Hur
mycket av det vi äter i Sverige är importerat?
Det finns ingen heltäckande statistik för det,
och det beror på om man räknar kilo eller pengar, och hur man räknar
svenskuppfödda djurs konsumtion av importerat foder. En kvalificerad uppskattning
är att vi pratar om cirka 40 procent av maten som är importerat räknat på vikt.
I värde är importandelen större eftersom vi importerar en hel del dyra varor
som vin, parmaskinka och exotiska frukter.
I ett sårbarhetsperspektiv kan man anse att vår
självförsörjningsgrad är ungefär noll. Hela livsmedelssystemet från bonde till
butik är beroende av fossila bränslen, och jordbruket köper in stora mängder
konstgödsel och bekämpningsmedel och maskiner. Om vi däremot räknar någon form
av kaloribalans är vi faktiskt mer eller mindre självförsörjande. Vi importerar
massor men vi exporterar också mycket. Ett normalår exporterar vi spannmål
tillräckligt för att föda 3 miljoner människor plus vodka och drivmedelsetanol
som också görs på spannmål.
Stora delar av importen är sådant vi kan
producera redan idag. Tre fjärdedelar av världshandeln med mat är sådant som
redan produceras i importlandet. Det är priset som avgör var något produceras
mer än om det går att producera. Vi importerar till exempel massor av kött,
korvar, ost, grönsaker, fisk som mycket väl kunde produceras här. Svenska djur
äter soja för att den är billigare än att odla proteingrödor i Sverige.
Hur
stor miljöpåverkan har den importerade maten?
Klimatpåverkan av importmaten uppskattas till
ungefär 60 % (Enligt den så kallade PRINCE-rapporten). Det vill säga att
klimatpåverkan från importmaten är genomsnittligt högre än klimatpåverkan av
den svenska produktionen. Skillnaderna är ännu större om vi ser till användning
av kemisk bekämpning, djurvälfärd och hänsyn till miljö. Hela 80 % av de
kemiska bekämpningsmedel som används för att producera svenskarnas mat används utomlands,
och allra värst är frukt och grönt. Frukt och grönsaker står för den största
användningen av kemiska bekämpningsmedel av svenskarnas mat, trots att de utgör
mindre än tio procent av kalorierna.
Kommer
importen av livsmedel att ha minskat i framtiden?
Det är jag övertygad om. Den minskade
tillgången på billig energi, ökade livsmedelspriser, en större omsorg om
landets egen produktion från både politik och konsumenter och ett haveri i de
globala finans- och handelssystemen kommer sannolikt leda till att alla länder
kommer att minska andelen import och vara mer angelägna om sin
livsmedelsförsörjning.
Vi kommer säkert att importera kaffe,
apelsiner och bananer i framtiden med. Den som är rik kommer att kunna äta vad
den vill 2050 på samma sätt som de kunde det 1850. Men varor som kräver
flygfrakt kommer att vara mycket exklusiva och ovanliga.
Vad
skulle vara bra respektive dåligt med hundraprocentig svensk självförsörjning?
En hundraprocentig självförsörjning är nog
inte vare sig möjlig eller önskvärd, låt oss nöja oss med 90 procent! En viss
handel är motiverad av rena njutningsskäl, som kryddor, kaffe mm, men det finns
också skäl att hålla handelskanaler öppna för att enkelt kunna föra in
livsmedel om det sker naturkatastrofer eller det blir missväxt av andra
skäl. Vi måste komma ihåg att skördarna
varierar mycket i jordbruket, så om ett land är självförsörjande ett normalt år
kanske det har 20 % överproduktion ett kanonår och 20 % brist ett skitår som
2018. Handel kan jämna ut fluktuationerna mellan olika områden. Alternativet är
förstås storskalig lagring av mat, något som var det vanliga förr. Vi bör nog
kombinera dessa.
Det finns rent ekologiska och biologiska skäl
till varför vi inte skall vara beroende av stora strömmar av livsmedel från
andra länder. All den näring som finns i de importerade livsmedlen utarmar
jordarna i de exporterande länderna och orsakar övergödning här. Vi behöver
sluta kretsloppen på ett helt annat sätt än vi gör idag. Det gäller i synnerhet
eftersom konstgödsel kommer att bli väldigt mycket dyrare.
Sedan finns det förstås säkerhets- och
sårbarhetsskäl att öka självförsörjningsgraden. Och då tänker jag inte i första
hand på Putin, utan mer på att det är rätt sannolikt att hela det
internationella handelssystemet kraschar, att kraftiga ökningar av livsmedelspriserna
kan leda till störningar i handeln, IT-system som kollapsar, försörjningen av
olja till den internationella sjöfarten, osv.
En poäng med att vara i huvudsak självförsörjande på livsmedel är att vi kan ha en direkt relation mellan produktion och konsumtion. Folk kan direkt se, känna och lukta i landskapet vad de äter. Det motiverar och gör det möjligt med vettiga val. I det globaliserade livsmedelssystemet är hållbara val en illusion, och det finns ingen möjlighet för ”konsumenten” att förstå och hålla koll på effekterna av sin konsumtion, ännu mindre att forma den i positiv riktning.
Trots ökad globalisering är handeln med
livsmedel i de allra flesta länder mycket mer reglerad än annan handel. I det
avseende är Sverige extremistiskt. Vi offrar gladeligen vårt jordbruk i
handelsförhandlingar för att sälja fler lastbilar, appar eller telefonsystem.
Mat kan vi ju alltid köpa någon annan stans. Den inställningen håller nu på att
förändras och det mesta talar för att livsmedelsförsörjningen i framtiden återigen
blir en nationell angelägenhet, precis som den var i fram till 1980-talet.
Texten ovan är en något redigerad variant av ett underlag jag tog fram för en medieproduktion
No comments:
Post a Comment