Monday, 28 May 2012

Styra djuren med GPS stängsel

Normalt så har jag lite drag av luddit, dvs jag är ganska skeptisk till ny teknik. Men det hindrar inte att jag ganska ofta blir fascinerad av ny teknik. Särskilt sådan som man inte tänker på i första taget. Jag läser med stort intresse om GPS stängslet NoFence i Landbruks Tidene.

Bonden plottar in ett "stängsel" på en karta med GPS koordinater. Djuret som har en krage som tar emot GPS signaler får först ett varningsljud när de kommer nära "stängslet" och sedan en elstöt. Återstår att se om de kan lära sig var det är, eftersom det inte syns.
 – Hvis alt går slik vi håper vil vi kunne være på markedet med NoFence i løpet av et par års tid – i 2014, sier gründer og oppfinner Oscar Hovde Berntsen i Batnfjorden i Gjemnes. Den siste klaven er snart ferdig utviklet for ny testing. Da skal svaret være klart hvorvidt dyrene blir stressa av bruken av klaven.Oscar Hovde Berntsen har i flere år drevet med å utvikle NoFence. – Det det dreier seg om er enkelt sagt å utvikle et produkt som skal realisere et usynlig gjerde for beitedyr basert på GPS-teknologi. Opplegget er at bonden selv bestemmer hvor ”gjerdet” skal stå ved å plotte det inn på et kart på pc’en. Deretter vil dyret som bærer klaven først få et lydsignal derom det nærmer seg grensen for gjerdet. Hvis det ikke snur vil dyret få et lite, elektrisk støt, forklarer Oscar Hovde Berntsen.
Den här typen av stängsel öppnar för mycket bättre utnyttjande av naturbetesmarker och helt utan att begränsa folks, och vilda djurs rörlighet med otrevliga stängsel. Kanske man kunde sätta på det på vargarna också när jag tänker efter?

Strålande

No comments :