Hållbarhet är ett slipprigt begrepp. Alla pratar om det,
alla bekänner sig till det. Jag menar, vem säger att vi vill ha ett ohållbart
samhälle? Eller ”vi vill ha en ohållbar livsmedelsproduktion?” Det finns
knappast ett enda dokument om jordbruk där inte ordet hållbart slängs in i var
och vartannat stycke.
Ärligt talat, hur många fina presentationer om hållbarhet
har du lyssnat på de senaste åren, och gått hem och undrat vad det egentligen
var man förde fram och ville ha sagt. Hållbarhet används för att sälja in
genmodifiering, ekologiskt jordbruk, livsmedelstillsatser, kemiska
bekämpningsmedel, närodlat, globalt handlat, stadsodling, fiskodling,
musselodling, vertikala odlingar, vanlig veteodling och väldigt mycket mer.
Genom åren har jag deltagit i ett flertal övningar där man
försökt definiera hållbart jordbruk och framför allt där man tagit fram
standarder, riktlinjer eller vägledningar för hållbart jordbruk. För det mesta
har man förutsatt att hållbarhet är ett väldefinierat begrepp och att det går
att definiera så kallade ”indikatorer” som mäter i vilken utsträckning man
producerar hållbart. Det finns en strävan att hållbarheten skall vara ”vetenskapsbaserad”
eller liknande. Men hållbarhet är fortfarande mycket
dåligt definierat och det finns massor med målkonflikter vilket gör att det
till syvende och sist är värderingar som avgör vad som någon anser vara hållbart.
Det är nog enklare att komma överens om vad som inte är hållbart, men även där
finns det mycket olika åsikter.
En ny rapport[i]
från Sveriges Lantbruksuniversitet, Vad
är ett hållbart jordbruk? Analys av tre ramverk för hållbarhetsbedömning
analyserar tre ramverk för bedömning av hållbarhet, IDEA, RISE och SAFA[ii].
IDEA utvecklades av en multidisciplinär
grupp av 30 franska forskare och testades på fler än 1500 gårdar i Frankrike
åren 2000-2007. RISE utvecklades av forskare vid the Swiss College of Agriculture.
Totalt har 440 gårdar i 15 olika länder utvärderats med metoden. SAFA har utvecklat av FN:s livsmedels
och jordbruksorgan, FAO och har testats genom 30 pilotförsök. Se
bild.
Bild från Vad är ett hållbart jordbruk? Analys av tre ramverk för hållbarhetsbedömning |
Alla de studerade ramverken bygger på antagandet att hållbarhet
kan kvantifieras, genom att värden för olika hållbarhetsindikatorer summeras.
En ”hållbarhetspoäng” används som ett kommunikationsredskap för att förändra
jordbrukares perspektiv och praktiker. I ett senare steg kan ramverken användas
för att rikta samhällsstöd eller ge fördelar på marknaden. Ramverken tolkar hållbarhet
som ett definierbart mål, snarare än en process. De underliggande antagandena
är att om bara alla aktörer använder samma språk och är informerade om de
negativa effekterna från jordbruket kommer hållbarhet uppnås.
Analysen visar att hållbarhetsramverken förlitar sig på
expertkunskap, och i väldigt liten utsträckning jordbrukarnas erfarenheter och
kunskaper. Det är alltså externa experter snarare än jordbrukarna som bestämmer
vad som är ett hållbart jordbruk. Även de experter (till exempel forskare och
rådgivare) som använder ramverken för utvärderingar har stort inflytande genom
att de sätter ett värde för varje indikator. Detta sätt att bygga på expertkunskap
går på tvärs emot forskning både om styrning för hållbar utveckling och om hur man
får till en varaktig förändring i jordbrukarnas praktik.
Ramverken är utformade utifrån ett antagande att kunskapsbrist
skulle vara en huvudsaklig anledning till bristande hållbarhet. Men min
erfarenhet är att det inte är det normala. Det finns givetvis en mängd
undantag, men i de stora dragen vet de flesta bönder väl hur de skall driva ett
mer hållbart jordbruk. Det är till exempel inte brist på kunskap om värdet av
en god växtföljd som har fått många bönder att överge goda växtföljder. De vet
mycket väl vad som är en bra växtföljd, hur man håller djur och grödor friska,
hur man skall behandla arbetskraften och hur viktigt det är att underhålla
maskiner och reparera byggnader. Om de inte gör ”rätt” så beror det för det
mesta inte på kunskapsbrist utan på att man har andra prioriteringar eller att
det helt enkelt inte lönar sig att välja det mest hållbara sättet.
Bönder överger goda växtföljder för att de kan tjäna mer eller
få mindre utgifter på att driva ett ensidigare jordbruk. Bönder tar bort
odlingshinder (träd, stenmurar, öppna diken osv) för att det är enklare (dvs
billigare) att sköta stora fält. Bönder ger kor mer kraftfoder än vad som är
nyttigt för att de skall mjölka mer och kostnaderna per liter mjölk skall
minska. Precis som Svensson kör bil till jobbet och flyger på semester. Så
enkelt är det.
Det vore mycket mer värdefullt om den kraft som ägnas åt att
göra olika typer av hållbarhetsverktyg för bönder och andra företag ägnades åt
att analysera vad det är som gör att både företag och individer (ja till och
med hela samhällen!), mot bättre vetande, inte väljer de mest hållbara lösningarna.
För att i nästa steg ändra de ramverk (marknad, skatter, regler, värderingar)
som formar vårt agerande.
4 comments:
Hur skulle det vara om alla som skriver om jordbruk, energi och hållbarhet samlades i en konferens där man fick hålla ett framförande i sitt ämne följt av en diskussion?
Undrar Christer
kunde vara kul!
För mej har hållbarhet i det historiska perspektivet alltid handlat om den personliga förmågan att med sitt eget arbete förse sej själv, och i förekommande fall med olika former av lantbruk och vattenbruk även sin omgivning med livsuppehållande råvaror.
Sist jag hörde något om denna personliga förmåga var nog för femtio år sen på SLU:s dåvarande institution för Lantbrukets teknik och arbetsmetodik - sedan dess har den förträngts totalt i det allmänna medvetandet.
Tänk om dagens samhällsdebatt kunde återuppliva och enas om ett synsätt där alla livsmedelsproduktionssystem först analyserades efter hur stor arbetstid OCH arbetskostnad som varit inblandad när man följer varje stor organisk kolmolekyl på storstadbons matbord genom hela dess uppbyggnad och förflyttningar bakåt ner till ursprunget av de enskilda makronäringsämnena N, P, K och S samt en dominerande mängd CO2 och H2O.
Jämsides med den analysen får man då även med de hjälpenergier som blivit nödvändiga när inte de gamla, av balkongbiologerna så högt prisade, handdrivna spadarna och grävkäpparna inte längre räckte till. Detta är den enda del som ingår i dagens LCA på biologisk produktion.
Utöver detta måsta man i mitt föreslagna system även följa produktionen bakåt genom alla nödvändiga fasta anläggningar, odlingunderlag och växtförädlingskostnader för att täckas in hela arbetskedjan.
Den tämligen enkla jämförelsemodellen blir den att jämföra med hur stort revir samma personliga förmåga och arbete skulle orka bevaka och skörda i en opåverkad urskogs eller savannmiljö med endast den naturliga växtligheten och djurlivet som vi idag inte anses kunna vara utan.
Tänk bort alla husdjur och alla fasta anläggningar för odling, fiske, båttransporter mm. Den enda drivkraften för uppehället blir då den mat som man lyckas bära hem till till familjens basläger. Tänk också på att vi har ett metaboliskt system med kort tarmkanal som mera liknar hunddjurs och kattdjurs än t ex matsmältningen hos björnar och svin.
Hur ska du göra med fossil energi? För att skapa fossil olja krävs inte bara solenergi för att bilda alger, de ska sen ligga och puttra i drygt 100 grader i ett par miljoner år. Dvs - alla andra insatser än mängden fossil energi blir helt irrelevanta i energihänseende.
Post a Comment