Artikel publicerad i Ordfront Magasin September 2019
Mer än 70 procent av alla isfria landytor används i dag för att producera mat, foder, virke, energigrödor och fibrer för textiltillverkning. Hur vi använder marken har en avgörande roll för växthusgasutsläppen, för hur vi kan binda kol i mark och vegetation samt hur vi kan klara de klimatförändringar som trots alla åtgärder kommer att ske. För att nå 1,5-gradersmålet krävs stora omställningar i hur vi brukar marken. Skogsskövlingen måste upphöra, jorderosionen och ökenspridningen måste minska och hela livsmedelskedjan behöver bli mer hållbar, enligt IPCC:s nya specialrapport om markanvändning, jord och skogsbruk, som presenterades i början på augusti.
Mer än 70 procent av alla isfria landytor används i dag för att producera mat, foder, virke, energigrödor och fibrer för textiltillverkning. Hur vi använder marken har en avgörande roll för växthusgasutsläppen, för hur vi kan binda kol i mark och vegetation samt hur vi kan klara de klimatförändringar som trots alla åtgärder kommer att ske. För att nå 1,5-gradersmålet krävs stora omställningar i hur vi brukar marken. Skogsskövlingen måste upphöra, jorderosionen och ökenspridningen måste minska och hela livsmedelskedjan behöver bli mer hållbar, enligt IPCC:s nya specialrapport om markanvändning, jord och skogsbruk, som presenterades i början på augusti.
Medierapporteringen
runt rapporten har haft mycket svårt att ta in rapportens komplexa budskap.
Rapporteringen har ofta missat att det är en sektorsrapport och att man
diskuterar vad som kan göras inom den sektorn. Det betyder inte att IPCC pekar
ut markanvändning och matproduktion som det största problemet. Fossila bränslen
är och förblir den viktigaste orsaken till den globala uppvärmningen, men de
behandlas inte i den här rapporten.
Kostförändringar har tagit stor plats i nyhetsrapporteringen
trots att de spelar en liten roll i rapporten. Flera media har felaktigt hävdat
att rapporten förespråkar en vegetarisk eller vegansk kost. Men IPCC är noga med att betona att det inte
finns någon globalt ”riktig” kost, att animaliska livsmedel är näringstäta och
värdefulla och att det råder stor osäkerhet om effekterna av kostförändringar
på utsläppen. Det närmaste man kommer en kostrekommendation i IPCC-rapporten
är att man skriver att ”konsumtion av hälsosamma och
hållbara dieter, så som de som är baserade på grövre spannmål, baljväxter och
grönsaker, nötter och frön, samt animaliska livsmedel som producerats i
uthålliga system med små växthusgasutsläpp”, skapar stora möjligheter för att
reducera växthusgasutsläppen. Rapporten pekar också på många
möjligheter att minska utsläppen i själva produktionen, vilket minskar effekten
av, eller behovet av kostförändringar. Utsläppen per kilo mjölk eller kött har exempelvis
gått ner med hela 60 % sedan 1960.
Kolflöden i
vegetation och mark är stora. Avskogning (framför allt i tropikerna), nyodling
och nedbrytning av organiskt material orsakar utsläpp runt 20 gigaton koldioxidekvivalenter
(GtCO2e). Det motsvarar mer än en tredjedel av de totala växthusgasutsläppen.
Ökat virkesförråd efter avverkning och att jordbruksmark överges binder dock samtidigt
14 GtCO2e, vilket gör att nettoutsläppen beräknas till 6 GtCO2e. Men ekosystem
förändras också av klimatförändringarna. Hittills har dessa förändringar lett
till ökad växtlighet, och därmed inbindning av kol, i stora områden. Det beror på
gödslingseffekter av koldioxid och kväve, skogsplantering samt ökade
temperaturer närmare polerna. Mindre områden har fått minskad växtlighet på
grund av torka eller värmestress. Denna kolinbindning uppskattas vara dubbelt
så stor som nettoutsläppen från markanvändningen, 11 GtCO2e. Beroende på vilken
del av uträkningarna man betonar kan man kommunicera mycket olika bilder av hur
markanvändningen påverkar klimatet, något som märks tydligt i den svenska
skogsdebatten.
Utöver denna
nettoinbindning i ekosystemen på land tillkommer en betydande bindning av
koldioxid i oceanerna. Det betyder att ekosystemen i ganska hög utsträckning buffrar
utsläppen av fossila bränslen, vilka uppgår till 34 GtCO2e. Det är dock
osannolikt att nettoinbindningen av kol kommer att fortsätta. Att ekosystemen
binder in mycket av det fossila kolet kan därför inte användas som ett argument
för fortsatta utsläpp.
Koldioxidutsläppen
från markanvändning har varit relativt konstanta under det senaste århundradet
vilket betyder att deras relativa betydelse minskar eftersom utsläppen från
fossila bränslen fortsätter att öka. Utsläppen av metan från jordbrukssektorn kommer
främst från idisslande djurs (kor, får m.fl.) matsmältning och risodlingar. Den
tredje viktiga växthusgasen från jordbruket, lustgas, har ökat betydligt över
tid och takten ökar. Det är främst konstgödsel som driver detta. I praktiken är
även de ökade utsläppen från djurgödsel en effekt av konstgödseln eftersom
kvävet i djurens foder i den storskaliga och intensiva djurhållningen oftast
kommer från konstgödsel. Användningen av konstgödsel har ökat åtta gånger sedan
1961.
En förvånansvärd
liten del av matdebatten handlar om utsläpp i hela kedjan utan har fokus på
utsläppen i själva jordbruket. Totalt uppskattar IPCC att hela
livsmedelssystemet har utsläpp på mellan 10,7 GtCO2e och 19,1 GtCO2e, eller någonstans
mellan 25 % och 30 % av alla växthusgasutsläpp. Av dessa utsläpp kommer ungefär
10-11 procentenheter från själva jordbruket, inklusive djuren, 8-10
procentenheter från förändrad markanvändning och 5-10 procentenheter från processer efter gården. I
industrialiserade länder med hög andel fossila bränslen är utsläppen av
livsmedelskedjan efter gården i samma storleksordning som de i jordbruket.
Koldioxidutsläpp från jordbrukets direkta (maskiner och energianvändning) och
indirekta (tillverkning av konstgödsel, stål och cement i infrastruktur, plast
osv) användning av fossila bränslen är betydande men ingår inte i IPCC:s
rapport eftersom de inte räknas till jordbruket i klimatrapporteringen.
Vad skall man då
göra? Den som tror att IPCC skall ge några enkla globala lösningar blir
besviken. Tvärtom, betonar man hur komplexa markanvändning och livsmedelssystemet
är och hur mycket som hänger ihop. Flertalet åtgärder handlar om restaurering
och vitalisering av jord- och skogsbruk, betesmarker och andra ekosystem. I många
fall finns det positiva synergier mellan åtgärder för att minska utsläppen, hur
man kan anpassa sig till klimatförändringar, markens hälsa och
livsmedelsförsörjningen. Ökad produktivitet
i jordbruket, förändrad kost och minskat matsvinn leder till att mark kan
frigöras för exempelvis skogsplantering eller bioenergi. Mellangrödor,
skogsjordbruk (agroforestry), betesmark och andra perenna grödor kan binda kol
i jorden och samtidigt minska jorderosionen och övergödning.
Men det finns
också klimatåtgärder med negativa bieffekter. IPCC pekar på att storskalig
skogsplantering, återskapande av torvmarker, bioenergi och biokol eller minskad
nyodling kan påverka livsmedelsproduktionen negativt. Konkurrens om mark kan
också driva upp livsmedelspriserna samt leda till ökad användning av
konstgödsel och konstbevattning vilket i sin tur hotar den biologiska
mångfalden. Rapporten betonar att åtgärder behöver anpassas till de lokala
förhållandena och lyfter särskilt behovet av att inkludera urfolk och kvinnor i
utformningen av politiken.
Många av de områden som berörs i rapporten
är fortfarande dåligt utforskade. Kol och kvävecyklerna är komplexa och de samverkar
på ett sätt som gör det svårt att fastställa orsakssamband. IPCC slår också
fast att det är svårt att göra en skarp gräns mellan vad som är naturligt och
vad som orsakas av människan, är antropogent, i dessa processer. Det är bara de
antropogena utsläppen som redovisas i klimaträkenskaperna. Klassificeringen av
utsläpp kan ha märkvärdiga effekter. Om en våtmark dikas för risodling minskar
metanutsläppen med i genomsnitt tre gånger, men utsläppen från risodlingen
kommer nu räknas som jordbrukets påverkan på klimatet trots att de egentliga
utsläppen minskat.
Av de föreslagna
åtgärderna är de som i ett svenskt perspektiv kan vara både genomförbara och viktigast:
restaurering av torvjordar och våtmarker i jord och skogsbruket som står för
mycket stora utsläpp, minskat matsvinn och minskad användning av konstgödsel.
Kolbindning i mark, förbättrade produktionsmetoder och förändrade
konsumtionsmönster kan också spela en stor roll. Ökad inhemsk produktion av
bioenergi kan vara en möjlighet, men frågan är fortsatt kontroversiell. En fossilfri
livsmedelskedja är också en uppenbar åtgärd, men drivmedlens utsläpp ingår inte
i den här IPCC rapporten.
IPCC:s sammanfattning av de olika åtgärderna som diskuteras i rapporten | . |
CO2e, koldioxidekvivalent är ett mått som används för att uttrycka påverkan på
den globala uppvärmningen av de olika växthusgasernas, koldioxid metan och
lustgas. Metoden har vissa brister eftersom den inte på ett korrekt sätt kan
reflektera de olika gasernas livslängd i atmosfären. Det har speciellt stor
betydelse för metan vars livslängd i atmosfären är cirka 10 år.
Fakta om IPCC
Förenta
nationernas klimatpanel (Intergovernmental Panel on Climate Change, förkortat
IPCC) bildades 1988 av två FN-organ, Meteorologiska världsorganisationen (WMO)
och FN:s miljöprogram (UNEP), för att förse världen med ett tydligt
vetenskapligt perspektiv över det rådande kunskapsläget vad gäller
klimatförändring. IPCC utför ingen egen forskning utan IPCC:s rapporter är en
sammanställning och värdering av existerande forskning och baseras på konsensus,
vilket betyder att de inte befinner sig längst fram i forskningsfronten utan en
bit bakom den. Sammanfattningarna, som innehåller slutsatser och
rekommendationer måste godkännas av de deltagande ländernas politiska representanter,
medan de underliggande forskningssammanställningarna inte gör det.
Fakta om IPCC:s senaste rapport
”Klimatförändringar
och marken: En specialrapport om klimatförändringar, ökenspridning,
markförstöring, hållbar markförvaltning, livsmedelssäkerhet och
växthusgasflöden i markbundna ekosystem” är en del av en sammanfattning av
kunskapsläget i klimatfrågan. 205 forskare har deltagit i processen. Över
7 000 vetenskapliga publikationer har gåtts igenom för att få underlag
till rapporten. Rapporten består av en 40-sidig Sammanfattning för beslutsfattare samt de 7 kapitlen som uppgår
till 1500 sidor.
Rapportens alla
delar finns på https://www.ipcc.ch/srccl-report-download-page/
Ann-Helen Meyer von Bremen & Gunnar Rundgren
No comments:
Post a Comment