Saturday, 29 September 2018

Koldioxidbanta med kronmetoden

Gå på krogen, rök och kröka och rädda klimatet! För bra för att vara sant? 

Hur stor är din matbudget? 3000 kronor i månaden, 5000 eller mer. Oavsett hur mycket eller hur litet kan jag nu presentera den fantastiska klimatkalkylatorn baserad på det som räknas här i världen - kronor. Om du lägger en viss mängd pengar på mat varje månad är det genom att välja det som släpper ut minst per krona som du kan minimera dina koldioxidutsläpp.

Och se, då träder en helt ny bild fram. Sprit, tobak och krogbesök är det som släpper ut minst per krona. Avstå frukt, grönt, öl, läsk och fisk som är de värsta klimatbusarna. Lite vin och bröd då och då är OK. När du väljer kött, ät hängmörad ryggbiff som har mycket låga utsläpp per krona, långt mindre än de där hemodlade bönorna eller den importerade kycklingklubban från Thailand.


Uppdatering 30 september: För tydlighets skull så gäller tabellen koldioxidutsläpp och inte utsläpp av andra växthusgaser - det framgick lite dåligt (det var ju trots allt lördag kväll). Sprit, tobak och vin är likväl de som orsakar minst utsläpp även om man räknar med de andra växthusgaserna. Däremot ändras ordningen i andra änden, så att kött, mejeri, bröd och oljor är de sämsta valen.

Tänk om vi alla tänkt fel? Om vi har en viss inkomst måste det vara genom att välja det som släpper ut minst koldioxid per krona som vi kan påverka våra utsläpp på bästa sätt. Det är nog bra att skippa bilen och cykla istället. Men vad gör du av pengarna du sparar på det?

2 comments:

Anonymous said...

Ta ut det du spar på cykla i ledig tid så klart. Kronorna tär på miljön i flera led om man berikar någon annan som producerar lyxvaror, kött och droger. Vart tror folk tillväxten tar vägen egentligen? Svaret är att den gör medel- och överklassen i Sverige till de mest miljöförstörande som finns på det här klotet, om man räknar in allt som produceras åt oss utanför landets gränser.
/KentS

Anonymous said...

Har du varit utomlands och jämfört KentS? Inte för att låta spydig. Jag undrar hur det är med svenskens frosseri om man räknar bort sådant som att värma hus och annat som behövs i vårt kalla klimat och att affärer och liknade slänger massor på grund av myndigheters påbud.

Tycker de verkar leva väl så frossigt i utlandet. De som kan och de är många.