, Gattinger, A.1, Häni, M., Fliessbach, A., Müller, A., Mäder, P.,
Stolze, M. & Niggli U.
[5] Life cycle assessment of organic
and conventional soybean production in Northeast and Northwest China Qiao Y,
Luo Y. , Zeng G. Wu W. & Halberg N.
[6] Status Quo of Organic Agriculture and Organic Food in China, Li
Xianjun, Jiao Xiang
[7] Differences in fatty acid and
antioxidant profiles of milk from German biodynamic and conventional low- and
high-input systems in summer and winter, Kusche, D. and Baars, T.
[8] Comparing farmland biodiversity
in organic and conventional farming systems: making sense and including context
Langer, V., Rasmussen, J. & Henriksen, C.I.
No comments:
Post a Comment