Foto: Tobias Nilsson |
För att återskapa matens sammanhang vill vi föra fram en landskapsmodell
för mat som till stor del utgår från det landskap där man lever och
bor.
Vad
ska vi äta idag? Frågan har aldrig varit svårare att svara på, trots att vi
lever i ett historiskt överflöd av mat, eller kanske just därför. Olika dieter övertrumfar
varandra som vägen till ett nästan evigt liv. Inte har valen blivit lättare för
att Livsmedelsverket, Konsumentverket och flera ideella organisationer har lagt
till klimatpåverkan som en lika viktig sak att tänka på som antalet kalorier
eller vitamininnehåll. Enskilda råvaror lyfts fram som välsignelser eller
förbannelser. Soja, palmolja, kött, vetemjöl, socker, avokado, mandlar, vin,
kokosolja – listan kan göras lång på livsmedel som hamnat i skamvrån. Men svaret
på klimatångest eller ohälsa är sällan att välja till eller bort enskilda
matvaror, snarare är problemet just detta förhållningssätt, att betrakta maten
som enskilda produkter att köpa och konsumera, lösryckta från sitt sammanhang.
Hur mat
odlas, föds upp, processas, distribueras, säljs och tillagas påverkar inte bara
oss själva och våra kroppar, utan även andra människor, djur och resten av naturen.
I takt med en ökad andel import ökar också livsmedelskonsumtionens påverkan i
andra länder. Exempelvis sker 60 procent av klimatpåverkan och mellan 75 och 97
procent av användningen av kemiska bekämpningsmedel för vår mat utomlands,
enligt Prince-rapporten. Ovärderliga skogar skövlas för vår konsumtion av soja,
palmolja, kött och kaffe medan stora delar av de frukt och grönsaker vi äter odlas
och skördas av illegala migrantarbetare, ibland under rent slavlika
förhållanden.
Jordbruket
och matproduktionen har blivit alltmer avskärmad från de flesta människor.
Ibland känns lukten av svingödseln som sprids på åkrarna, men det är ytterst
sällan som vi ser några grisar går ute och bökar. Jordbruket spelar också en
allt mindre roll för landsbygdens ekonomi. Billig fossil energi i olika former
har gjort det möjligt att effektivisera och minska arbetskraften radikalt.
Jordbruket köper i allt större utsträckning in konstgödsel, utsäde,
bekämpningsmedel, maskiner, drivmedel, konsulter och arbetskraft från andra
länder. Ännu billigare blir det ofta att helt enkelt flytta jordbruket till
andra länder. Det är också förklaringen till att en miljon åkermark och flera
miljoner hektar gräsmarker med tillhörande biodiversitet har försvunnit i
Sverige.
Maten
är en viktig del av vår kultur, att dela en måltid med en annan människa är en
av de mest grundläggande uttryck för gemenskap vi har. Jordbruket är också en
av de främsta verktygen vi har för att sköta ekosystemen. Mat är således något
mycket mer än enbart kalorier, näringsämnen och koldioxidekvivalenter, dessa
lätt mätbara enheter som tillsammans med kronor skall bestämma vad vi äter. Matens
sammanhang osynliggörs och meningen försvinner när det geografiska, mentala och
kulturella avståndet till produktionen ökar. Många konsumenter förstår inte hur
maten produceras ens i Sverige och vem kan klandra dem för det? Att i det läget
kräva att konsumenten ska ta det största ansvaret för matproduktionens
påverkan, är givetvis inte rimligt.
För att återskapa matens sammanhang vill vi föra
fram en landskapsmodell för mat som till stor del utgår från det
landskap där man lever och bor. Landskapsmodellen utgår från och hushållar med de
lokala resurserna för att utveckla ett hållbart ekosystem och en regional
matkultur. Detta kan leda till ett varierat mosaiklandskap med en stor
variation av grödor, inte minst perenna växter, och djur av olika slag. Det
kommer även innebära betydligt fler människor på landsbygden. Maten kommer att
se olika ut beroende på var i landet vi befinner oss, precis som den gjorde
innan den globala matkarusellen började snurra i allt snabbare takt.
Istället
för teoretiska beräkningar av någon form av global genomsnittskost som inte
passar någon, kan denna modell återskapa sambandet mellan maten vi äter,
landskapet den kommer ifrån och människorna som producerar den. Att äta ekologiskt,
klimatsmart, närodlat och i säsong är inget som klistras på som extra krav utan
blir en naturlig konsekvens av modellen.
Det finns
redan en växande rörelse som strävar efter att återkoppla maten till landskapet
och öka kontakten mellan producenter och konsumenter. REKO-ringar,
andelsjordbruk, bondens marknad, och gårdsbutiker är några exempel på detta.
Denna relationsmat produceras i närheten där människor bor och konsumenterna
kan direkt se effekterna av djuren och odlingarna i landskapet. Dessa nya
kanaler kan också hjälpa mindre lantbrukare och livsmedelsproducenter att
finnas kvar, eller nya att starta. De bidrar också i större utsträckning till
den lokala ekonomin — gårdsbutiker och småskalig livsmedelsproduktion är den
del av livsmedelskedjan där flest nya jobb skapas, meningsfulla jobb. Flera av
de regionala livsmedelsstrategierna som utvecklats de senaste åren betonar just
dessa möjligheter.
De
direkta kontakterna mellan producent och konsument leder till färre färgglada
paket att välja på än vad man hittar i en vanlig livsmedelsbutik. Samtidigt kan
konsumenten få tillgång till livsmedel av en hög kvalitet som inte passar i
handelskedjornas hårt trimmade logistikkedjor. Det kan handla om nyskördade
grönsaker, dagsfärsk mjölk, ostar från gårdsmejerier, ägg och andra animalier
från gamla lantraser, udda köttdetaljer, nymalet mjöl och andra regionala
specialiteter. Att använda landskapsmodellen för mat är ett sätt att förstärka
denna positiva utveckling. Forskning visar också att de som deltar i lokala
matsystem äter bättre än de som handlar sin mat i stormarknader, trots att de
har färre val.
Den
nationella livsmedelsstrategin som antogs 2017 misslyckades att ta ett
helhetsgrepp om maten och jordbruket. Den bortsåg helt från den kraft som finns
i tiotusentals människors strävan för att skapa ny god mat och ett hållbart
jordbruk. Landskapsmodellen kan vara det verktyg som saknas för att koppla ihop
livsmedelspolitik och jordbrukspolitik, kost, miljö, kultur och hälsa.
Enskilda
individer kan börja använda landskapsmodellen idag. Offentlig måltidsverksamhet
och restauranger kan börja nästa vecka. Regeringen bör utreda hur landskapsmodellen
kan integreras i myndigheternas arbete, utformningen av det nya
landsbygdsprogrammet inom EU:s jordbrukspolitik och utvecklingen av den svenska
matkulturen.
Så funkar
landskapsmodellen
Produktionen
och konsumtionen av mat utgår så mycket som möjligt från landskapets
möjligheter. Det sker en utveckling av regional gastronomi. Längs kust och
sjöar blir fisken ett viktigt inslag, i skogs- och mellanbygder dominerar en
kombinerad mjölk- och köttproduktion, i slättbygderna finns mera spannmål och
gris. Produktionen blir mer varierad än i dag.
Jordbruket
utgår från de lokala resurserna och är inte, som i dag, beroende av att
importera insatsmedel som konstgödsel, bekämpningsmedel, utsäde, avelsmaterial,
arbetskraft och så vidare. Regional näringsförsörjning innebär bland annat
större blandning av djur och vegetabilier, variation i växtföljder, samodling
och mer perenna växter.
För att kunna
hushålla med de lokala resurserna, krävs det att kretsloppen mellan stad och
land sluts i större utsträckning. Hushållens avfall och avlopp bör föras
tillbaka till åkrarna.
Konsumenterna
äter i större utsträckning mat från sitt landskap och efter säsong.
Ann-Helen
Meyer von Bremen, journalist
Gunnar
Rundgren, jordbrukskonsult och författare
Elin
Rydström, lantbrukare
Texten är en längre version av en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet 14 December 2019.
2 comments:
Ja vi kommer att gå den vägen med en återflyttning till landsbygden när den fossilbaserade ekonomin upphör att fungera inom några decennier. Vore naturligtvis bättre om vi redan nu börjar omställningen, dock måste vi ha ett nytt ekonomiskt-politiskt system för att hantera detta. Det system vi har idag bygger på ständig expansion, vi måste skapa en cirkulär ekonomi som inte nyttjar mer än vad biosfären kan återskapa.
Uppskattar vad ni skriver! Få som har den breda kunskapen i praktik och teori och kan uttrycka det på ett logiskt sätt.
Tack och god jul!
Post a Comment