Den svenska andelen av mjölken har minskat kraftigt, det
gäller oavsett hur man räknar. Konsumtionen av mjölkprodukter per person är rätt konstant över åren, trots att dryckesmjölken backar snabbt.
Precis som med Sveriges
livsmedelsförsörjning i stort går det att räkna på olika sätt. Enligt
tabellen nedan från Jordbruksverket är tre fjärdedelar av mjölken svensk. Det
kommer man fram till genom följande beräkning:
Produktion/Förbrukning = 73,3 % (vet inte hur
Jordbruksverket fick det till 74,0 %)
Men man kan ju också räkna på hur stor andel av konsumtionen
som är importerad, och då får vi: Import/Förbrukning = 46,4 %, dvs endast 53,6
% är svenskt. Ett annat sätt att få samma siffra är att ta dra av exporten från
produktionen och dividera det med förbrukningen. Detta sätt är det man vanligen
använder när man diskuterar hur stor andel av konsumtionen som är importerad. Det
skulle ju kunna vara så att en stor del av exporten är varor som först
importerats, det säger tabellen lite om. Nu är det inte fallet just på
mejerisidan där det mesta av exporten är ”svensk”.
Vad som är
odiskutabelt är att den svenska andelen av mjölken har minskat kraftigt, det
gäller oavsett hur man räknar.
Trots den enormt snabba stukturomvandlingen i mjölkproduktionen verkar den inte klara konkurrensen, och exporten krymper medan importen ökar.
Trots den enormt snabba stukturomvandlingen i mjölkproduktionen verkar den inte klara konkurrensen, och exporten krymper medan importen ökar.
Det som också är intressant att konsumtionen av mjölkprodukter per person är rätt konstant, trots intresset
för vegansk mat. Kanske laktovegetarianer konsumerar mer mejeriprodukter som
ersättning för kött? I tabellen har man
räknat om alla mejeriprodukter till mjölkekvivalenter, dvs ”förbrukning”
innefattar den mjölk som behövs för att göra ost, smör, grädde, glass osv.
Konsumtionen av dryckesmjölk var som störst i slutet av 1940-talet, hela 225
liter per person. 1960 hade den sjunkit till 166 liter, för att 2016 ligga på
endast 79 liter. Konsumtionen av ost
uppgick år 2016 till 20 kilo, grädde 13 kg, syrad mjölk av olika slag 34 kg och
smör 2,5 kg.
No comments:
Post a Comment