Wednesday 31 October 2018

Visste du det om kor och bufflar

Jag gör en lite paus i kolbindarskolan för att dela resultatet av lite statistikkörningar avseende kor och bufflar i världen. Resultaten var intressanta och ger en snabb bild av den olika omfattningen och inriktningen på uppfödningen av nötkreatur i världen. 

Några observationer: 

- Flest nötkreatur finns i Asien, följt av Nord och Sydamerika tillsammans. Indien ensamt har två och en halv gång så många kor som Europa.
- Nötkreaturen i Nord och Sydamerika producerar betydligt mer kött än genomsnittet, men mindre mjölk (många kor hålls enbart för kött således), i Asien är förhållandet det omvända. 
- De europeiska korna producerar betydligt högre andel kött och mjölk än de på de andra kontinenterna i förhållande till deras antal, dvs produktionen är mycket intensiv. Allra tydligast är det för mjölken, där de europeiska korna producerar 28% av all mjölk i världen, trots att andelen nötkreatur är bara 7 %. 
- I Afrika är förhållandena de motsatta, många kor med låg produktion av kött och ännu lägre produktion av mjölk. 

Det hade varit roligt att få siffror på användningen av kor och bufflar som dragdjur uppdelat på samma sätt, men jag har inte hittat sådan statistik.
Många undersökningar från Afrika och delar av Asien bekräftar att produktion av kött och mjölk inte är huvudorsaken till att man har djur. Utan man har djur för dragkraft, som försäkring och sparkapital, status och mening. Att reducera dessa kulturers syfte med att hålla djur till att de producerar "kött" eller "mjölk" är ett mycket inskränkt perspektiv (som jag i värsta fall bidrar till med tabellen...).




OBS: siffrorna avser "cattle" och "buffalo" enligt FAOs statistik, dvs också ungdjur, oxar osv. 
 

No comments: