Tuesday 11 October 2011

Vad kan danskarna som vi inte kan?

 Den nya regeringsförklaringen i Danmark innehåller intressant läsning, inte minst på jordbrukets område. Satsningar på ekologiskt jordbruk imponerar. Och så skall man tillsätta en utredning för att att se över lantbrukets strukturella, ekonomiska och miljömässiga utmaningar. Men framför allt så är den följande meningen intressant.,

"Andre lande – ikke mindst de europæiske – står overfor samme udfordring med at mindske landbrugets naturbelastning, og det er en fordel, hvis Danmark kommer først med den nødvendige teknologi og viden"

I praktiskt politik betyder det bla nya avgifter på bekämpningsmedel och mer begränsingar, kanske också avgifter, på konstgödsel. Dansk lantbruk är mycket marknadsanpassat och konkurrensutsatt. Det är märkvärdigt att den danska regeringen tycker att man i det läget kan lägga på näringen extra "bördor" medan situationen i Sverige är den motsatta. Här tog man bort avgiften på konstgödseln och inför nu ett riktat bidrag till svinproduktionen. I Sverige anser vi att jordbruket behöver "kompenseras" för att vi har hårdare regler eller avgifter. I Danmark ser regeringen det snarast som en framtidssatsning....Vad kan de som vi inte kan?

-----utdrag or den danska regeringsförklaringen ----------------------
Danmark skal være det sted, hvor de kommende års miljøteknologi inden for fødevareproduktion og landbrug udvikles. Biogasteknologi, anden generations biobrændstoffer såsom bioethanol samt teknologi til fjernelse af ammoniak burde for længst have været et vigtigt dansk eksportområde. Andre lande – ikke mindst de europæiske – står overfor samme udfordring med at mindske landbrugets naturbelastning, og det er en fordel, hvis Danmark kommer først med den nødvendige teknologi og viden frem for at købe den
af andre.Det vil være nødvendigt med en skærpet regulering af landbrugets brug/udvaskning af kvælstof og af brugen af sprøjtegift blandt andet gennem en højere pesticidafgift og større sikkerhedszoner omkring vandboringer. Giftfrit drikkevand er højt prioriteret.

• Målsætningen om at fordoble det økologisk dyrkede areal fra 2007 til 2020 er
nødlidende. Omlægningen til økologi foregår betydelig langsommere end forudsat.
Regeringen vil tage initiativer, der gør det muligt mindst at opfylde målsætningen.

Den grønne omstilling af landbruget er helt nødvendig. Udgangspunktet er en situation, hvor landbruget har opbygget en stor gæld.
• Regeringen vil derfor nedsætte en hurtigt arbejdende uafhængig natur- og
landbrugskommission til udarbejdelse af forslag til løsning af landbrugets
strukturelle og økonomiske og miljømæssige udfordringer, herunder hvordan
erhvervet kan bidrage i klimaindsatsen og til miljø- og naturindsatsen.

No comments: