Det har bloggats rätt dåligt här
på Trädgården Jorden på sista tiden. Jag ägnade mycket tid i höst till att avsluta
ett stort projekt i Östafrika som jag jobbat med i flera år. Det gällde
utvecklingen av ekologiskt lantbruk, standarder, deltagande certifiering,
jordbrukspolitik mm. Du kan läsa om det (på engelska) på IFOAM:s hemsida.
Parallellt med det började jag
skriva på en ny bok: Global Eating Disorder - the cost of cheap food
(preliminär titel). Den boken håller jag fortfarande på med och hoppas ha manus
färdigt för språkgranskning i slutet av mars, senast. Boken handlar om hur
maten, livsmedelsindustrin och jordbruket hänger ihop, och hur det formas av
tre huvudkrafter:
- befolkningens tillväxt och var
den bor (urbaniseringen)
- vår användning av fossil energi
- kommersialiseringen av hela
livsmedelskedjan.
De tre krafterna är ömsesidigt
förstärkande på alla möjliga sätt, en del uppenbara, en del mindre tydliga. I
boken diskuterar jag det i detalj. Det är först i det senaste århundradet som
livsmedelskedjan har blivit kommersialiserad och jordbruk och matlagning i
första hand har blivit kommersiella processer på en marknad. Tidigare var det
bara en liten del av all jordbruksproduktion som såldes på marknader och ännu
mindre var matlagning och livsmedelsförädling något som i första hand gjordes
för marknaden. Uteätande, färdigmat och halvfabrikat har nu gjort att det mesta
som gäller maten omsätts på marknader.
Omvandlingen av vårt
livsmedelssystem är mycket mer än en fråga om teknik och pengar, utan den har
djup kulturell och politisk mening. Till exempel har mikrovågsugnar och
tusentals "koster" gjort att själva måltiden försvunnit, och
ersatts med ett individualiserat näringsintag. Parallellt med denna utveckling
säljs mer kockböcker än någonsin, folk lägger ner stora pengar på sina kök. De
som har råd går ut och äter dyrt och köper hantverksmässig och ekologisk
mat. Du kan läsa lite mer om boken på engelska här. Jag hoppas hitta en svensk
förläggare till boken, när den väl är färdig på engelska
(ja, intresserade förläggare får ställa sig på kö "du har just nu plats femton i kön").
I samband med skrivandet lägger jag ut en del (rå)material från boken på min engelska blogg Garden Earth. Men just för tillfället blir det litet skrivet här, tyvärr.
Utöver skrivandet så håller jag
många föredrag. Många av dem är baserade på boken Jorden
vi äter.
Birmingham, England: Organic
Producer Conference, 22 januari
Forshaga, Studieförbundet Vuxenskolan: Jorden vi äter 23
januari
Grangärde, Ludvika miljövecka: Jorden vi äter 29
januari
Nürnberg, Tyskland:
Biofachkonferensen, Organic 3.0: Trend- and potential study 12 februari
Horsens, Danmark: ØkologiskLandsforenings generalforsamling, 8 mars
Gävle, Slow Food, 19 mars
Fisksätra, SNF: Jorden vi äter 20
mars
Växjö, SNF: Jorden vi äter 27
mars
Karlstad, Karlstad Bokcafé:Jorden vi äter, 29 mars
Stockholm, ABF och Klimataktion, Jorden vi äter, 7april
Utöver pratandet och skrivandet så gör jag ett mindre jobb åt UNEP (FN:s miljöorganisation) i Armenien, Moldavien och Ukraina för att utforma ett projekt för utveckling av den ekologiska marknaden.
No comments:
Post a Comment