På tretton år har antalet kommuner som helt saknar
mjölkproduktion ökat från 38 till 79. Det är inte längre rena stadskommuner
eller kommuner i Övre Norrlands inland som saknar mjölkproduktion utan landsbygdskommuner
som Markaryd, Dals-Ed och Malung har inte en enda mjölkande ko kvar. Mjölkproduktion i
skogs och mellanbygder håller på att utraderas och allt fler kor i allt större besättningar
samlas i slättbygder.
Att ha lönsam mjölkproduktion bygger bland annat på att man
kan odla en stor del av fodret på gården (i form av hö och ensilage). När
gårdarna blir större blir det allt viktigare att det finns tillräckligt med
mark nära gårdscentrum. Det betyder att mjölkproduktionen koncentreras till de
bättre jordbruksbygderna. Där finns också bättre infrastruktur, service, vägar
och annat som är viktigt för ett rationellt företag. På tretton år har nästan
två tredjedelar av mjölkgårdarna hängt upp mjölkkopparna på hyllan för gott.
Strorleksrationaliseringen bejakas av nästan alla politiska
partier i Sverige och Sverige motsätter sig ett tak för jordbruksstöden vilket
skulle motverka en fortsatt strukturomvandling. Lantbrukarnas Riksförbund stöder
också den förda politiken som nyligen slagits fast i den så kallade
livsmedelsstrategin (som inte innehåller ett dyft om mat). Samtidigt betonar
man hur viktigt jordbruket, och framför allt mjölkproduktionen är för
landskapet.
Men det storskaliga, högmekaniserade lantbruket betyder allt
mindre för landsbygden och bidrar allt mindre till en värdefull biologisk
mångfald.
Med nuvarande utveckling minskar jordbrukets roll för
landskapet och för landsbygden kraftigt och snabbt. Gårdar med tusen mjölkkor
som är belägna i de bördiga jordbrukslandskapen spelar bara en marginell roll
för att upprätthålla naturbetesmarker. Värdet för kulturlandskapet och den
biologiska mångfalden av de intensivodlade vallarna i ett redan
jordbruksdominerat landskap är litet. Och gårdarna behöver allt mindre folk när
kostnadsjakten fortsätter. De positiva effekterna av mjölkproduktionen för
landskapet och landsbygdsutvecklingen minskar således i samma takt som
sammanslagningarna av gårdarna fortsätter.
Samtidigt växer landskapet i mellanbygderna igen på samma
sätt som skogsbygdernas fäbodar, torp och småbruk redan lades igen på
1960-talet. Att det inte ser ännu värre ut än det gör beror mycket på istadiga ”ineffektiva”
småbönder och offentliga stöd. Det är i
dessa bygder som ett levande lantbruk och betande djur verkligen behövs.
I många små steg men med en förfärande hastighet förvandlas
vårt land till allt mer ensidiga landskap. Antingen är det tät produktionsskog
med granar i räta rader, jättelika åkrar där man odlar samma sak eller så är
det asfalt och betong i alla dess former. I takt med att jordbruket blir att mer
ensidigt minskar dess positiva bidrag till samhället. Det kommer samtidigt att minska
viljan att stödja jordbruket.
Det hastar med att utarbeta en alternativ vision för svenskt
jordbruk och livsmedelsförsörjning, som drivs av andra krafter än
internationell konkurrens.
Jag tror t.o.m att de där 1000-kors mjölkgårdarna har en starkt negativ inverkan på naturbeten.
ReplyDeleteDessa gårdar utövar ett starkt tryck på arrendemarknaderna och "snor åt sig" de fina stora bitarna av många jordbruksfastigheter.
De mer marginella bitarna lämnas vind för våg.
Hade dessa storjordbruk inte funnits, hade mindre gårdar tagit dels de fina bitarna samt de mindre bitarna som hör till samma fastigheter.