Tuesday, 2 February 2010

Konstgjort spolljud

När man är en sådan globetrotter som jag är (snart globetrötter...) så får man uppleva en del lustigt. Jag mindes redan från min förra Japan trip för tio år sedan att de har märkvärdiga toaletter. En Japansk tolett är inte bara en toalett, utan också en bidé och diverse andra instrument.

Det är också mycket vanligt med uppvärmda sitsar, och sedan finns det energisparläge på dem. När man sätter sig på en japans toalett så börjar den spola vatten med ett litet skvalande läte. Jag är inte helt säker på varför den gör det. Kanske är det för att folk är generade över ljuden, kanske är det för att föra bort eventuella lukter eller kanske för att göra oss mer kissnödiga. Men den riktiga höjdaren är denna toalett med ett spolningsljud, som man till och med kan reglera volymen på!!!

När jag frågade vad det skall tjäna till så fick jag svaret att det var en miljötoalett??? Och varför då, då. Jo eftersom folk (japaner) tycker att toalettljud är pinsamma så spolar det innan de går på toan så att brusandet skall maskera deras egna ljud. När jag hörde det så kom jag ihåg att jag hade läst en undersökning som sade att en majoritet av alla amerikaner gör det. OK, logiken blir då att om man in stället spelar upp ett nästan autentiskt spolljud så slipper folk spola och kan på så sätt spara vatten - och vips har vi en miljötoalett. Elegant. Och vilket härligt ljud sedan, Jag satt där och fejkspolade och fejkspolade till ökande volym. Vilken känsla.

På den här manöverpanelen kan man välja deodorisering, varmt säte, varmt vatten, spolljud och energisparläge.

Vad bilden nedan säger på insidan av locket har jag ingen aning om.


Vilken knapp vågar man trycka på månne på denna manöverpanel för toan? Kombinationen av bidé och toa känns inte lockande. Fotbad?

2 comments :

Just me said...

I can't read Japanese or Swedish, so I am left wondering what happens in the last photo when you press the button with the picture of the girl on it?

Gunnar Rundgren said...

I wish I new too....Gunnar