Tuesday 24 November 2015

Dagens menyn

För att förstå den globala livsmedelssituationen kan man göra en meny som reflekterar vad som genomsnittsmänniskan äter.  Det skulle kunna se ut så här:
  • Frukost: te eller kaffe med socker och mjölk, äter tre skivor bröd (eller en spannmålsbaserad gröt) på vilka du stryker vegetabiliskt matfett och ett sött fruktbaserat pålägg.
  • Lunch: tortilla och två potatisar (eller kassava, jams eller sötpotatis), med en tomat och en lök stekt i vegetabilisk olja. En gång i veckan äter du en liten fisk till.
  • Middag: Kokt ris med en stuvning av bönor, kål och en liten bit kött. Du avrundar med en banan, ett äpple eller en halv mango.
  • På kvällen dricker du ett mycket litet glas läsk eller en skvätt öl med rostade jordnötter eller sojabönor som tilltugg.


Vi äter cirka 1.8 kg mat om dagen. Om vi ser till kalorierna kommer 46 % från spannmål (med ris och vete 19 % vardera), 18 % från animalier, 10 % från vegetabilisk olja, 8 % från socker, 5 % från rotfrukter, 3 % från vardera grönsaker och frukt, alkohol 2 %  samt 5 % från övrigt (fisk, skaldjur, ärtor, alger osv). Om vi ser till protein och fett spelar animalier en mycket större roll; de förser oss med 45 % av allt fett och 39 % av allt protein.

Viktiga förändringar 1961-2009
Sedan 1961 har det globala kaloriintaget ökat med 29 %, från 2 189 kcal till 2 831 kcal. Förändringarna i kosten kan formuleras på många olika sätt — och ge rätt olika rubriker i tidningarna. Den totala konsumtionen av kött ökade 300 % mellan 1961 och 2009. Men säger det mycket om hur mycket mer kött vi äter per person? Vi har ju också blivit många fler, så ökningen av köttkonsumtionen har varit 110 % per person i samma period. Men sen äter vi ju också totalt sett mer så andelen kött i vår kost har ökat med 63 % i samma period. Konsumtionen av grönsaker har ökat betydligt mer, med hela 300 % per person, vilket knappast ger några rubriker. Den mest anmärkningsvärda förändringen är konsumtionen av vegetabilisk olja som har ökat åtta gånger under samma period, och har fördubblat sin andel i kosten. Vi får nu mer kalorier från vegetabilisk olja än från kött. Detta är ett förhållande som borde få större uppmärksamhet, inte minst som två tredjedelar av oljan kommer från sojabönor och oljepalmer.


No comments: