Inom ramen för det spännande projektet Ett sjunkande skepp / ett växande slott deltog jag i ett samtal med Martin Pareto, Gro Oskarson
Kindstrand från Folkteatern och, Anna
Quarnström (humanekolog) och Lina Sofia Lundin
(konstnär och textilhantverkare). Samtalet handlade om nya
teknologiers påverkan på lantbruk, på konst och på klimat, och om
tekniker vi behöver bevara för framtiden. Om den kunskap vi kanske
förlorat, om den vi har kvar, och om den vi kanske behöver återerövra.
Lyssna här.
ETT SJUNKANDE SKEPP / ETT VÄXANDE SLOTT har premiär ikväll den 10 juni kl
18.30. Därefter ges föreställningen lördag den 11 juni kl 15.00,
onsdag den 15 juni kl 18.30, fredag den 17 juni kl 18.30, lördag
den 18 juni kl 15.00, söndag den 19 juni kl 15.00, lördag den 13
augusti kl 15.00, lördag den 20 augusti kl 15.00, lördag den 27
augusti
kl 15.00 och lördag den 3 september kl 15.00
Biljetterna säljs via
ticnet.se, 077 - 170 70 70 / Gävle Konserthus 026 - 17 29 0
"Folkteatern ger föreställning på soptipp"
/ Arbetarbladet
2 comments:
Intressant, men tråkigt att höra Anna Quarnströms beklagan över att hon måste ha "alla svar" och vifta bort invändningar som att "det gör ont att ändra sig". Att utmåla sig som mer vetande, men offer för andras ignorans är en synnerligen ofruktbar inställning.
Kritiken handlar istället om att det måste finnas någon sorts konsekvensbedömning i det man för fram. Om man propagerar mot allt köttätande så måste man förstå att det leder till ökad konstgödning och svårigheter att få fram fetter och föreslå någon sorts lösning på detta, om man propagerar mot att överhuvud taget använda skogen som energikälla, så måste man förstå att det leder till ökad förbränning av fossila bränslen, om man propagerar mot alla biodrivmedel från åker så måste man förstå att det leder till jordbruksnedläggning, igenväxning och förlorad biologisk mångfald, om man propagerar för helt fri vargstam så måste man förstå att det leder till att naturbete försvinner - och därmed hälften av våra rödlistade arter, etc. listan kan göras lång på frågor där den extremare miljörörelsen agerar nejsägare utan att prestera minsta realistiskt alternativ.
Det är denna ansvarslöshet som kritiseras. Att vifta bort kritiken med att "folk tycker det är jobbigt att ändra sig" är ett förståeligt psykologiskt självförsvar om man själv är nyfrälst och "skådat ljuset" - för att använda samma retorikknep...
Det finns absolut problem att lösa, men det leder ingenstans varken att att slå varandra i huvudet med med förringande omdömen eller att bara skrika nej med allt högre röst. Antingen för man fram ett genomtänkt förslag som funkar, eller så för man en sansad diskussion för att gemensamt komma fram till lösningar
/Jonas E
Vad som gäller när det handlar om att ändra livsstil är prestige. Prestige har i sig inte det minsta med nyttan att göra, men det är ett faktum att ta höjd för att det är prestige som får nystartade svenska företag (särskilt inom "heta" branscher, IT, bioteknik m.m) att rutinmässigt använda engelska företagsnamn.
Man kan läsa exv. "The great Gatsby" från 1925 och jämföra dåtidens överklasslivsstil med det medelklassliv som vuxit fram efter 1945. Resor, eget hem (istf hyreskasernerna folk flest bodde i då), bil, köksapparater. T.o.m. riklig mat (en del av personerna har kalaskulor). Visserligen inget tjänstefolk för efterkrigstidens medelklass jmft med romanen men man kan säga att hushållerskorna ersattes av hemmafruar (särskilt 1950-1970) och hushållsapparater (tvättmaskiner, dammsugare m.m).
Det kommer aldrig lyckas att skrämma eller skämma en majoritet människor till ändrat beteende, det är de som påverkas genom de metoderna som så ofta framstår som sekteristiska och självgoda. Det bästa sättet att ändra något är att göra ett visst beteende önskvärt. Man kan fnissa åt "WholeFoods = WholePayCheck" (WholeFoods är en amerikansk kedja med fokus på frukt&grönt-avdelningen och gärna lokalt odlade produkter, det är gott om högre bemedlade som handlar där och priserna är högre än i ett genomsnittligt snabbköp. Det är alltid fler tiggare utanför WF än på andra ställen) men i grunden är det där vi ska se till att lägga lägstanivån.
Post a Comment