Monday 20 February 2012

Odlat kött behöver också foder

Nu har det hänt igen, en rapport om att ett genombrott för syntetiskt kött ligger nära, eller rättare sagt att man skall kunna tillverka en hamburgare, rapporteras i P1 idag. Läs mer i tidigare artiklar i SvD, FoF, Nyheter24, och blogginläggen Dissa DN! Torka blodet av händerna!, Självklart bra med odlat kött, Fläskfilé på flaska?, Odlat kött.

Missförstånden och felaktiga fakta om syntestisk kött är många. Det kan låta ungefär så här:
"Enligt forskarnas analys skulle odlat kött producera 96 procent mindre växthusgaser än konventionellt kött. Tillverkningen av odlat kött skulle kräva 7 till 45 procent mindre energi än konventionell köttproduktion. Slutligen skulle odlat kött bara kräva 1 procent av den konventionella produktionens landarealer och 4 procent av vattenmängden."

Det smakar och känns som kyckling skriver FoF - tacka tusan för det, det är ju kyckling! och inte nog med det den? det? äter som en kyckling. "Sojakycklingen har Fu-Hung Hsieh framställt med hjälp av sojaproteinisolat från avfettat sojamjöl. Isolatet och tillsatsämnen genomgår en process, i vilken man tillsätter vatten, kokar och sedan tryckbehandlar."

Och det är ungefär det som vi pratar om. Syntetiskt kött behöver också en råvara och den råvaran är i allra högsta sannolikhet samma spannmål eller soja som man nu föder upp djur på. Pga av det ensidiga "fodret" så kommer det sakna en massa nyttigheter vilka man kommer få tillsätta artificiellt. Sannolikt måste det tillsättas konserveringsmedel för att förhindra förruttnelsen. Jag har skrivit ingående om detta i inlägget:
"Synthetic food" has been in the pipe for many years, at least since the Apollo project (the moon landings). I heard a speech by agriculture scientist Jaochim von Braun last September where he predicted that it landless food production would be a big trend the coming 50 years. Läs mer

I BBCs inslag om densamma nyheten framgår det i alla fall att syntetköttet också kräver resurser, även om den entusiastiskeforskarensomvillhamerpengartillsinforskning (det är en helt medveten sammanskrivning av en fast karaktär i nyhetsflödet). Man skriver
Lab-grown meat could eventually become more efficient than producing meat the old fashioned way, according to Prof Post. Currently, 100g of vegetable protein has to be fed to pigs or cows to produce 15g of animal protein, an efficiency of 15%. He believes that synthetic meat could be produced with an equivalent energy efficiency of 50%

När till och med den entusiastiske forskaren säger att det "kan i slutändan" bli mer effektivt, då är det nog bra att i alla fall vara sunt skeptisk....Det bör också noteras att forskaren blandar ihop korten. Han jämför proteinutbytet i köttproduktion med energiutbytet i syntetköttsproduktionen, och han undviker lägligt att nämna att proteinkvaliteten i kött är betydligt högre än i vegetabiliskt protein. Och vi får inte glömma bort att om man jämför syntetisk kött så är det bättre att jämföra med kyckling eller fiskodling än med nötkött. Själv föredrar jag nöttkött som fötts upp på gräs (med sämre effektivitet) och inte spannmål.

Det ökade flödet av nyheter om syntetiskt kött har också att göra med att People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) utlovade 1 miljon dollar i 2008 för den som kunde poducera ett säljbart syntetiskt kött (the Telegraph) .
----------------

Fler inlägg om köttproduktion.

Regnskogsskövling för köttuppfödning: 24kg CO2 per kilo eller 1000kgCO2 per kg?
Producing meat (for export) or food for the people (Garden Earth)
The complicated story of meat (Garden Earth)
Tveksamt köttfritt (Hungry and Angry)

No comments: