Den totala jordbruksarealen i världen var 4,8
miljarder hektar 2009. Av det var 1,387 miljarder hektar åkermark och 0,15
miljarder hektar areal med permanenta grödor (typ kaffe och vin). Om vi delar
jordens åkermark med 7 miljarder, dvs antalet personer på jorden så har vi
1 800 kvadratmeter var. Och på den skulle det odlas ett drygt ton av
jordbruksprodukter. Det inkluderar utsäde för nästa år, foder till djuren och
sådant som används till biobränslen.
På hälften av arealen skulle du ha vete, majs, ris
och sojabönor. Av det skulle du äta det mesta riset, hälften av vetet, lite
majs och väldigt lite sojabönor, resten går till foder eller till industrin, ja
sojan skulle bidra till en fjärdedel av matoljan du använder. Andra oljeväxter
skulle ta en tiondel av arealen, men trots att palmoljan är fyrtio procent av
all matolja så skulle ett eller två träd räcka för de är så otroligt produktiva
jämfört med raps, oliv eller solros. Ett par kokospalmer skulle växa i din
trädgård tillsammans med ett äppelträd, en mango och en apelsin. Dina fem
kaffeträd skulle växa i deras skugga precis som de två kakaoträden. Och vi får
inte glömma gummiträdet för stövlar, bildäck eller kondomer.
En del mark
används för korn for whisky och öl, potatis för snaps och vindruvor för vin.
Ungefär lika stora arealer skulle tas upp av tobak
som av bananer, lök eller tomater. 50 kvadratmeter bomull skulle bara ge dig
några få kilo bomull till kläder. Den största mängden av en enskild gröda
skulle vara sockerrör, ungefär 250 kg. Det mesta skulle gå till socker, men om
du inte gillar socker så kan du kanske göra etanol av hela rasket, det blir
bara 20 liter.
Utöver åkern så skulle du ha hela 4800
kvadratmeter betesmark för en ko eller några getter. Du får nog gå ihop med
grannen, för stora delar av den marken producerar ganska litet gräs. Likaså så
kanske du och grannen får gå ihop om en gris som kan beta gräs, äta
skörderester och en stor del av majsen och vetet. Några hönor kan leta insekter
och fröer under palmerna och sockerrören. Om du är vegan, kan du låta
betesmarken växa igen eller plantera skog på den och göra biodiesel av sojan,
du lär behöva dem både för protein och fettförsörjningen. Majs och veteodlingen
kan minska eller så gör du etanol av dem. Om du tar hälften av all vete och
majs och gör etanol så blir det ungefär femtio liter. Den globala produktionen av
majs och veteetanol idag är cirka 10 liter per person.
Utdrag - i översättning - från boken Global Eating Disorder, under produktion.
3 comments:
Eller också använder man marken betydligt effektivare än att odla ete, majs, ris och sojabönor...
Jonas, det är alltid en fråga om hur man definierar "effektiv" Är det mest mat per ytenhet, per arbetad timme, per insatt mängd vatten, per insatt extern energi, finns det en kostnad för förstörd natur osv. Och är det protein eller kalorier vi är ute efter?
Jag utgår från att det här gäller dagens situation med tillgång till fossil energi och konstgödsel. Har du funderat över en situation med begränsad tillgång till diesel till traktorn och med gödsel bara från lokala djur? Vi kommer ju dit kanske fortare än vi tror. Med en mera manuell matproduktion i mindre skala, hur skulle det påverka ytan som varje person behöver.
Post a Comment