Den långa torkan
visar tydligt att svenskt lantbruk är mycket sårbart. Här finns inga marginaler
vare sig när det gäller kriser eller ett förändrat klimat. Det behövs därför en
helomvändning inom jordbrukspolitiken där man i stället försöker sprida
riskerna och göra vår matproduktion betydligt mer uthållig för olika
påfrestningar.
Våldsamma skogsbränder, låga skördar av spannmål och dåligt
med mat till de betande djuren. Ingen kan ha undgått den svåra torkan och dess
allvarliga konsekvenser för Sverige. Det är nu viktigt med olika typer av akuta
insatser och hjälp till de lantbrukare och skogsbrukare som drabbas. Vår
matförsörjning och vårt brukande av jorden är en samhällelig angelägenhet och
vi bör handla därefter.
Men det är när den akuta krisen är över som det stora
arbetet behöver starta - att ställa om till ett uthålligt lantbruk. Torkan har
på ett drastiskt sätt visat att vår matproduktion är mycket sårbar och då inte
bara i händelse av krig, utan minst lika mycket när det gäller extrema väderförhållanden.
I takt med att klimatförändringarna gör sig allt mer påminda kommer vi också
att utsättas för ett mer påfrestande väder i form av stormar, perioder med
antingen mycket nederbörd eller torka och högre temperaturer som i sin tur ökar
risken för skadeangrepp och sjukdomar inom jordbruket. Det här kommer att utmana
vår matproduktion och det finns i princip ingen beredskap för detta.
På senare tid har vår stora sårbarhet och bristande
livsmedelssäkerhet lyfts upp som en viktig försvarspolitisk fråga. Vi har alla
uppmanats att ha viss beredskap hemma, inte minst i form av ett matförråd,
ifall kriget eller krisen kommer. Däremot
har inget gjorts för att minska sårbarheten i den näring som producerar vår
mat, nämligen jordbruket och livsmedelsindustrin. I stället ligger den
politiska kursen fast, trots att det är just den förda politiken som har gett
oss detta sårbara matsystem. Under lång tid har jordbruket koncentrerats till
allt färre men större gårdar, gårdar som har fler djur och större arealer
växtodling och där produktionen blivit allt mer intensiv, specialiserad och
beroende av insatsmedel. Gårdar som bara
odlar ett fåtal grödor eller som har stora djurbesättningar blir betydligt mer
sårbara för extrema väderförhållanden, sjukdomar och angrepp. De saknar
marginaler. Flera lantbrukare har i intervjuer själva berättat att det är
mycket svårt att skaffa foder till gårdar som har flera hundra kor. Det var en
annan sak när det bara fanns 20 kor på varje gård, då gick det att klara även
torra år.
Jordbrukspolitiken har under lång tid drivit på
strukturrationalisering, ökad produktivitet, teknikinvesteringar och lägre
kostnader – allt för att åstadkomma låga matpriser. Utvecklingen har förstärkts
i och med de senaste decenniernas konkurrens på EU-marknaden. Bönder i hela
Europa priskrigar ihjäl varandra och lämnar samtidigt efter sig stora miljö-
och klimatproblem, en döende landsbygd och allt sämre mat. Vinnaren i
konkurrens-racet är den som kan producera mat till lägst kostnad, även om
lågprisproduktionen leder till antibiotikaresistenta bakterier, dålig
djuromsorg, bekämpningsmedelsrester i vattendragen, övervikt, massdöd av
insekter, förbuskade landskap och social utarmning på landsbygden. De
kostnaderna läggs aldrig på matpriset, men vi får ändå betala dem, förr eller
senare.
Den ensidiga betoningen av marknad och konkurrenskraft gör
jordbruket mindre uthålligt och mer sårbart. Jordbrukspolitiken måste därför
förändras i grunden och stödja en utveckling där riskerna sprids i stället för
att som nu koncentreras.
Ett sätt att sprida risker är variation. Vi behöver fler
gårdar, inte färre, på betydligt fler platser i Sverige och som har en
blandning av olika sorters marker som fungerar under olika väderförhållanden.
Vi behöver gårdar som i större utsträckning blandar djur och växtodling och
betydligt fler gårdar som har djur, men mindre antal djur per gård. Riskerna
bör spridas på flera olika sorters grödor och sorter, även sådana som kanske
inte ger så stor avkastning men som är tåligare mot torka, stark nederbörd
eller angrepp av olika slag. På samma
sätt bör vi satsa på mer robusta djur i stället för många av dagens raser som
”producerar” mycket, men som samtidigt kräver mycket foder och är känsliga för
sjukdomar och angrepp.
Vi behöver också omvärdera vad ”produktion” egentligen
är. Det kan inte enbart handla om varor
som ska säljas, det är minst lika viktigt att jordbruket även kan producera
biologisk mångfald, goda och hälsosamma livsmedel, god djurmiljö, vackra landskap
och en levande landsbygd. Dagens jordbruk är inte ens uthålligt rent
ekonomiskt. Lönsamheten är usel och de flesta produktionsgrenar är beroende av
EU-stöd. Men det finns en alternativ
utveckling. I dag sker tillväxten framför allt i det småskaliga jordbruket och
livsmedelsindustrin. Sverige har i dag fler gårdsbutiker än mjölkgårdar och
inom livsmedelsindustrin är det hos de små livsmedelsföretagen som
sysselsättningen ökar. LRFs rapport
”Sverige som ekoland”, visar att en storskalig omställning till ekologisk
produktion skulle öka lönsamheten betydligt, även för det konventionella
jordbruket. Att ställa om till ekologiskt kommer inte att lösa alla problem med
sårbarheten, men det kommer att vara ett viktigt steg på vägen eftersom det
ekologiska lantbruket är mer mångsidigt och inte använder insatsmedel som
konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
EUs jordbrukspolitik håller nu på att göras om och det finns
en politisk vilja att ge medlemsländerna större inflytande över sin egen politik.
Den här utvecklingen bör Sverige vara med och främja, i stället för att som nu,
vara fastlåst i mantrat om ”rättvisa konkurrensvillkor”. Handeln,
livsmedelsindustrin och privata och offentliga restauranger behöver också ta
ett betydligt större ansvar och inte bara vurma för hållbarhet och lokal mat
när det passar in i marknadsföringen. Ska vi åstadkomma ett uthålligt matsystem
måste alla länkar i kedjan ingå.
Översvämningar och kyla kan vara lika förödande som torka och hetta. |
Låt sommaren 2018 bli en väckarklocka då vi insåg vidden av
vår sårbarhet och också bestämde oss för att göra något åt den, även ute på
åkrarna och i stallarna. Och att det arbetet grundar sig på en viktig insikt,
att jordbruk är något mycket mera än bara en näringsgren - det är en
förutsättning för vår överlevnad. Och att det är vårt sätt att ta hand om vår
plats på jorden.
Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist och författare
Gunnar Rundgren, småbrukare och författare
En kortare version av artikeln publicerades 8 augusti av Svenska Dagbladet.
En kortare version av artikeln publicerades 8 augusti av Svenska Dagbladet.
2 comments:
Kämpa på! Känns som om det äntligen kan bli lite medvind i debatten. Jag har läst bloggen länge och andra av era texter och fått många insikter och fördjupad förståelse. Hoppas och tror att det nu kan få ökat fotfäste i den politiska världsbilden också.
/Lars
Jo det känns som vinden vänder....Tack.
Post a Comment